Средиземноморската кухня – в списъка на ЮНЕСКО?

Средиземноморска кухня

Средиземноморска кухня

Британският вестник „Гардиън” съобщава, че през ноември в столицата на Кения – Найроби, предстои да се вземе необикновено решение – дали средиземноморската кухня до бъде включена в списъка на ЮНЕСКО за световно културно и природно наследство. Такова предложение е било направено за пръв път през 2006 година от Италия с подкрепата на Гърция, Испания и Мароко. Тогава тази идея е била отхвърлена, но сега отново е подновена от четирите страни, които наблягат на културното значение на храната и здравословните й качества.Ако ЮНЕСКО се окаже благосклонна, средиземноморската кухня ще попадне в списъка на световната организация редом с египетските пирамиди, изгубения град Петра в Йордания, статуята на Исус в Рио и т.н., включително и до Боянската черква, Рилския манастир и античния Несебър.
Средиземноморските държави се надяват на успех и са готови да се погрижат за запазването и популяризирането на традиционните кулинарни съставки и рецепти. Прекрасният вкус и ниската калоричност на храната от района на Средиземно море са нарицателни, ползата й за човешкото здраве е неоспорима!
В България редица ресторанти предлагат в менюто си ястия от средиземноморския басейн, в които преобладават рибата и морските дарове. Но нашата туристическа компания ви предлага и възможност да черпите направо от извора. „Легенди от Лазурния бряг” е само част от гамата атрактивни екскурзии, включени в програмата на БОЯНА – МГ за пътувания на български туристи в чужбина и по-специално из страните в района на Средиземно море. Ето и още някои от тях, като подробности ще намерите в нашия сайт: „Мароко – приказка от 1001 нощ”, „Испански експрес”, „Кипър – люлката на Афродита”, „Малта – завещанието на ордена” и разбира се ваканциите в Тунис и по средиземноморското крайбрежие на Турция.

7/09/2010
Comments
  1. Красимира

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*