Доминиканска република – Карибски купон. 6 ден: Карибският… Несебър

Алтос де Чавон

Алтос де Чавон

Днес ни предстои първата целодневна екскурзия из Доминиканската република. Ще посетим приказния остров Саона и селището Алтос де Чавон, където ще открием един малък карибски… Несебър.

Станахме много рано, защото още в 06.40 щяха да ни вземат от хотела. С микробус ни отведоха до „щаба“ на местната фирма Prieto tours, която провежда екскурзията. Наш гид се падна едно чернокожо момче, което говореше три езика: испански, португалски и английски, но знаеше и няколко руски думи. Когато се настанихме в автобуса, се оказахме в компанията на бразилци и испанци.

И така, смесени с други националности, потегляме на път. Движим се покрай огромни плантации със захарна тръстика. Тук-там зейват и парчета земя, която изглежда изоставена и пустее. Но както обяснява Динко Желязков, а той разбира от селско стопанство, в това няма нищо чудно – захарната тръстика бързо изтощава почвата и е добре тя да почива 2-3 години.

Собственик на това голямо богатство е доминиканец, живеещ в САЩ. Казва се Карлос Плудо, негови са и едни от най-големите захарни заводи в света. Когато пристигнахме в Алтос де Чавон, разбрахме, че именно той със семейството си е инвестирал както в изграждането на това уникално селище, така и в голф комплекса Каса Кампо, в който има над 2000 луксозни вили, голф игрища, тенис кортове, конна база и пр. Само списъкът на почиващите тук знаменитости респектира с имeната на Франк Синатра, Бил Клинтън, Брад Пит, Михаил Горбачов, Шакира, Майк Тайсън, Карлос Сантана… Наблизо има малко частно летище, а в центъра на ваканционното селище – площадка за хеликоптер. Вилите са разположени дискретно зад „пердета“ от зеленина.

Да стоиш обаче само във вилата, колкото и луксозна да е тя, общо взето е скучно. Затова Карлос Плудо и фамилията му са изградили прекрасно романтично кътче за забавления, каквото е Алтос де Чавон. Тук световните знаменитости се забавляват в изискани ресторанти, провеждат се и страхотни концерти на сцената на амфитеатъра, изграден в древногръцки стил. Капацитетът му е 5000 души!

Алтос в превод означава артистичен, а Чавон е реката, която минава на около 50-60 метра под кацналото на скалите селище. По нея непрекъснато сноват лодки и туристически корабчета. От Алтос де Чавон се открива фантастична гледка към реката, чието име се свързва и със заснемането на култови филмови продукции като „Апокалипсис сега“, „Анаконда“ и др.

Схемата е следната: Карлос Плудо отпуска парите, италианският дизайнер и кинематографист Роберто Копа прави проекта, а местният архитект Антонио Каро го възпроизвежда. Така се реализира идеята за малко средиземноморско селище от ХІV век. Много са приликите с нашия Несебър като визия и атмосфера. Сградите са в старинен средиземноморски стил, с дървени чардаци, стените им са изградени с ръчно обработен камък. Строителството е започнало през 1976-та и завършва 6 години по-късно. Откриването е съпроводено с грандиозен концерт на Франк Синатра на сцената на амфитеатъра.

Алтос де Чавон е не само средище на светски личности. Тук в областта на изобразителното изкуство се обучават млади таланти, има художествена академия, в която преподават едни от най-изтъкнатите доминикански художници. Има и богата художествена галерия. Освен шестте ресторанта, по улиците като гъби са накацали кафенета и бутици. През цялото време звучи автентична местна музика в изпълнение на музиканти в национални костюми. Красиви девойки в пищни, яркочервени рокли танцуват по улиците. Пред църквата, на импровизирания площад, се разхождат хванати под ръка „младоженци“, облечени по модата от началото на миналия век, дамите задължително с „омбрела“. А наоколо е пълно със сергии и магазинчета, предлагащи произведения на местните художествени занаяти и всякакви сувенири.

В Алтос де Чавон прекарваме повече от час. После автобусът ни отнася до малкото рибарско селище Баяибе, откъдето се качваме на лодка, за да се отправим към остров Саона. Малко преди да стигнем брега, спираме за половин час сред т.нар. „писина натурала“. Писината всъщност е част от морската акватория край Саона. Тук се срещат страшно много морски звезди. Водата е напълно прозрачна, дълбока до кръста. Всички слизаме от лодката, за да се топнем в Карибско море. А днес то е много спокойно. Време по поръчка! Много е приятно да газиш в топлата морска вода, отпивайки от традиционния местен коктейл ром плюс кока кола.

Качваме се на лодката отново и ето ни сред разкошен плаж с много ситен като пудра захар пясък. Това е същият плаж, на който е снимана известната телевизионна реклама на шоколадово-кокосовия десерт „Баунти“, така че е лесно човек да си представи за какво приказно място става дума. Зад пясъчната ивица е цяла палмова гора, а сред нея под чадъри с палмови листа са наредени маси, побиращи 10-15 човека. Тук обядваме. А после слагаш маската и шнорхела и се потапяш в необятния морски свят сред ята от риби и живи корали. А ако не ти се гмурка в морската вода, имаш и друг избор – една симпатична и невероятно гъвкава под кръста чернокожа танцьорка с устни а ла фолкпевицата Мария (естествени обаче, без грам силикон!), предлага на белите си гости уроци по танци. Как да устоиш, без да се разкършиш, когато на плажа те заливат ритмите на „Макарена“, „Ламбада“ и други култови шлагери?

На връщане сме вече на палубата на катамаран. Е, по-комфортно се пътува, почти всички се възползват да се изтегнат по бански на слънце. А негърката с апетитните устни вече се е преквалифицирала на барман и налива на корем ром с кока кола. Танцовата фиеста продължава и на палубата с пълна сила.

Прибираме се уморени от екскурзията, но в отлично настроение. Достатъчно за малък аперитив като начало преди вечерята и продължение в ресторанта на хотела с вечер на мексиканската кухня.

(Следва продължение!)

Асен Бояджиев

Продуктов мениджър в Туристическа компания Бояна-МГ
Дългогодишен журналист, посетил над 70 страни с фотоапарат и бележник. Автор на серия пътеписи и статии за различни дестинации, сред които и поредицата "Записки на пътешественика". Поредицата излезе като електронна книга и може да бъде безплатно изтеглена оттук: http://zapiski.boiana-mg.bg/
13/11/2012

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*