Коста Брава и Барселона – Програма 55+

Няма как човек да не се поддаде на това изкушение – екскурзия и почивка в едно. Програмата 55+ не е за „пенсионери“ – тя е за любознателни туристи, които желаят да опознаят Барселона, да отдъхнат на плажа на Коста Брава и да опитат от местното каталунско вино.

Хотелът, в който се настаняваме за една седмица, се намира в курорта Санта Сузана. Селището е част от големия крайбрежен район Коста Брава („скалист бряг“) и е само на 60 км северно от каталунската столица. От летището в Барселона се придвижваме до хотела точно за 1 час по гладката магистрала, а от автобуса наблюдаваме първите картини от Испания, където морето винаги ни е отдясно… Цели седем дни можем непосредствено да му се любуваме, защото хотелът е разположен буквално на плажа и само десетина метра пясъчна ивица делят стълбите от средиземноморските вълни. Вечер в лоби-бара се организират най-различни забави и програми – от караоке до конкурс по танци. За истински ценители обаче провеждаме посещение на незабравимо фламенко-шоу.

Цял един ден посвещаваме на Барселона. Екскурзоводът е българин, който се брои за „местен“ повече от 20 години – кой по-добре би ни разкрил забележителностите и тайните на този колоритен и космополитен град! Всеки от нас осъзнава, че един ден не е достатъчен да се „отъркаш“ в Барселона, искаме още! Няма проблем, зад хотела ни в Санта Сузана минава линията на електричка, която за час и десет минути ни отвежда директно на площад Каталуния и можем да проведем повторна среща „очи в очи“ с града на Гауди.

Една седмица почивка е много и малко. Когато разходките по пъстрата на магазинчета и кафенета променада на Санта Сузана и съседната Малгрет дел Мар станат рефлекс, то е време да направим полудневен излет до рибарското селище Тосса дел Мар. Градчето ни очарова с тесните криволичещи улички, които се спускат до крайбрежната улица и средновековната крепост на брега. А кой да предполага, че пътят дотам ще е толкова живописен… Забравяме за графика и искаме шофьора да спира на всяка отбивка за кратка фотосесия.

Вече сме по-смели. Морето и брега вече са ни недостатъчни и неволно правим асоциация с родината – къде са хълмовете и планините? За 6 часа ще успеем да потеглим от морското равнище, да минем покрай Барселона и да се извисим до неописуемо красивата планина Монсерат, където ни очаква посещение на средновековния бенедиктински манастир. Там докосваме прословутата Черна Мадона, светинята на цяла Каталуния, и след кратък обяд-пикник поемаме обратно за хотела.

След закуска разгръщаме отново картата и погледът ни се спира на град Жирона. Делят ни дотам някакви 70 км магистрала, а и кой не е чувал за Салвадор Дали? Качваме се на автобуса и след час сме пред къщата-музей на ексцентричния гений, прославил Испания с неповторимите си произведения на изкуството. По пътя слушаме нашия гид, който ни разказва любопитни факти от живота на твореца, а междуременно правим кратка спирка в град Фигерас, където се потапяме в атмосферата на Ренесанса. Денят минава неусетно, но ни остава време за следобедно топване във външното джакузи на хотела.

Колко хубаво, че след толкова много впечатления от природата и културата на Испания разполагаме с цял ден за разпускане на плажа! Времето ни го позволява, тъй като месец май на Коста Брава е много благосклонен да раздава слънце, а някои от нас се прибират в България и с тен.

Прекарахме заедно една незабравима и вълнуваща седмица, опознахме се, станахме приятели. Взимаме си мълчаливо довиждане с Барселона, обещаваме й, че ще дойдем пак. Никога Испания не е била толкова достъпна…


* * *

Отзиви от участници в програмата:

Много благодарим на целия екип на „Бояна-МГ“ за чудесната екскурзия, която сте организирали, и най-вече идеалната водеща на групата ни, която успяваше да задоволява прищевките и капризите на всички ни и да бъде вечно усмихната, в кондиция и да изпълнява всичките си служебни задължения. Прекрасна професионалистка!!!
Отсега още започваме да мислим за догодина за друга от дестинациите ви.
Още веднъж много благодарим!!!

сем. Йорданови

Здравейте г-н Първанов,
Благодарим Ви за прекрасно организираната ни почивка в Испания.
За спокойното, чудесно и слънчево време, прекарано в Санта Сузана.
Надяваме се и в бъдеще да се възползваме от услугите на Бояна-МГ 55+.
Желаем ви успешна и ползотворна седмица.

Поздрави: Лиляна и Атанас Сърбенови

Здравейте!
Орли, пиша Ви от Бургас, за да благодаря за чудесната почивка в Испания – Коста Брава и Барселона през м. май
Понеже сме доволни от коректното отношение на Вашата фирма, искаме отново да се доверим на нейните услуги.

Поздрави: Стефанова

Асен Бояджиев

Продуктов мениджър в Туристическа компания Бояна-МГ
Дългогодишен журналист, посетил над 70 страни с фотоапарат и бележник. Автор на серия пътеписи и статии за различни дестинации, сред които и поредицата "Записки на пътешественика". Поредицата излезе като електронна книга и може да бъде безплатно изтеглена оттук: http://zapiski.boiana-mg.bg/
2/12/2011
Comments
  1. анонимен

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*