Тоскана – рай на гурмето и туризма по селски

toskana-01

Ако преди харесвах Италия, сега съм влюбена в нея!

Тъй като съм романтична душа, обичам да гледам сълзливи, любовни истории! Така преди време попаднах на едно филмче със заглавието „Влюбени в Тоскана”. Бях очарована от атмосферата, която показаха във филма – красива природа, малки улички, стари къщи в средиземноморски стил и още куп хубави неща! Казах си, че ми се иска някой ден и аз да стана поне за малко част от тази хармония!

И ето, че се появи такъв момент: със съпруга ми и наши близки, със съдействието на БОЯНА-МГ, пристигнахме в Тоскана, където се настанихме в нещо като „селски апартаментен комплекс”, разположен на хълм в края на малкото средновековно селище Celle sul Rigo. Намира се недалеч от градчето Монтепулчиано. Казвам „селски”, защото е част от голяма семейна ферма, която покрай специализацията си в селското стопанство посреща и туристи. Избрахме да се настаним в „селска къща”, а не в стандартен хотел, защото е различно и както си мечтаех – романтично. Всъщност тези къщи са кокетни вили с апартаменти. Обикновено са няколко една до друга, като формират по този начин цял комплекс, в който гостите могат да се насладят не само на басейна, на красивите градини и пейзажи, но и на много допълнителни занимания. Забавления дал бог за всякаква възраст. Тук много популярна е конната езда, често виждахме млади двойки, които бяха избрали така да опознаят района. А най-възрастните се наслаждаваха на престоя си в Тоскана с чаша вино в ръка, задължително местно производство!

Нашата ферма се оказа производител на множество местни вкусотии. На рецепцията на вилата бяха изложени различни видове паста, вина (бели, червени, с различен ценови диапазон, така че да са достъпни за всеки), конфитюри, доматен сос – по-малко или повече пикантен. Той е задължителна добавка към пастата! Най-разпространеният вид паста в Тоскана е „пичи” – прави се ръчно и много бързо. Дори ни предложиха да ни дадат рецептата! Естествено преди да се спрем на някой от продуктите, имахме възможност преди това да ги опитаме в ресторанта на вилата. Нашите домакини отглеждат и специално свинско месо, истински деликатес! Като му добавиш и вино, заключението си идва само: да, Тоскана е рай на гурмето!

Освен в производството на паста, сладкиши (например популярното „панфорте”), сушени меса (прошуто) и вина, в Тоскана умеят да правят и превъзходни млечни продукти. Така, разхождайки се из уличките на Монтепулчиано, можахме в някои от многото магазинчета да дегустираме различни сирена и да си купим за вкъщи. Когато е за дълъг път, продавачите опаковат добре продуктите във фолио. В Италия, където пастата и пицата не слизат от кулинарните менюта, не пропускайте да хапнете сладолед. В заведенията със странното за нас наименование „джелатерия” изборът на сладолед, кой от кой по-вкусен, е толкова голям, че да ти се замае главата! За съжаление докато у нас хранителни магазини можеш да срещнеш на всяко кьоше, в Тоскана не е така. Оставаш с впечатлението, че хората тук сякаш не потребяват „купешки” хранителни стоки и сами си произвеждат всичко! Вероятно се снабдяват от големите градове. За сметка на това пък барове колкото искаш. Оттам можеш да си купиш вода и да се подсилиш с малка закуска.

Когато пешеходната обиколка ти дойде в повече, може да си наемеш файтон.Така направихме в Пиза. На капрата обаче не седеше мустакат файтонджия, а… жена с добър английски, която като школуван екскурзовод в резюме ни разказа най-интересното за съответните туристически обекти в района. От този вариант за опознаване на областта могат да се възползват и младоженци, които може би най-често прибягват до разходката с файтон. Тоскана е предпочитано място както за прекарване на меден месец, така и за самото сватбено тържество. В двора на нашата вила например имаше обособен кът с красива арка от свежи цветя и шифон, готова да посрещне поредната двойка под звуците на Менделсон.

От площада на Сан Джиминяно, където деца и възрастни се забавляваха с джаги, кокили и ред други неща, си купихме за спомен много характерен за района сувенир – текстилен продукт, върху който на място, буквално за минути, изписаха на шевна машина фамилията на семейството ни. Тук всяко второ магазинче предлага текстилни сувенири от рода на домакински престилки, хватки, кърпи… та чак до лигавници в синьо и розово за най-малките, като в цвят по избор може да бъде извезано собствено или фамилно име, прякор. Нужно е само да се покаже на лист хартия как се изписва. А иначе, както във Венеция, нищо не пречи и оттук да си тръгнете с маска на лицето.

С нетърпение очаквам следващия повод, за да посетя Италия! Въпреки че съм била в почти всички най-популярни части на страната, за мен най-красиви, интересни и впечатляващи си остават Рим и… Тоскана!

Автор: Маргарита Бояджиева – Маринова

Скъпи приятели, ако сте били в Тоскана или ако мечтаете да я посетите,
много ще се радваме да прочетем вашите коментари!
Ако най-романтичният италиански град за вас е друг, споделете с нас.

Тъй като вашето мнение е важно за нас, решихме да
подаряваме за всеки коментар по един ваучер на стойност 20 лева,
който можете да използвате по тази или по други програми на Бояна-МГ.

За повече информация вижте тук: Коментирай и спечели ваучер!.

4/03/2014
Тагове:

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*