ПРИКАЗКАТА КЕФАЛОНИЯ (ИЛИ ИЗ ЮЖНА ГЪРЦИЯ ПРЕДИ „ПОТОПА”): 1. „Островът на разбитите сърца”

ПРИКАЗКАТА КЕФАЛОНИЯ
(или из Южна Гърция преди „потопа”)

Вижте всички статии от поредицата „ПРИКАЗКАТА КЕФАЛОНИЯ (или из Южна Гърция преди „потопа”) тук.

1. „Островът на разбитите сърца”

През последните дни на септември свиреп ураган попиля южната ни съседка Гърция. Телевизионните репортажи показаха драматични кадри от развихрилата се стихия и пораженията, които тя нанесе на населението и инфраструктурата на страната. Гърците обаче са корав народ. Не им е за първи път да излизат от криза и няма съмнение, че на улицата им пак ще огрее слънце. Като онова, на което със семейството ми се радвахме на един от Йонийските острови и успяхме, зa късмет часове преди бурята, да се приберем невредими у дома.

Островът е Кефалония – едно вълшебно късче земя сред изумрудените води на Йонийско море в южната част на Гърция. Много се надявам през октомри, когато времето се оправи, а и догодина, тук отново да царства туризмът и гости на острова пак да бъдат българи.

А сега ето какво заснехме по време на кратката ни ваканция.Ще започна с Лефкада, четвъртият по големина сред Йонийските острови. Спирам се на него, защото за да стигнете до Кефалония от София ви дели едно дълго разстояние от 760 км за около 8-9 часа до Лефкада, после взимате ферибота – още час и половина плаване в морето, докато дебаркирате на порта във Фискардо – едно от главните пристанища на Кефалония. Докато чакате ферибота, може да се поразходите из столицата Лефкада – край яхтеното пристанище (едно от най-модерните в страната, с място за около 600 лодки) или из центъра на градчето. Онова, което ще видите, може само да ви радва окото. А между другото островът е бил населен още четири хилядолетия преди новата ера. Според легендата бил сватбен подарък от бащата на Одисей за бащата на вярната митична Пенелопа. Друга версия пък го свързва като остров на разбитите сърца – любовна мъка от несподелени чувства карала нещастниците да се хвърлят от високите скали в морето.

(Следва)

Асен Бояджиев

Продуктов мениджър в Туристическа компания Бояна-МГ
Дългогодишен журналист, посетил над 70 страни с фотоапарат и бележник. Автор на серия пътеписи и статии за различни дестинации, сред които и поредицата "Записки на пътешественика". Поредицата излезе като електронна книга и може да бъде безплатно изтеглена оттук: http://zapiski.boiana-mg.bg/
5/10/2018

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*