Гмуркачи завладяват правителствен самолет

Подводно гмуркане до останки от самолетОт началото на лято 2011 акваторията на варненското пристанище събужда небивал интерес сред любителите на подводното гмуркане. На дъното на морето лежи бившият правителствен самолет ТУ-154, обслужвал дълги години държавния глава на социалистическа България Тодор Живков.

Защо самолетът е на дъното? Злополука или нещо подобно? Не, на 25 май т.г. старият аероплан бе спуснат под вода, за да играе ролята на изкуствен риф. Скоро обаче машината се превърна в атракция и за българите, и за многобройните чуждестранни туристи, гости на курортите край Варна.

Легендарната машина, стигала навремето безпрепятствено до Куба и Мексико, вече е част от туристическите пакети на туроператори и водолазни клубове. На цена от 160 лева се осигурява пълно водолазно оборудване, подводна разходка до самолета плюс трансфера от и обратно до хотелите. Гмурканията са на дълбочина 22 метра, като минимално разрешената възраст за това удоволствие е 12 години. Най- възрастният досега гмуркач, достигал до корпуса на потъналия самолет, е 73-годишен англичанин.

Подводната разходка до напълно обезопасената машина е около 20-30 минути. Гмуркачите без достатъчно опит е добре да знаят, че на такава дълбочина температурата на водата спада до 10-12 градуса.

8/08/2011

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*