Музей на горнооряховския суджук

sudjuk-museum

Ако се направи класация на най-популярните в България месни деликатеси, то със сигурност горнооряховският суджук непременно ще бъде на едно първите места. Нещо повече, от 30 май тази година той става и…музеен експонат.

В Горна Оряховица, само на няколко километра от Велико Търново, е открит Музей на суджука, чиято експозиция става и неизменна част от традиционния за града Празник на горнооряховския суджук, изпълнен с много забавления, кулинарни изкушения и хубава музика. Ще припомним, че по време на миналогодишния празник гостите на града са изконсумирали близо 2 тона суджук, включително един 50- метров екземпляр и над 2 тона бира!

Музейната сбирка съдържа старинни машини, инструменти и други приспособления, свързани с многолетното производство на деликатеса, превърнал се в символ на града. Наред със снимките и документите, на една от стените на музея е оформена триизмерна рисунка, която представя на посетителите автентична работилница за суджук отпреди 100 години.

Както е известно, само три фирми от местното сдружение „Раховец 2007”  – „Боби”,”Родопа 96” и „Стефмарк”, имат правото да произвеждат горнооряховски суджук. Те не само че са предоставили на музея старите съоръжения, но са помислили и да зарадват посетителите с почерпка. Всеки от тях може да опита от прочутия деликатес.

 

29/05/2015

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*