ТРАПЕЗИЦА – НОВАТА АТРАКЦИЯ ЗА ТУРИСТИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Само след месец старата българска столица Велико Търново ще се сдобие с нова туристическа атракция. След продължителна реставрация за туристи ще бъде открита крепостта на хълма Трапезица. Това ще се случи на 22 септември, в Деня на независимостта, като лентата ще пререже първата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева. Защо точно тя? Защото за реставрационните работи  3 милиона лева е отпуснала азербайджанската фондация „Гейдар Алиев”, чийто ръководител е г-жа Мехрибан.

След Царевец Трапезица е била вторият по значение укрепен хълм в столицата на Второто българско царство. Смята се, че зад дебелите крепостни стени са се намирали главните църковни сгради и резиденцията на патриарха. Археолозите са открили останките на 17 църкви, като в една от тях са били съхранявани мощите на св.Иван Рилски преди да бъдат отнесени в Рилския манастир. На територията на Трапезица е имало и  къщи на знатни хора от търновската аристокрация. Мост, изсечен в скалите, свързвал Трапезица с Царевец. Крепостта била недостъпна –нейните стени и бойници се издигали на стръмна скала, а останалите три страни били заобиколени от реката Янтра.

Реставрацията на крепостта включва възстановяване вида на Западната крепостна стена, експониране на три църкви, изграждане на пешеходни алеи и на наклонен асансьор, по който туристите да се изкачват до крепостта, откриване на посетителски център с находки от археологическите проучвания досега.
Откриването на крепостта Трапезица ще разшири диапазона на туристическото предлагане в старата българска столица. Така тя ще направи и още една крачка към реализиране на идеята да бъде предложена за включване в Списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

 

23/08/2016

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*