ГРУЗИЯ – КАВКАЗКАТА КРАСАВИЦА: 6. Уплисцихе – грузинският Делфи

ГРУЗИЯ – КАВКАЗКАТА КРАСАВИЦА
(Септември 2016 г.)

Вижте всички статии от поредицата „ГРУЗИЯ – КАВКАЗКАТА КРАСАВИЦА“ тук.

Уплисцихе - Пещерният град

Уплисцихе – Пещерният град

6. Уплисцихе – грузинският Делфи

След музея на Сталин се насочваме към Уплисцихе – древен пещерен град, само на 15-тина километра от Гори. Вали ситен дъжд, но любопитството да видим тази необикновена историческа забележителност на Грузия е по-силно от природните несгоди.

Уплисцихе възниква през II – I хилядолетие пр.Хр., изсечен в скалите на левия бряг на река Кура. Изживява периоди и на възход, и на падение, като през XIX век окончателно замира. По време на разцвета си е имал „в оборот” 700 пещери, които били прохладни и разполагали с резервоари за съхранение на храна и вино. Древните жители на Уплисцихе произвеждали вино и една от винарните е запазена и до днес.

В предхристиянския период Уплисцихе се обособява като култов център и в това отношение е бил сравняван с древногръцкото светилище в Делфи. Храмове, посветени на различни божества, в това число на Слънцето, са изпълвали пещерния град. Бил е ограден от защитни стени и ров, таен тунел е отвеждал към реката Кура, главна улица е пресичала града, разполагал е с водоизточник и водоснабдителна система с керамични тръби, а на най-високото място е било обиталището на жреца. Специални места били отредени за жертвоприношения.

След установяването на християнството в Грузия езическите символи в Уплисцихе били подложени на разрушение, а поклонниците на старите обичаи – гонени и наказвани жестоко. Храмовете били преустроени в дворци, храмът на Слънцето – в базилика. Голяма част от пещерите се превърнали в жилища, складове, пекарни, ковачници – типични съоръжения за един средновековен град. Тук отсядали и много търговци.

Стратегическото положение на Уплисцихе – на Пътя на коприната, подхранвало апетита на различни владетели да установят тук своята власт. На границата между XIII и XIV век в Уписцихе е управлявала царица Тамара. Една от пещерите била предназначена за нея и днес е известна като Залата на царица Тамара. Докато Тбилиси бил под властта на арабите, Уплисцихе изпълнявал ролята на царска резиденция. Тогава се разрастнал и имал население от близо 20 000 жители.

Упадъкът на Уплисцихе настъпил след нашествието на монголците през XV век. Към края на XIX-то столетие голямо земетресение окончателно го ликвидирало като населено място. И днес е само музей на открито.

(Следва)

Асен Бояджиев

Продуктов мениджър в Туристическа компания Бояна-МГ
Дългогодишен журналист, посетил над 70 страни с фотоапарат и бележник. Автор на серия пътеписи и статии за различни дестинации, сред които и поредицата "Записки на пътешественика". Поредицата излезе като електронна книга и може да бъде безплатно изтеглена оттук: http://zapiski.boiana-mg.bg/
15/03/2017

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*