И в България – Джурасик парк

bulgarian-jurassic-park-0

Намира се в… село Дорково, само на няколко километра от СПА-курорта Велинград. Става дума за най-големия палеонтоложки музей в Европа, където всеки може да види на живо огромен 10-метров мастодонт, възстановен по откритите в близост до селото автентични праисторически кости.

Районът на Дорково отдавна е известен зад пределите на България като праисторическо находище. Сериозни проучвания са започнали още през 80-те години на миналия век от българо-френска научна експедиция, в състава на която са и сегашният директор на Националния природонаучен музей проф. Никола Спасов и световноизвестният френски палеонтолог проф. Ерберт Тома.

Според специалисти, в землището на Дорково е най-голямото струпване на праисторически находки в цяла Европа. Именно тук са открити и най-много кости на „оживелия” с помощта на специални смоли мастодонт. Учените предполагат, че районът на Дорково е бил корито на река, където животните са ходели на водопой. Поради настъпилите преди около 5 милиона години природни катаклизми – продължително засушаване, реката пресъхнала и това довело до гибелта на тогавашния животински свят.

Музеят се помещава в кръгла сграда с диаметър 16 метра, чийто покрив е остъклен, за да влиза достатъчно светлина. До най-новата атракция за този регион на България води чисто нов асфалтов път. Основният експонат – мастодонтът, е заобиколен от мащабна диорама, която подобно на огромна картина показва каква е била флората и фауната тук преди милиони години. Посетителите ще могат да видят и други оригинални експонати: 4-метрови бивни, реставрирани и консервирани във Франция, кости от други, непознати засега животни и пр. Специфични аудиоефекти, главно звуци на животни, ще пренасят гостите на музея в “автентичната” атмосфера на праисторическите времена.

Има и идея околните земни пластове да се терасират така, че да се виждат костите от огромните животни в естествения им вид, както са си под земята.

Асен Бояджиев

Продуктов мениджър в Туристическа компания Бояна-МГ
Дългогодишен журналист, посетил над 70 страни с фотоапарат и бележник. Автор на серия пътеписи и статии за различни дестинации, сред които и поредицата "Записки на пътешественика". Поредицата излезе като електронна книга и може да бъде безплатно изтеглена оттук: http://zapiski.boiana-mg.bg/
19/09/2013

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*