Индия без грим 1: Страна на контрасти

Индия

Индия

ИНДИЯ БЕЗ ГРИМ – 1

СТРАНА НА КОНТРАСТИ

Когато Христофор Колумб слага началото на знаменитото си морско пътешествие на запад в края на ХV век, едва ли е очаквал да стъпи на земите, които по-късно очертаха контурите на Новия свят. Великите географски открития станаха възможни заради бляна по една приказна страна, примамваща европейските империи със своите несметни богатства. Индия – древна и модерна, екзотична и изкусителна. Такава е била някога, такава е и днес!

ИНДИЯ БЕЗ ГРИМ е новата поредица от сборника с пътеписи на Асен Бояджиев „Записки на пътешественика”. Тя започва с материала под заглавието СТРАНА НА КОНТРАСТИ.

След нощувка в Делхи днес започва първата част от обиколката ни на Индия. Пътуваме за Джайпур – Розовият град. Двайсетина българи и индийският ни водач под псевдонима… Кришна. По негов съвет тръгваме рано, за да избегнем претоварения трафик, а днес е работен ден. До Джайпур са около 270 км, но пътищата са калпави, автобусчето ни се движи с не повече от 60-70 км в час. Истинска завист те обзема при вида на многобройните малки автомобилии мотопеди, които ловко се провират през гъмжилото от МПС-та. Така е в града, но щом излизаме на шосето за Джайпур, картината рязко се променя. За пръв път виждам такова стълпотворение от камиони. Нямат чет и разнасят из страната строителни материали, селскостопанска продукция и какво ли не. Много от тях са цяла атракция с украсените като за панаир кабини – с цветни венчета, бляскащи на слънцето триъгълници и всякакви други шарени дрънкулки.

Строителните материали са като насъщния в днешния ден на Индия. По цялото протежение на пътя от Делхи до Джайпур усилено се строят естакади, надлези, разширява се пътят, за да влезе в категорията хай уей. Справката показва, че освен строителството индустриалният пейзаж на страната се попълва от сериозни ръстове в областта на енергетиката, циментовата, химическата, текстилната, машиностроителната и металургичната промишленост. У нас например е известна индустриалната мощ на фамилията Митал, която издържаше по едно време футболния ни гранд ЦСКА, както и холдингът ТАТА – също с насоченост в металургията. Важно място заема и военно-промишленият комплекс. Индия произвежда високотехнологично военно оборудване, разработват се програми за производството на ядрено, биологично и химическо оръжие. От 1974 година Индия влиза в компанията на ядрените държави. Изпраща и своя първи спътник в Космоса, а нейни сонди успешно изследват повърхността на Луната. От 90-те години на миналия век силно развитие добиват индийските софтуерни услуги. На тази основа големи компании от Европа и Америка възлагат за изпълнение свои скъпоструващи поръчки именно в Индия. И още нещо: тази страна е известна и със скъпоценните си камъни. Индийската бижутерия заедно с текстила съставлява сериозна част от експорта на страната. А по последни данни износът на страната достига годишни стойности от порядъка на 50 милиарда щатски долара!

След реформите от 1991 година насам Индия е една от най-бързо развиващите се страни в света! По брутния си вътрешен продукт (БВП) тя е на четвърто място след САЩ, Япония и Китай! Според авторитетни международни проучвания до 2020 година националният БВП ще нарастне 4 пъти, а до 2050 година може да задмине този на САЩ!

