В старата столица Велико Търново Средновековието оживява

medieval-bulgaria-veliko-tarnovo

През 2015-та България ще отбележи забележителна годишнина. Навършват се 830 години от въстанието на братята боляри Асен и Петър, което поставя началото на Второ българско царство (XII – XIV век), просъществувало до падането на страната под османско владичество.

Логично център на тържествата в чест на юбилея ще бъде старата столица Велико Търново. Още през юни стартираха националните чествания с фестивала на историческите възстановки „Средновековна България”, домакин на който е архитектурния музеен резерват „Царевец”. На 10 юли в двора на църквата „Св.40 мъченици”, в която са коронясвани всички български царе, ще изникне поклоннически лагер. Възстановката ще започне с факелно шествие, а членове на търновския клуб „Традиция” ще разпънат походни шатри и ще пресъздадат атмосферата на средните векове с кухнята, музиката, танците и забавленията от онази далечна епоха.

Ден по-късно на крепостта Царевец ще се появят работилници за деца и възрастни. Малките посетители ще пробват забавленията на техните връстници от Средновековието: пренасяне на яйце с пръчка до гърненце, хвърляне на камъчета в обувка, теглене на въже, хвърляне на метални кръгове върху рог, чупене на орехи, пускани по дъска и др. Децата ще могат да изработват изделия от кожа, торбички и медальони по старинни технологии, да се учат на калиграфия и реставрация на каменни съдове. Членове на сдружението „Чигот” пък ще покажат въоръжение от XII – XIV век. Ще видим и реконструкции на средновековни костюми от епохата на Второто българско царство, каквито впрочем са показани и в Музея на силиконовите фигури във Велико Търново.

В края на август акцент на възстановките ще бъдат различните средновековни занаяти и демонстрации на битки между бойци с мечове и копия. Финалът ще е през есента, когато с голяма възстановка ще бъде пресъздадено обявяването на въстанието от Асеневци срещу Византия на паметната дата 26 октомври 1185 година.

Междувременно годишнината ще бъде ознаменувана и с традиционния вече за търновци летен оперен фестивал „Сцена на вековете”. Тези спектакли,чието начало е поставено през 1985 година, са гледани от десетки хиляди зрители от България и много страни от Европа и Азия. Тази година „Сцена на вековете” ще стартира на 24 и 25 юли с операта „Борислав” в крепостта Царевец. А в следващите дни до 31 юли на сцената на Летния театър ще видим балета „Зорба гъркът”, детския оперен спектакъл „Мечо Пух”, балета „Кармен” и „Рапсодия в синьо”. Накрая – на 31 юли и 1 август, отново крепостта Царевец ще е домакин на операта „Борис Годунов”.

 

3/07/2015

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*