С изключение на ски курортите, целият парк „Пирин“ вече е под закрилата на ЮНЕСКО

Пирин

Пирин

Обектът на световното природно наследство на ЮНЕСКО в Пирин беше разширен почти до границите на националния парк. Това стана на срещата на комитета по световното наследство в Бразилия. Същевременно ски-зоните Банско и Добринище, които са част от националния парк, са били изключени от обекта на световното наследство и са вече със статут на буфер към него, съобщи министерството на околната среда.

Обектът на световното наследство в Пирин е включен в списъка на световната организация през 1983 г. и покриваше 27 000 хектара от планината. Сега той беше разширен до около 40 000 хектара, колкото е територията на национален парк „Пирин“, и не включва само двете ски зони над Банско и Добринище. Досега той обхващаше подножията на планината и вече покрива и високите върхове над 2000 м. н.в.

Увеличаването на площта на обекта е формална процедура, тъй като по принцип самият парк като защитена територия е обект на ЮНЕСКО, а той през годините към него са били добавяни нови територии, а други са били изваждани, обясни шефът на Асоциацията на парковете в България Тома Белев. Той припомни, че от 2001 г., когато беше дадена концесията за ски-зона Банско на фирма „Юлен“, България е в нарушение на конвенцията за световното културно и природно наследство. Малко по-късно комитетът за световното наследство заплаши, че ще извади парка от списъка. Това не би довело до някакви санкции за страната, но би имало негативен имиджов ефект за държавата, коментира преди време директорът на парка Георги Грънчаров.

Увеличението на обекта на ЮНЕСКО предизвика опасенията на кметовете на Банско, Разлог и Добринище, че се прави опит да бъде „блокирано развитието на туризма“ в района. Миналата есен те разпространиха отворено протестно писмо до правителството във връзка със случая. В отговор екоминистърът Нона Караджова заяви, че разширяването по никакъв начин не касае туризма и ако трите общини имат проблем с нещо, то това е статутът на националния парк и действащия български закон – забраните за строителство в парка, а не ЮНЕСКО обектът.

Тъй като ски-зона Банско не може да се разширява над позволеното по концесията, евентуални данни, че фирма „Юлен“ използва повече площ би вкарало държавата в нов конфликт с комитета на световната организация.

Новите места в списъка на световното наследство

Комитетът на ЮНЕСКО включи и три нови обекта в списъка на обектите на културното наследство – два в Мексико и един в Бразилия, както и три природни забележителности в Китай, Кирибати и френския о. Реюнион в Индийския океан. С новите 6 места броят на защитените обекти на световното наследство достигна 910.

В Бразилия е включен пощада Сао Франциско в град Сао Кристовао, заради уникалните църква, манастир, дворец и заобикалящите ги сгради, които съчетават влияния в архитектурата от 18-и и 19-и век и “ създават един градски пейзаж, който отразява произхода и историята на града“.

Китайската планина Данксия, формирана от червеникав пясък, която под влияние на времето се е превърнала в няколко планини, заобиколени от закръглени скали и необичайни скални образувания, е избрана заради ролята си в опазването на тропичните гори и заради уникалната флора и фауна, съдържаща около 400 защитени и редки разстителни водове.

Едната забележителност в Мексико е Камино Реал де Тиера Адентро или Кралският вътрешен път, който е древният търговски път на среброто между Мексико и САЩ. Втората е комплекс от праисторически пещери в Централната долина на мексиканския щат Оаксака. В една от пещерите са намерени семена и част от царевичен кочан, които се смятат за най-ранните доказателства за опитомени растения на американския континент.

Остров Реюнион е включен в списъка заради вулканичните върхове, субтропичните гори и забележителната мозайка на екоситемите и ландшафта, съобщи ЮНЕСКО в изявлението си.

Островите Кирибати в южната част на Тихия океан, която е най-голямата защитена морска зона в света, спечели одобрението на международния комитет заради непокътнатите си коралови архипелази, 14 подводни планини и разнообразие от морски видове.

Освен българския национален парк още три обекта, присъстващи вече в списъка на световното наследство, бяха разширени, за да обхванат и близки културни и природни забележителности – в Австрия, Румъния и Испания.

Докато списъкът на световното културно и природно наследство набъбна с нови забележителности, някои  присъстващи и в специалния списък на застрашението обекти на световното наследство, бяха извадени оттам, съобщи „Индипендънт“.

С гласуване Комитетът за световно наследство извади островите Галапагос от от „червения“ списък на териториите, чията уникална природна среда е застрашена от засилената човешка дейност.

На заседание в Бразилия Комитетът за световно наследство е заличилн островите от списъка, с аргумента, че правителството на Еквадор е взело мерки за защита на островите. Те включват контрол на миграциите, контрол на застрояването и издаването на специални карти за удостоверяване на местожителството на хората, живеещи там, които сега са около 10 хиляди, предимно рибари.

Противници на това решение обесняват, че на тези острови има животни, които се срещат само там, като галапоските чинки и гигантските костенурки и според тях изваждането на островите от списъка със засташени обекти може да се окаже проблемно.

Вулканичните острови са обявени за част от светоеното наследство през 1978 г.

През 2007г. организацията обяви околната среда на островната верига за застрашена, по молба на еквадорското правителство, в резултат на увеличилия се брой туристи и отглеждането на растения и животни, чужди за местната среда.

Списъкът на застрашеното световно наследство включва 31 културни и природни обекти по целия цвят в непосредствен риск от увреждане или унищожаване.

13/08/2010

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*