Край пътя все повече се откроява характерния за индийското селско стопанство пейзаж. Трактори, стада от крави, ремаркета, теглени и от камили, копи от слама, добита след прибирането на един от най-популярните продукти на индийското земеделие – лещата. Селското стопанство си остава съставна част на индийската икономика – в него са заети над 60 % от трудоспособното население на страната. Има милиони дребни земеделски стопанства, хиляди огромни плантации с култури за износ. Индия е един от водещите производители в света на чай, захарна тръстика (през миналата година са били отчетени рекордни добиви!) царевица, бобови култури (сред които и неизменната леща), пшеница, фъстъци, тютюн. Тук са най-големите оризища на планетата. Индия е и световен лидер в производството на подправки. Именно те придават специфичния вкус на индийските кулинарни продукти. Силно развито е животновъдството. Едрият рогат добитък се отглежда предимно за мляко – шегуваме се, че поради свещения статут на кравата в Индия е невъзможно дори да си помислим за… телешко варено. Интересно е, че често на полята може да се видят крави с много странна гърбица близо до врата им (нещо като гърбицата на камилата). Индия е най-големият производител на мляко в света – над 100 милиона тона годишно!

За състоянието на селското стопанство изключително важна роля играят климатичните условия. Температурите обичайно се движат между 20 и 30 градуса плюс. Но решаващата роля се пада на мусонните ветрове и дъждове. От това кога, колко и дали въобще мусонните ветрове ще пренесат благодатния за почвите дъжд, зависи благосъстоянието или нищетата на милиони хора. Индийската метеорология дели годишните времена по следния начин: зимен сезон (януари – февруари), горещ сезон или предмусон (март – май), мусонен сезон (юни – септември) и следмусонен сезон (октомври – декември). Около ¾ от годишните валежи в Индия падат през мусонния период. Има едно малко селище на име Черапунджи, което е световен рекордьор по количеството на падналите валежи – 12 000 мм на кв.метър! Проливните дъждове са обичайно явление в Индия – тогава се случват онези страхотни наводнения, които се превръщат в истинско бедствие за местните хора и това го виждаме в телевизионните и вестникарските репортажи. От прелелите речни корита пътищата сами се превръщат в реки, цели квартали потъват под водата, парализира се транспортът. Но от друга страна хората се радват на благотворната влага, която им пада от небето, защото за тях това означава живот и спасение от глада.

Докато се друсаме в автобуса – поради честите гърбици по пътя имам чувството, че бъбреците ми ще се качат на ушите, Кришна, нашият гид,отваря дума за някои особености на индийския национален характер. Една от тях е кастовото разделение между хората, населяващи тази огромна страна. В Индия касти съществуват от незапомнени времена. И до днес те обхващат 4 основни групи. Какви шансове за добро образование, професионална реализация и въобще за по-добър живот ще имаш, зависи към коя каста принадлежиш. Дали си част от висшето общество или си на последното стъпало. Официално кастовото разделение е отменено със закон след основаването на индийската република през 1947 година. Но действителността е друга – тук все още традициите са много силни. Когато преди 3000 години възникват свещените писания – ведите, те разкриват как са възникнали кастите. Те са произлезли от тялото на божеството Брахма – може би най-почитаното в Индия. От устата му излезли свещениците (брамини), които като учени и знаещи хора се приемат за най-висшата каста. От ръцете му – воините (раджпур или кшатри), от хълбоците му – търговците (ваиши), които в Индия също се числят към богатите хора, и от краката му – занаятчиите и работниците (шудри). Кастовата йерархия и до днес осигурява социалното положение на индиеца. Дори индийските християни и мюсюлмани имат подобни на кастите правила. Извън кастите остават онези несретници, които, както ще стане дума след малко, виждаме из села и градове, осъдени от съдбата да живеят като скотове в ужасна мизерия. Незнайно защо ги наричат „недосегаемите”.

Населението на Индия възлиза на 1,1 милиарда души. Това е втората след Китай държава в света с най-многобройно население – на практика всеки шести жител на планетата е индиец! Но тъкмо в Индия е най-голямата концентрация на хора, живеещи под прага на бедността. И за съжаление това се вижда почти на всяка крачка. Добиваш чувството, че се движиш в някакво безкрайно гето с примитивни и нехигиенични жилища, сякаш пострадали от бомбардировка, пред които се стелят невероятни количества боклук. Навярно въобще няма служби по чистотата и сметта стои непокътната, гниеща от естествените природни процеси. А сред нея се търкалят кучета, прасета, кози, някоя и друга биволица и… деца! Обичайна картина пък е да видиш как свещената крава „пасе” сред боклуците! Подобни картини може да се видят дори в столицата Делхи!

