Банско – домакин на два старта за световната купа по ски 2012

Новият ски сезон в Банско през зимата на 2012 г. се очертава да бъде изключително интересен. И основна причина за това са предстоящите състезания за Световната купа по ски през февруари.

За първи път в историята на ски спорта в България ще пристигнат за състезанията всички най-добри скиори на планетата в рамките на един сезон – и мъже, и жени. Очаква се за стартовете да пристигнат 100 скиори и 80 скиорки. Сред тях се нареждат такива именити представители на най-популярния зимен спорт като Линдзи Вон, Ане Першон, Лизи Гьоргъл, Мария Риш, Тед Лигети, Кристиян Нойройтер, Ивица Костелич и др.

Както е известно, на 18-19 февруари Банско ще е домакин на състезанията за Световната купа по ски алпийски дисциплини – слалом и гигантски слалом, за мъже. Седмица по-късно, на 25-26 февруари, предстоят състезанията за Световната купа за жени в дисциплините спускане и Супер Г. Мъжете ще се спускат по пистата „Алберто Томба“, а жените – по новото трасе за скоростни дисциплини, което ще носи името на 5-кратния световен шампион Марк Жирардели.

За предстоящите стартове по телевизионния канал „Евроспорт” ще тече специален клип. Организаторите очакват състезанията да бъдат наблюдавани от около 600 милиона телевизионни зрители от целия свят, което ще бъде отлична реклама за България и в частност за Банско – най-динамично развиващият се ски курорт в Югоизточна Европа. На самите стартове прогнозата е да присъстват над 40000 зрители на специалните трибуни и в зоната на правостоящите.

Седмицата между двете състезания също ще бъде изпълнена с интересни прояви: концерти, игри за феновете и пр. А малко по-рано, на 27-29 януари, в Банско лично принцът на Монако Албер ІІ ще води голяма група от световноизвестни спортисти за благотворително състезание в полза на нуждаещи се от помощ деца. Сред гостите на този форум, предпочетен пред обичайния Сен Мориц, ще бъдат суперзвезди на спорта като Сергей Бубка, Рикардо Патрезе, Ари Ватанен, Марк Жирардели, Стефка Костадинова и Христо Стоичков.

Поради огромния интерес към състезанията капацитетът на местните хотели се запълва непрекъснато и е добре любителите на ски спорта да побързат с резервациите за този период.

21/12/2011
Comments
  1. почивка бали

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*