Лисабон – Похвално слово за великите открития

lisabon-01
По какво си приличат Лисабон и Рио де Жанейро? Езикът им е португалски, и двата града са големи морски пристанища. Има и още нещо, доста любопитно: статуята на Исус Христос на хълма Корковадо е покровител и символ на бразилския мегаполис, но копие на тази скулптура, популярна в целия свят, се извисява и в Лисабон. Този величествен монумент е висок 109 метра/само статуята на Христос е 28 метра/ и се издига от едната страна на моста 25 април.Името на това най-голямо транспортно съоръжение в португалската столица / с дължина 2,5 км/ се свързва с Априлската революция през 1974 година, когато пада диктатурата, установена от Антонио Салазар, и в страната на иберийците се установява демокрацията.

Мостът 25 април свързва двата бряга на реката Тежу, която „разсича” на две Лисабон. Тя извира от Испания, влива се в Атлантическия океан и е част от пейзажа на града, привличайки туристите с ежедневните речни круизи. На брега на Тежу е символът на Лисабон и Португалия – кулата Белем, издигната през 1521 година, както и Паметникът на откривателите със скулптурите на владетели и гениални мореплаватели, оставили завинаги имената си като първопроходци на славната епоха на Великите географски открития. Сред тях са кралят на Португалия Енрике Мореплавателя, който е финансирал най-големите морски експедиции на португалците през ХV век, Фернандо Магелан, Педро Кабрал – откривателят на Бразилия, и разбира се знаменитият Вашку да Гама, прокарал морския път до обетованата Индия. Гробът на този велик мореплавател се намира в съседния на кулата Белем манастир Йеронимуш , завършен през 1571 година, един от най-красивите и внушителни църковни комплекси в страната.

Лисабон се появява на картата като морско и търговско пристанище още 1500 години преди Христа. Става столица на португалското кралство през ХІІІ век и оттогава до днес е флагманът на страната, заела най-югозападната част на Стария континент. По време на големите морски открития се превръща в най-важното търговско средище на Европа. Португалия става световна морска сила и към страната, респективно Лисабон, потичат от колониите несметни богатства. Слоновата кост и екзотичните подправки са сред най-скъпите товари.

Най-хубавата панорамна гледка към Лисабон се открива от крепостните стени на замъка Сан Жоржи, разположен на живописен хълм над старинния квартал Алфама. Сан Жоржи е първото отбранително съоръжение на града от доримската епоха.През вековете претърпява различни конструктивни промени и днес е запазил средновековния си вид, дори са останали и част от оръдията от онова далечно време. Оттук градът се вижда като на макет : мостът 25 април и реката Тежу, площадите Росиу / със статуята на крал Педро ІV/ и крайбрежния Комерсиу –един от най-красивите в Европа, с двореца от ХVІ век, построен по времето на крал Мануел І . Залите на двореца са съкровищница на произведения на изкуството , тук се съхранява и една от най-богатите библиотеки в Европа. На този площад, наричан от столичани Дворцовия площад, се намира и първата в Лисабон конна статуя – на крал Жозе І. Тук са сградите на министерства и на Лисабонската стокова борса. Ако продължим наблюдението от Сан Жоржи, ще видим Желязната кула с асансьор в неоготически стил Санта Жушта, на върха на която жителите на Лисабон обичат да пият кафе, Оръжейния площад със статуята на Енрике Завоевателя – първият крал на Португалия, църквата Носа сеньора да Граса от 1271 година, стените на която са украсени с характерните за португалската старинна архитектура керамични плочки азулежуш, руините на църквата Карму, останали след тежкото земетресение в Лисабон през 1755 година, поразило града с 9-та степен по скалата на Рихтер. Една от големите забележителности на Лисабон е Акведукта, строен през ХVІІІ век. Тази монументална конструкция за питейна вода има 35 арки над долината Алкантара, висока е 65 метра. След пускането й през 1748 година е закрита чак през 1973-та!Ще завърша с Проспекта на свободата – Авенида да Либертаде, най-широката улица в Лисабон, построена между 1878 и 1885 година. На нея са разположени и най-скъпите маркови магазини в града. А що се отнася до новата, модерна визия на града в духа на ХХІ-ви век, разгледайте архитектурния шедьовър на световноизвестния испански архитект Сантяго Калатрава в зданието на Източната гара. И още: Експо центъра, Океанариума, Парка на нациите, другият голям мост над Тежу – „Вашку да Гама”…

В района на Сан Жоржи малко трудно се изкачват автобуси заради сравнително тесните улици. За сметка на това няма проблем за емблематичните лисабонски трамваи, които също представляват атракция за туристите, подобно на „събратята” им в Сан Франциско. Това са стари електрически мотриси от миналия век, наричани в миналото „американос”. Маршрут 28 е класическият път на тези трамваи, който минава и през толкова тесни улички, пълзейки нагоре или спускайки се надолу, че мотрисите трябва да се изчакват, за да се разминат.

С такъв трамвай, ако не сторите това пешком от Сан Жоржи, може да се доберете и до стария лисабонски квартал Алфама. Тази част на града носи типичния арабски дух от времето на мавританското господство. Тогава кварталът се е смятал за аристократичен, но с течение на вековете е загубил ореола си и се е превърнал в обиталище на бедни. Въпреки това Алфама си остава тръпка за гостите на града с малките си улички, с типичните за отминалите времена арки и жилища с балкони, оградени с решетки от ковано желязо. И най-вече с многобройните кръчми, където всяка вечер звучат струните на китара и меланхоличните напеви на фадо. Ако фламенкото е символ на испанската култура, то фадо е душата на португалската традиция. Музика и песен, които пресъздават поредната история за несподелена любов и горчиво вино.През 50-те години на миналия век една от легендарните изпълнителки в Португалия – Амалия Родригеш, изкарва фадо от запушените малки кръчми и го прави достояние на света. Отогава е не само концертен жанр, но и задължителна атракция за гостуващите в Португалия туристи.

Асен Бояджиев

Продуктов мениджър в Туристическа компания Бояна-МГ
Дългогодишен журналист, посетил над 70 страни с фотоапарат и бележник. Автор на серия пътеписи и статии за различни дестинации, сред които и поредицата "Записки на пътешественика". Поредицата излезе като електронна книга и може да бъде безплатно изтеглена оттук: http://zapiski.boiana-mg.bg/
11/12/2013

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*