Пролом баня – оазис на здравето

Пролом баня е един от най-популярните балнеоложки курорти в съседна Сърбия. Намира се в южната част на страната, в посока Куршумлия, на около 64 км от Ниш. Ограден с гористи склонове, благодарение на кристално чистия въздух, мекия климат и минералната вода този курорт се радва на голям интерес както от местните хора, така и от чужденци.

Минералната вода в Пролом баня се отличава с ниска минерализация (150 мг/л) и висока алкалност (рН 8,8). Препоръчва се както за пиене, така и за лечебни процедури, главно хидротерапия. Балнеологичната стойност на водата позволява ефективното лечение на бъбречни заболявания и болести на пикочната система, заболявания на храносмилателните органи (например стомашна язва и язва на дванайсетопръстника, възпаление на червата, камъни в жлъчката и пр.), кожни болести, заболявания на периферните кръвоносни съдове, възпалителен и извънставен ревматизъм и др.

Най-известният хотел в курорта е „Радан” 3*,който разполага с 210 стаи и 34 апартамента, ресторант, бар, СПА и Уелнес център с открит плувен басейн, джакузи, сауна и др. Има собствена пекарна и сладкарница, а в съседство се намира етно кръчма, където се приготвят специалитети от Топличкия край.

Гостуващите в Пролом баня туристи имат възможност не само да се лекуват, да използват за разходка и пътеките на здравето, но и да посетят интересни природни и исторически забележителности в региона. Например църквата „Лазарица”, построена през 1890 година, единствената дървена църква в този край. Според преданието на това място се е причестила част от войската на сръбския княз Лазар в навечерието на драматичната битка с турците на Косово поле през ХІV век.

Без съмнение най-интересен е Дяволският град, кандидат за едно от новите седем чудеса на природата в света. Това е скален феномен, състоящ се от 202 естествени земни фигури с височина от 2 до 15 метра, с каменни „шапки” на върха – резултат от ерозийни процеси в продължение на векове.

25/02/2013

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*