КИТАЙ – ПОДНЕБЕСНАТА ИМПЕРИЯ: 3. Великата стена

КИТАЙ – ПОДНЕБЕСНАТА ИМПЕРИЯ
(Октомври 2017 г.)

Вижте всички статии от поредицата „КИТАЙ – ПОДНЕБЕСНАТА ИМПЕРИЯ“ тук.

3. Великата стена

Снощи Аня беше доста притеснена – по празници като този китайците не си стоят вкъщи, щъкат из историческите места, пъплейки до тях с колите си по пътищата на страната. А това води до страхотни задръствания. Ето кое тревожеше нашата екскурзоводка – има сериозна опасност да стигнем до Стената късно и да се провали програмата ни за деня.

Тая попара сме я сърбали и в други страни. За наша радост успяхме да се придвижим с автобуса без проблеми. Голямото задръстване започна едва когато тръгвахме обратно за Пекин. А и Аня за по-сигурно беше избрала място по-близо до Пекин, на около 60-70 км от него. Нарича се Дзююгуан и всъщност става дума за един най-важните в стратегическо отношение проходи към столицата и вътрешността на страната. Охраната му е била от изключително важно значение.

Когато наближихме въпросния проход, някак си изведнъж изникнаха високи стръмни хребети. Скоро след това се появи и пълзящата по хълмовете серпантина на Стената.

Дзююгуан дава пълна представа за това човешко изобретение като първото най-мащабно отбранително съоръжение в света. Има по-равни участъци, но и такива със стръмни, високи стъпала, които по-възрастни или нездрави хора трудно изкачват.

Великата китайска стена заема пространство от границата със Северна Корея до пустинята Гоби. Повечето справочници посочват, че дължината й е между 6000 – 6500 километра. През новия век обаче китайските власти са предприели мащабно изследване, вкарвайки в употреба най-съвременни технологии. Целта е да разберат истинските размери на съоръжението и неговото състояние след толкова векове. Използвани са дронове с 5 камери за снимки от въздуха, сателитни изображения, триизмерни модели и пр. В резултат на това в едно предаване по телевизионния канал National Geographic бе съобщено, че в действителност дължината на Великата китайска стена е… три пъти повече от смятаните й размери досега! Блъф е обаче, че се вижда от Космоса, че едва ли не на път за Луната американски астронавти са я зърнали от космическия им кораб.

Защо е построена Стената? Векове наред северната граница на Китай е била под постоянна заплаха от набезите на всякакви нашественици: номадите хунну, монголци, манджурци и пр. Пред китайските императори стояла неотменната грижа за радикална защита от агресорите и това е причината да се появи Великата китайска стена.

Кога и как е построена Стената? Началото поставя през II век пр.Хр. императорът Цин Шихуан. След това през вековете различни династии са достроявали съоръжението, като по време на династията Хан тя е укрепена, а при династията Мин е разширена и достига 10 000 ли = 5000 км. Днешният вид на стената датира именно от времето на Мин.Стената е висока средно 10 метра и широка 5, което е давало възможност за лесно придвижване на войници и коне. Днес дори тук се провежда ежегодно надбягване между различни лекоатлетически отбори.

За строежа й китайците използвали трамбована пръст, камъни, клечки, а на по-късен етап – тухли. Тези тухли добивали от изсъхнала на слънцето кал, глина, изпичали ги в пещи при температура 1000 градуса. В наши дни има около 200 автентични и добре запазени такива пещи, а край тях работи… 25-то поколение, чиито древни предци са упражнявали тоя занаят. Прави силно впечатление спойката между тухлите. Изследванията показват, че използваният за целта хоросан е бил смесван със… сладък ориз, в резултат на което загражденията са с изключителна здравина. В изграждането на Стената са участвали хиляди китайци, много от които намирали смъртта си тук. Казват, че костите им също били смесвани в строителния материал. Може да не е вярно, но е известно, че Великата китайска стена е била наричана и „най-дългото гробище в света”!

В някои участъци като Бадалин, Съматай, Дзююгуан и др. Стената е реставрирана. Но не са никак малко и местата, където не само че има пробойни, но и укреплението на практика вече не съществува! Дял за това имат и местните хора, които последователно използват и до днес камъни от съоръжението, за да градят своите домове. В продължение на много години и централните, и местните власти са проявили безхаберие към състоянието на Стената. Едва след включването й в Списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство през 1987 година и особено през новия век са предприети мерки за нейното възстановяване и опазване.

Стената е осеяна със стражеви кули. Там войниците се грижили не само за охраната й, нямало и къде другаде да живеят. От тях чрез димни сигнали те предупреждавали за настъпваща опасност. Тази система за сигнализация започва да функционира при династията Хан. Димните сигнали били изпозвани денем, а нощем палели огньове и фенери. Чак при династията Мин, с откриването на барута, в действие вече влезли оръдейните залпове.

Великата китайска стена пазела страната от набезите на нашествениците, но не успявала да свърши това на 100 процента. Те я преодолявали тук-там, но най-големият пробив станал… отвътре през XVII век, когато генералът У Сангуей, командвал войските за охрана на Стената в крепостта Шанхайгуан, отворил вратите й и пуснал манджурците да нахлуят в Китай. Явно още тогава Поднебесната империя не била чужда на т.нар. днес „корупционна практика”, което коствало на Китай господство на нахлулите от север номади – манджурци в продължение на повече от две столетия. Развитието на военната практика обаче окончателно преустановило значимостта на Стената – чуждите агресори не се съобразявали с нея, атакували вече по море, както впрочем сторили японците в края на XIX и първата половина на XX век по време на двете китайско – японски войни (1894-1895 и 1937-1945 г.). Днес Великата китайска стена е приела ролята на музей.

(Следва)

Асен Бояджиев

Продуктов мениджър в Туристическа компания Бояна-МГ
Дългогодишен журналист, посетил над 70 страни с фотоапарат и бележник. Автор на серия пътеписи и статии за различни дестинации, сред които и поредицата "Записки на пътешественика". Поредицата излезе като електронна книга и може да бъде безплатно изтеглена оттук: http://zapiski.boiana-mg.bg/
11/01/2018

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*