Бали – Островът на боговете

Така наричат Бали – един от най-известните острови-курорти в Индонезийския архипелаг. В древността вярвали, че именно тук, край свещената планина Агунг (действащ вулкан на 3124 м надморска височина), сред огледално чисти езера и магически храмове, са живели хиндуистки божества.

Остров Бали е разположен недалеч от екватора, между островите Ява и Ломбок. Като част от Индонезия е един от 18 000-те големи и малки острови, съставляващи територията на тази страна.

В Бали ярко се открояват два климатични периода – сух (от май до септември) и дъждовен (от октомври до април). Дъждовете обаче не са целодневни, а краткотрайни и освежаващи въздуха. През дъждовния период обикновено температурата на въздуха е около 30-31 градуса, а през сухия – доста по-висока. Морската вода е средно около 28 градуса.

В света няма много подобни места, които да привличат туристи с щедро дарена от природата красота, с мистиката на своята древна религия и култура. Растителният свят пленява със своето богатство и разнообразие. Растящите навсякъде водни лилии, жасмини и магнолии разнасят дивни аромати. Хиляди пътешественици се стичат на острова да съзерцават прочутите орхидеи.

Индонезия е най-голямата мюсюлманска страна в света. А Бали е единственият остров от Индонезийския архипелаг, където основната религия е… хиндуизмът. Наричат Бали островът на хилядите храмове и това не е случайно. Тук има изключително голямо почитание към божествата, над 20 000 са молитвените места на острова, дори казват, че храмовете са повече от домовете на хората!

Хиндуизмът навлиза на острова с идването на монаси – хиндуисти от Китай през ХІ век и оттогава до днес това е водещото вероизповедание в Бали. Последователите на хиндуизма почитат основно три вида храмове, посветени на съответните три божества: създателя бог Брахма, хранителя бог Вишна и Шива-богът на смъртта. Поклонението пред тях следва всъщност линията на живота: от раждането до развитието и смъртта на човека. С почитането на тези божества през вековете на острова е постигната хармония. Във всяко селище, във всеки дом, в хотелите, ще видите молитвени места, както у нас са иконостасите. В хотелите, например, освен олтарът за молитва има и по няколко каменни статуи с нещо като „престилки” на черно-бели квадратчета. Тяхната мисия е да гонят злите духове. Домовете са оградени с високи дувари пак със същата цел. Всеки храм има свой празник, който се ознаменува със съответната церемония. Винаги в Бали може да се види такава церемония – шествие на облечени в бяло хора,носещи нещо като нашите хоругви. Да са облечени в бяло изисква традицията – белият цвят е символ на доброто. По време на храмовия празник хората оставят на молитвените места храна и обезателно цвете, за да омилостивят боговете.

В основата на хиндуизма стои вярването в прераждането и почитането на предците. Самото наименование Бали означава „приношение”. Душата се превъплъщава в добър дух или животно в зависимост от кармата, но не се връща в материалния свят. Ако си добър човек, ако не си горделив, ако уважаваш хората, независимо дали са бедни или богати, след смъртта тази карма ти определя добра съдба във вечния живот. И обратно- за лошия човек остават мъките. По пътищата на острова често ще срещате надвиснали над шосето бамбукови дървета, на върха на които, точно над движещите се коли и хора, висят някакви „пискюли”, направени от кората на кокосова палма. Точно това е един от символите, приканващи хората да вършат добри дела. Интересно е, че сравнително ниската престъпност на острова (не че няма крадци и наркомани) се дължи до голяма степен на на страха от превъплъщението. А превъплъщението стои и в дъното на основния погребален ритуал на острова – кремацията. Като изчистват тялото на мъртвия, живите чистят с огъня и душата му. Ролята на многобройните храмове, на загадъчните танци и церемонии, на местната музика е само част от хармонията на острова и очиства душата и тялото на човека. Казват, че за да поддържат тази хармония, местните жители практикуват нещо като групова медитация – спят настрани, като главите им са насочени към свещената планина Агунг.

В индийския ведически епос „Рамаяна” се разказва как легендарният герой Рама с помощта на своята войска от маймуни се сражава със злия демон Рава, за да освободи своята любима Сита. В тази небесна битка маймуните претърпели поражение, ранените попаднали на о.Бали. Природата им помогнала да излекуват раните си, да възстановят силите си.Този древен сюжет е пресъздаден в една от най-популярните атракции на острова – вечерното представление Кечак, в който участват над 70 танцьори. Дори част от танца е над огън, но няма прилика с изпълнението на родните ни нестинари. Пазейки легендата за тази битка, местните жители се отнасят с голямо уважение към приматите, прощавайки им всякакви пакости и пословичната им лакомия.

