Чешме – един „фонтан“ на Егейско море

Ако сте гледали турския сериал „Пепел от рози”, навярно ви е направил впечатление пейзажът в заставката на филма – красивия залив и накацалите като птици по морската вода сърфове и яхти. Такава е визията на турския курорт Чешме, който напоследък набира все по-голяма популярност на българския пазар.

Намира се на около 80 км западно от Измир и в превод означава фонтан. Защо фонтан ли? Ами заради топлите извори, които бликат в околностите на курорта. Навярно в древността именно те са привлекли римляните, които основават града през 196 година пр. н.е. Само шест години по-рано те разбиват тук флотата на картагенския водач Ханибал!

Иначе Чешме е спокойно и живописно място за почивка. Тук са най-дългите бели пясъчни плажове по цялото Егейско крайбрежие. Морската вода е кристално чиста и освен сърфисти привлича и любителите на кануто. Истинско удоволствие е разходката с лодка из лазурното море. Всеки ден пътува ферибот до гръцкия остров Хиос, където няколко манастира са под закрилата на ЮНЕСКО. В самото Чешме пък е запазен стар генуезки замък от ХІV век, превърнат в музей.

Наоколо се нижат смокинови горички, ниви с анасон и сусам. Местните лозари произвеждат чудесно вино. А за гастрономите ще добавим и прословутия сладолед с вкус на… мастика – запазена марка на Чешме.

Курортът разполага с всякакви възможности за настаняванехотели от 3 до 5 звезди, много от които предлагат обслужване на All inclusive. В крайбрежните ресторанти се приготвя вкусна риба – турците са майстори на това. В нощните часове пък няма скука – има достатъчно дискотеки и кафенета по крайбрежната алея.

19/02/2013

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*