Орфически мистерии в Триград

fiery-show

С култа към митичния тракийски музикант и певец Орфей е свързан един от най-популярните местни празници в родопското село Триград. Орфически мистерии –това е неговото наименование. През тази година дълго очакваното празненство ще събере гости от страната и чужбина на 25 юли. Ще започне с традиционния стародавен обичай ”Напяване на китки” и с народно веселие в центъра на селото, където освен народната певица Росица Пейчева ще гостуват и изпълнители от съседните на Триград села: Настан, Гьоврен и др.

След обяд с огнено шоу и факелно шествие мистериите ще продължат пред входа на емблематичната за селото пещера „Дяволското гърло”. Този страховит природен феномен е сцена на легендата за Орфей, който слиза в подземното царство на бога Хадес, за да търси погубената си любима Евридика. Накрая празникът ще завърши с тържествена заря. А както и досега, в селото ще се оформи чаршия на занаятите, където гостите на Триград ще се запознаят с уменията на местните майстори на художествени занаяти, на селскостопански продукти и др.

За онези, които ще искат да видят повече забележителности и атракции в селото, бихме препоръчали да слязат все пак в пещерата Дяволското гърло – тук се намира най-високият подземен водопад на Балканите (42 метра!). Тази пещера предизвиква любителите на силни усещания не само с дълбочината си, а и с мистериозната подземна река – каквото хвърлиш в нея преди да потъне в пещерата, никога не излиза навън!

В Триград се намира и Музеят на мечката. В тази част на Родопите се среща преди всичко кафявата мечка и в музея може да се запознаете подробно с нея- къде живее, какви са й навиците, как да се държи човек при среща с нея и пр. Харамийската пещера пък, която е необлагородена, предлага истинско приключение за харесващите екстремния туризъм – спускане с въже в 40-метровата пещерна пропаст.

Хотел „Аркан хан” предлага конна езда, включително многодневни походи, стрелба с лък и други приключенски занимания. В Триград може да намерите от прочутия лековит мурсалски чай, а за да бъде мистерията пълна, тук може да се открие и растението силивряк, наричано още безсмъртниче. Може дълго да го държите като хербарий, но ако го посадите отново, ще… живне!

20/07/2015

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*