ЕГИПЕТ – СТРАНАТА НА ФАРАОНИТЕ: 3. Царският залив

ЕГИПЕТ – СТРАНАТА НА ФАРАОНИТЕ
(Октомври 1999 г. /Януари 2006 г. /Април 2015 г.)

Вижте всички статии от поредицата “ ЕГИПЕТ – СТРАНАТА НА ФАРАОНИТЕ“ тук.

3. Царският залив

Египет има няколко популярни и у нас морски курорта на Червено море – предимно Хургада и по-престижния, Шарм ел Шейх, наричан още Царският залив. На фона на лунния пейзаж и красивото море, в Шарм, както го наричат местните, са устроили своите бази за настаняване най-известните световни хотелски вериги.

Широката пясъчна ивица, привлекателна за плаж, крайбрежните морски води, изпъстрени с разноцветни корали, прекрасно оформените паркове и градини, лъскавите бутици, дюкяните със сувенири, ресторантите и кафенетата, край които се вихри активния нощен живот, атракциите, разкриващи атмосферата на Ориента – всичко това превърна и курорта, а и Египет като цяло, в една от най-предпочитаните дестинации за морска почивка.

При последното ни пътуване в Шарм ел Шейх с Мария решихме да посетим националния парк Рас Мохамед, в превод „Главата на Мохамед”. Събрахме се голяма група българи, случи се и хубав слънчев ден, като изключим силния и доста хладен вятър. В парка се влиза през вход с две бетонови колони, на които от едната страна е изписано на арабски „Аллах”, а от другата на иврит „Господ”. Издигнати са в чест на мира, постигнат след края на войната през 1967 година между Израел и Египет.

Тук присъствието на морето силно освежава околната пустинна среда. Отначало спряхме на едно възвишение, от което се открива живописна гледка към залива Акаба и морето, „разчертано” в по-тъмни и по-светли нюанси на синия цвят. После стъпихме на див плаж в истинския смисъл на думата: няма и грам цивилизация, но е пълно с гмуркачи и шнорхелисти. Преди да стигнем тук се отбихме в един магазин, където се дават под наем неопренови костюми, маски и шнорхели. Вятърът беше толкова пронизващ, че дори и на ум не ми идваше да се гмурна в морето.

По-нататък ни отведоха до Мангровия канал. Една широка морска лагуна, оградена от мангрови дървета. Те растат в морската вода, попиват солта от нея и я отлагат на листата си. А след още малко път попадаме на Езерото на желанията – трикилометровата тънка морска ивица със скала във формата на лъвска глава. За него казват, че не се хваща на снимка дори от Космоса! Водата тук е по-солена, отколкото в морето. А защо носи това име обяснява легендата. Тя гласи, че тук дошла една бедуинка да търси лек, за да зачене. Молила се дълго, плискала се с водата и ето, че станало чудо – малко по-късно желанието й се сбъднало и тя забременяла.

Шарм ел Шейх не е само плажна полоса с лъскави хотели. Част от курорта е и едноименното градче, където има всичко традиционно за Ориента: базарите за сувенири, арабските кафенета, камилите, спретнати за снимка, джамията с две минарета, че и болницата с формата на пирамида, в която е бил лекуван и бившиягт египетски президент Хосни Мубарак след свалянето му от власт.

(Следва)

Асен Бояджиев

Продуктов мениджър в Туристическа компания Бояна-МГ
Дългогодишен журналист, посетил над 70 страни с фотоапарат и бележник. Автор на серия пътеписи и статии за различни дестинации, сред които и поредицата "Записки на пътешественика". Поредицата излезе като електронна книга и може да бъде безплатно изтеглена оттук: http://zapiski.boiana-mg.bg/
6/12/2017

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*