Новият Музей на розата отвори врати в Казанлък

rozober-main

Първият в България жив музей на розата бе официално открит по време на тазгодишния Празник на розата 2016 в парк „Розариум“.

Единствената по рода си експозиция на традиционното розопроизводство в Долината на розите се разполага на площ от 1 200 кв.м. Новата сграда на Музея на розата е замислена като мултифункционална. Основната експозиция ще бъде разположена в две дъги. Предвидени са специална зала за дегустация на аромати, вътрешен двор за демонстрации на процеса на розоваренето, конферентни зали, мултимедийна зала, фондохранилища, детски кът и панорамно кафене.

Гостите на музея ще могат да се докоснат до магията на маслодайната роза Дамасцена, до производството на розово масло и розова вода. Посетителите ще имат възможност да разгледат инструменти за обработка на розовите градини и съдове за съхранение и износ на розови продукти.

Празникът притежава днес световна известност. Създаден е преди близо столетие в чест на българската маслодайна роза и се чества в градовете Казанлък, Карлово, Павел баня, Гурково и Стрелча. За първи път той се провежда през 1903 година, като освен на красотата и цветята, е посветен и на милосърдието.

С пускането в действие на подбалканската линия по време на Празника на розата през 30-те години били композирани специални влакове за посещение на Розовата долина. Издавали се специални билети с намаление, които приканвали гражданите от различни краища на България да посетят Розовата долина по време на розобера, за да усетят ненадминатия аромат на рози. През 1969 г.  за първи път се провежда и карнавалното шествие „Весел Казанлък“, предвождано от колесницата на Севт ІІІ и царица Роза.

Празникът е особено почитан в Япония. Ежегодно за него пристигат по стотици туристи от Страната на Изгряващото слънце. От 2014 г. 2 юни е обявен за Ден на розата там. Датата се произнася „ро дзу“, което наподобява името на цветния храст.

Едно от най-впечатляващите събития по време на празника е ритуалът „Розобер и Розоварене“, който привлича официалните гости и чуждестранните туристи. Розоберачи в народни носии, групи за автентичен фолклор, кукери и танцови състави огласят розовите градини и посрещат гостите на празника. Гостите също могат да наберат от маслодайната казанлъшка роза, да вкусят розово сладко, гюловица и ликьор от рози. Розовото масло се вари в гюлпаната, а стопаните подаряват на гостите от току-що произведената розова вода.

Още от 1420 година, когато е създаден град Казанлък, започва и отглеждането на рози. Роза Дамасцена е известна в този регион като Казанлъшка роза и според преданията е донесена в района от турски съдия, който я пренася от Тунис и я засажда в градината си.

8/06/2016

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*