Международният панаир на занаятите в „Етъра“ започва тази седмица

gran4ar

13-тото издание на Международния панаир на занаятите започва в АЕК „Етъра“ на 4 септември и ще продължи до 6 сепетмври. В него ще се включат близо 100 занаятчии от България и Япония, Южна Корея, Беларус, Азърбайджан, Румъния, Русия, Шотландия, Украйна, Италия и Сирия.

Българските занаятчии ще представят на панаира занаяти като копаничарство, грънчарство, дърворезбарство, тъкачество, ръчно плетиво, кожарство, ковано желязо, сарачество, изделия от плъсти, килимарство и други. Чуждестранните майстори ще покажат пред етърската публика традиционните за съответната страна занаяти като традиционни сувенири от хартия, калиграфия, изделия от слама, рисуване на икони, бродерия и накити от мъниста, изработване на стъклени фигурки, традиционни шевици, килимарство и други.

За първи път, в рамките на панаира, АЕК „Етър“ и Музикална компания „Родолюбие“ организират Първа национална среща на майсторите-производители на народни музикални инструменти. Специално жури ще определи най-добрия инструмент в пет категории (гайда, кавал, тамбура, тъпан и гъдулка).

Гостите на музея ще могат да се насладят на богата фоклорна програма с участието на Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл, спектакъл „Фолкорна магия“ на Държавен куклен театър, гр. Стара Загора, ансамбъл „Тракия”.

3/09/2015

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*