КИТАЙ – ПОДНЕБЕСНАТА ИМПЕРИЯ: 9. Теракотената армия

КИТАЙ – ПОДНЕБЕСНАТА ИМПЕРИЯ
(Октомври 2017 г.)

Вижте всички статии от поредицата „КИТАЙ – ПОДНЕБЕСНАТА ИМПЕРИЯ“ тук.

9. Теракотената армия

Безспорният лидер в историческото наследство на Сиан е гробницата с Теракотената армия. Някои я наричат Осмото чудо на света и имат пълното основание за това, защото глинената войска от Сиан е може би едно от най-великите археологически открития на XX век!

И подобно на историята с нашето Панагюрско златно съкровище, и тук случайността отваря вратата на късмета за китайските археолози. През 1974 година местен селянин, докато копаел кладенец за вода, попаднал на първите фигури от Теракотената армия. Оттук нататък, под вещото ръководството на дошлите от столицата специалисти, находките нарастнали лавинообразно. И днес пред очите на хилядите посетители, дошли от целия свят да видят чудото, в стройни редици, готова за поход, е строена армия от 6000 глинени воини.

Гробницата, която днес е под закрилата на ЮНЕСКО, е изградена по заповед на китайския император Цин Шихуан, строителят на Великата китайска стена, преди 2063 години. Може би още приживе е бил обсебен от манията за безсмъртие, за да вземе решението такава многочислена гвардия да го охранява и в отвъдния свят. Досега са разкрити три подземни гробници, които в продължение на векове са били покрити под земните пластове с нещо като дървен покрив. В първата, освен спомената бройка военни, са открити и значително количество глинени коне. Всички те са подредени в 38 колони, на близо 5 метра дълбочина. Поразително е, че всеки от теракотените воини има собствено изражение на лицето, носел е истинско оръжие. Всяка от намерените фигури е в естествен човешки ръст – между 160 и 185 см, като генералите се отличават с по-голямо тегло. Явно са „похапвали” подобно на оригиналите си повечко, затова някои от керамичните им копия достигат и до 300 кг.

Във втория изкоп са разкрити още около 1500 войнишки фигури, но голяма част от тях са в насипно състояние и в момента специалистите всекидневно сглобяват отново телата им. Част от експозицията е буквално в нещо като „лазарет”.

От третия изкоп са излезли две прекрасни теракотени колесници с по четири коня. В едната някакъв генерал е седнал на капрата, а в купето зад него се е настанила императрицата. Във втората виждаме само друг генерал, който държи юздите на конете под разтворен чадър. Двете колесници са изложени в отделна палата, докато находките от първите два изкопа са на терен под покрив с форма на полукръг, с размери 350 м дължина, 345 м широчина и 76 м височина. На специални остъклени витрини са изнесени фигури на воини от различен ранг, за да могат посетителите да видят отблизо как са изглеждали с униформите си те в действителност. Това са фигури на пехотинец, на стрелец, на конник заедно с коня му, на военачалници от средно и по-високо ниво.

Според легендата, нито един от майсторите, които са ваяли фигурите – а това са били хиляди хора, не е останал жив. Всички били убити, за да се запази тайната за Теракотената армия. Екскурзоводката ни в Сиан, нарекла се за наше улеснение с руското име Инна, споменава, че под земята съществува и още една гробница, четвърта поред, която засега само е заснета, но разкопки все още не се предприемат по различни „съображения”. Мълвата за погребаните несметни богатства на императора рано или късно ще провокира нови опити да се проникне в неизследваните части на призрачната гробница и да се стигне до отговор на дълголетната загадка.

Около гробницата на Цин Шихуан има и няколко могили, за които се смята, че са мавзолеи на хора от свитата на императора.

В Сиан има керамична фабрика, в която се изработват копия на войниците от Теракотената армия за сувенири. Приготвят се от местна глина в тухлен калъп, която се изпича и след това фигурите се боядисват в различни цветове.

(Следва)

Асен Бояджиев

Продуктов мениджър в Туристическа компания Бояна-МГ
Дългогодишен журналист, посетил над 70 страни с фотоапарат и бележник. Автор на серия пътеписи и статии за различни дестинации, сред които и поредицата "Записки на пътешественика". Поредицата излезе като електронна книга и може да бъде безплатно изтеглена оттук: http://zapiski.boiana-mg.bg/
26/01/2018

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*