Оперни класики от „Метрополитън“ опера в програмата за 90-годишния юбилей на музикалното варненско лято

218_1

Оперните класики „Отело“ на Верди и „Мадам Бътерфалй“ на Пучини, излъчени на живо от Метрополитън опера в Ню Йорк, ще бъдат показани на големия екран във Фестивалния и конгресен център във Варна. Те са включени в програмата на двата големи международни фестивала за театър и музика „Варненско лято“, с която ще се отбележи и 90-годишнината от създаването на музикалното събитие.

За първи път уникалният проект „Метрополитън опера на живо от Ню Йорк“ ще бъде показан пред варненската публика. Програмата повече от 10 години излъчва постановки на една от най-прочутите оперни сцени в света на повече от 2000 екрана в 70 страни.

„Отело“ е първата от двете опери, които жителите и гостите на Морската столица ще могат да гледат от 19 ч. на 13 юни в зала 1 на Фестивалния и конгресен център. Спектакълът ще бъде със субтитри на български и на английски език. Българската оперна прима Соня Йончева също ще присъства на събитието.

Постановката е съвременен прочит на прочутата опера на Джузепе Верди, дирижирана от младия и енергичен Яник Незе-Сеген и режисирана от носителя на награда „Тони“ Бартлет Шер.

Втората опера от програмата „Метрополитън опера на живо от Ню Йорк“, посветена на 90-годишния юбилей на музикалния фестивал, е „Мадам Бътерфлай“ на Пучини. Датата на излъчването й е 6 септември, отново от 19 ч. във Фестивалния комплекс.

Макар да е пренесена на филмовия екран, легендарната постановка на прочутия филмов режисьор и носител на „Оскар” Антъни Мингела всъщност не престава да вълнува публиката от първото й появяване на сцената на „Метрополитън опера“ през 2006 г. до днес. Пантомима, традиционни японски кукли, книжни фенери, тъмнина, неочаквано избухваща в ярка червена светлина – спектакълът очарова с простотата и дързостта си.  Цените на билетите и за двете прожекции са 18 лв. и 15 лв. за учащи и пенсионери.

Първите музикални тържества са проведени във варненския Летен театър от 23 юли до 1 август 1926 г. Идеята активно подкрепят изявените варненски дейци Герчо Герчев, Иван Камбуров, Васил Ставрев, Найден Найденов, Йордан Тодоров, заедно с композиторите Добри Христов, Панчо Владигеров, Маестро Георги Атанасов.

В продължение на седем вечери изтъкнати български певци и музиканти, като Христина Морфова, Констанца Кирова, Петър Золотович, Панчо и Любен Владигерови, Лиляна Добри Христова участват в събитието. Единият от трите симфонични концерта се посвещава изцяло на българското музикално творчество. Добри Христов за първи път дирижира в родния си град своята симфонична фантазия “Тутраканска епопея”.

През 1957 г. тържествата са възстановени под името „Варненско лято„, а почти десетилетие по-късно се провежда първият в света Международен балетен конкурс, а фестивалът се утвърждава като ежегодно международно събитие. Историята на фестивала е описана и в книгата на Розмари Стателова „Лятото на българската култура“.

11/06/2016

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*