Да се върнем обаче на кастите. Такова разделение съществува и при сключването на браковете. Тук все още основна роляза избор на половинката в живота играят родителите. Кришна казва, че между родителите на бъдещите младоженци се изготвя хороскоп с 36 показатели – качества, на които младите трябва да отговарят. Естествено най-важното от тях е кастовата им съвместимост. Или както се казва – пари при пари да отиват! Кришна твърди, че и неговият брак е станал по същия начин.

Демографският проблем ще продължава да бъде конфликтна точка в социалната политика на страната. Според статистика на ООН, през 2050 година населението на Индия може да нарастне с цели… 50%! И това е напълно възможно да се случи, ако се запазят темповете на раждаемост, каквито например са отчетени през последните 50 години на миналия век. Тогава населението се е увеличило с… 200 %! Сега, предимно в градовете, семейните двойки с добро образование в повечето случаи използват различни методи за предпазване след раждане на второто им дете. В Индия е разрешено изкуственото прекъсване на бременността и ефектът от тази стъпка за семейно регулиране се е увеличил десетократно! Проблемът обаче остава в селата, където липсата на образование и неграмотността са основната причина за безконтролната популация. Там и традиционните семейни отношения са силно консервативни. Може да е образована, но веднъж влязла в дома на съпруга си, жената е принудена да се подчини на строгия ред в семейството му. Тя няма право да ходи на работа, трябва да си стои вкъщи и да се грижи за децата. Ще живее с родителите и братята на съпруга си в един дом и с останалите жени ще чака първо те да се нахранят. Ако отидат на ресторант, ще е най-много два-три пъти годишно и от едната страна на масата ще стоят мъжете, от другата – жените. Частен случай, но го има навсякъде…

Индийците като силно вярващи хора имат и своя философия за етапите, през които минава животът на човека. От раждането до 25-та годишнина е период на обучение, човекът учи и трупа знания. Вторият период е от 25 до 50 години, когато човек е призван да създаде и отгледа поколение, да се развие в професионалната си сфера. От 50 до 75 години трябва да отвори път на поколението си да се развива самостоятелно в живота. А от 75 нагоре – да се занимава с… йога и да постигне Нирвана. Между другото средната продължителност на живота в Индия е 64 години при жените и 63 при мъжете. Има сериозно покачване на продължителността на живота и намаляване на смъртността благодарение на икономическия напредък, подобрените грижи за здравето, включително и въвеждането на редовните имунизации.

Вече сме пред Джайпур. Минаваме през неизбежните бедняшки квартали, където срещаме и катуни с палатки, и навлизаме в сравнително по-цивилизованата част на града. Всъщност това е новата му част, където са разположени и хотелите на известни световни вериги като Мариот, Радисън Блу и др. В този район е и най- модерната сграда – на Световния търговски парк, цялата облицована в стъкло. Както в Делхи, така и тук нямаме повод да сме недоволни от хотела. Утре започва обиколката ни на Джайпур.

АСЕН БОЯДЖИЕВ

(Следва продължение)

Всички статии от поредицата можете да видите тук: Индия без грим

Асен Бояджиев

Продуктов мениджър в Туристическа компания Бояна-МГ
Дългогодишен журналист, посетил над 70 страни с фотоапарат и бележник. Автор на серия пътеписи и статии за различни дестинации, сред които и поредицата "Записки на пътешественика". Поредицата излезе като електронна книга и може да бъде безплатно изтеглена оттук: http://zapiski.boiana-mg.bg/
25/07/2013
No Responses

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*