А климатът тук наистина е изключително здравословен. Да възстановиш силите си сред екзотичната атмосфера на острова е истинска наслада. Бали се смята за световен лидер в СПА-услугите. Дарбата на местните терапевти е донесла славата на знаменития балийски масаж! Редом с това тукашните СПА-центрове използват рецепти, основани на природни продукти (морски водорасли, ефирни масла, тропически плодове и др.), както и най-новите технологии от Европа. Ефектът в борбата срещу стреса е изключителен!

На остров Бали се развиват главно два отрасъла – селското стопанство и туризмът. Основна земеделска култура е оризът. Засяването му става по вековния най-примитивен начин – земята се оре с едър рогат добитък и дървен плуг. Прибирането пак е ръчно, а напоителната система е създадена още преди столетия, терасирането – също. Индонезия, в частност Бали , е голям износител на чай, какао, кафе и палмово масло, което се използва са производството на маргарин, сапун и козметични продукти. Риболовът и добивът на морски дарове са неизменна част от поминъка на местните хора. В Бали се произвежда и т.нар.лууак кафе, което има и най-високата в света продажна цена. То се получава чрез обработката на специално подбраните кафеени зърна в стомаха на едно странно животинче и може да го опитате по време на екскурзията до района на Кинтамани.

А туризмът пък е най-голямото перо в икономиката на Бали. Започва да се развива от 60-те години на миналия век. Едни от първите му клиенти са популярните по онова време хипита, затова тази дестинация е носела прозвището „хипи трейл”. През следващите десетилетия започва бурното строителство на хотели и постепенно този отрасъл става водещ в икономиката на острова. Днес съставлява 70 % от брутния вътрешен продукт на Бали. Тогава е открито и международното летище Ngurah Rai. Първият хотел в Бали е Bali Beach и е построен в курорта Санур от… японците. Те са платили изцяло строежа като компенсация за нанесените на балийците поражения през Втората световна война.

Годишно в Бали пристигат за ваканция 4 милиона туристи. Най-шикарният курорт без съмнение е Нуса Дуа, Кута е предимно за младите купонджии, а в Санур има нескъпи 5-звездни хотели в национален стил, тук е и най-доброто място за водни спортове. И още нещо любопитно: в Бали няма казина, но това не означава, че хазартът не е в кръвта на местните жители. Вместо да местят зарове или да хвърлят карти, те се отдават на друго хазартно забавление – залаганията на боеве с петли. За пернатите бойци се произвеждат специални дървени мрежести кошове, каквито често могат да се видят на острова.

Кухнята в Бали предлага на практика всичко: различни видове меса, риба, морски дарове, салати, изключително много плодове. Барбекюто на дървени въглища, особено в ресторантите а ла карт по крайбрежната алея на Нуса Дуа, се радва на широка популярност. От гарнитурите разбира се на първо място е оризът. Холандците, които се числят към най-експанзивните колонизатори в Бали, са оставили традицията да се произвежда и пие хубава бира. За най-добра се смята (потвърждавам го от личен опит!) марката Bintang.

За любителите на шопинга може би най-голям интерес ще представляват произведенията на народните художествени занаяти, каквито могат да се намерят както в по-големите магазини за сувенири, така и в местните манифактури, които може да посетите по време на допълнителните екскурзии из острова. Това са изделия от рисувана коприна, дърворезба, бижутерия и др.Много подобни стоки се предлагат на плажа от странстващи търговци – доста настойчиви, но склонни на пазарлък. Същевременно има и достатъчно маркови стоки на прилични цени, каквито може да се намерят например и в търговския комплекс Bali Collection, само на минути пешком от курорта Нуса Дуа.

Асен Бояджиев

Продуктов мениджър в Туристическа компания Бояна-МГ
Дългогодишен журналист, посетил над 70 страни с фотоапарат и бележник. Автор на серия пътеписи и статии за различни дестинации, сред които и поредицата "Записки на пътешественика". Поредицата излезе като електронна книга и може да бъде безплатно изтеглена оттук: http://zapiski.boiana-mg.bg/
12/09/2012
Тагове:

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*