Рим – Вечният град

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
La Citta Eterna – Вечният град! Не може да се сбърка – това е синонимът на Рим и на никоя друга велика цивилизация! 2800 години на върха – столица на най-могъщата и най-дълго просъществувала империя, а днес – истински музей на открито, съкровищница на световната култура, средоточие на изящни изкуства, които възхищават милиони хора по света.

Да бъдеш в Рим означава да вдъхнеш от аромата на историята. Античното изкуство е онова, което прави града уникален. Но културното наследство на Рим е толкова богато и многообразно, че в рамките на кратко време – един уикенд, е невъзможно да се види всичко. Ето какво все пак предлага един класически тур из града: Колизеума /чудо на античната архитектура, един от символите на Рим, побирал на трибуните си 60 000 зрители/, Арката на император Константин Велики в чест на триумфа му над Йерусалим, Капитолийския хълм, Римския форум – главната археологическа зона на града, базиликата Улпия и колоната на император Траян, Пантеона – построен от император Адриан през ІІ век от н.е., където е погребан великият художник Рафаел, площад Венеция – топографския център на Рим с паметника на крал Виктор Емануел ІІ, площад Испания – форум и на модни дефилета, фонтана ди Треви – прославящ водата като символ на живота и благополучието, мястото, където най-много туристите обичат да се снимат / хвърлете някоя монета за късмет/, замъка Сан Аджело и едноименния мост над река Тибър… Отделете време да посетите базиликата „Св.Петър” – най-голямата църква в света, с обща площ 22 000 кв.м, в чието оформление са участвали велики творци като Микеланджело, Браманте, Мадерно. Не пропускайте и статуята на вълчицата, също един от символите на Рим. Легендата разказва, че Рим е основан от братята Ромул и Рем в 753 година пр.н.е. Синове на весталката Рея Силвия и бога Марс, те били отгледани от вълчица.

Историческият център на Рим е част от световното културно наследство под закрилата на ЮНЕСКО. Но Рим не е само археология, прелестни дворци и изящни статуи. Това е град, в който струи и шумен живот. Милано е център на световната мода, но в Рим италианските дизайнери също има с какво да ви изкушат, за да си освежите гардероба. Рим не е Тоскана, прочута с кулинарията и прекрасното вино. Но тук също има добри ресторанти. Нощният живот е не по-малко забавен от която и да е друга дестинация в Италия или Европа.

На другия ден заповядайте във Ватикана – най-малката държава в Европа, със статут на анклав, седалище на Римо-католическата църква.До Ватикана ще стигнете покрай древните стени на Аврелий, парка на Боргезите и северната врата на древния град, водеща на Пиаца дел Пополо с Египетския обелиск от времето на Рамзес ІІ. Не знам дали след Рим ще имате шанса да видите и папата,но изтърпете дългата опашка, за да влезете във Ватиканските музеи, няма да съжалявате за това. А после се потопете в света на Сикстинската капела, за да се насладите на прекрасните фрески на Микеланджело.

Не забравяйте и че сте българи. А Рим е една от малкото столици в света, която съхранява светини на българската история и култура. Недалеч от Колизеума, в базиликата „Сан Клементе”, е гробът на свети Константин Философ –един от светите солунски братя, които дариха славянството с четмо и писмо. Многолетна традиция е на 24 май-Денят на славянската писменост и култура, българска делегация да посещава Рим и гроба на св. Константин Философ. В църквата „Санта Мария Маджоре” пък през 868 година братята Кирил и Методий за първи път отслужват литургия на славянски език, папа Адриан ІІ освещава славянските книги и признава славянския език като равнопоставен на гръцкия и латинския! Близо до фонтана ди Треви се намира католическата църква „Св.Викентий и Анастасий”, която покойният папа Йоан Павел ІІ предостави за ползване от българската православна общност в Рим. Сега тук се провеждат неделни служби, венчавки, кръщенета. А на пл.”Гарибалди” , откъдето се открива прекрасна панорама към града, е поставен бюстът на легендарния Капитан Петко войвода, изваян от известния български скулптор проф. Валентин Старчев.

Асен Бояджиев

Продуктов мениджър в Туристическа компания Бояна-МГ
Дългогодишен журналист, посетил над 70 страни с фотоапарат и бележник. Автор на серия пътеписи и статии за различни дестинации, сред които и поредицата "Записки на пътешественика". Поредицата излезе като електронна книга и може да бъде безплатно изтеглена оттук: http://zapiski.boiana-mg.bg/
19/12/2013
Comments
  1. alex alex

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*