ПРИКАЗКАТА КЕФАЛОНИЯ: 2. Змии… богомолки, кози със… златни зъби…

ПРИКАЗКАТА КЕФАЛОНИЯ
(или из Южна Гърция преди „потопа”)

Вижте всички статии от поредицата „ПРИКАЗКАТА КЕФАЛОНИЯ (или из Южна Гърция преди „потопа”) тук.

2. Змии… богомолки, кози със… златни зъби…

След час и половина по море с ферибота спираме в Кефалония, на пристана в градчето Фискардо, и оттам се насочваме към Агия Евфимия, където ще се настаним в една от местните вили. В Кефалония наемането на вили от туристите е много популярно и бих казал преобладаващо в сравнение с почивката в хотели. Домакините са се погрижили за всякакви удобства, включително и открити плувни басейни, барбекюта, паркоместа за колите. Околните магазини дават достатъчно избор за храна и напитки.

Кефалония е най-големият от Йонийските острови. Разположен е южно от Лефкада, на площ от 688 кв.км, с дълга около 110 мили брегова ивица, осеяна с малки, живописни заливи и стръмни брегове. Този остров е изпълнен с планински възвишения и пътищата, които се вият сред тях, на места са истинско изпитание за шофьорите. Повечето са голи, с рядка растителност, но ще видите и много маслинови насаждения, лозя, редки гори, кипариси, варовикови скали (и мелове като в Мелник), по които се катерят и най-често срещаните представители на местната фауна – козите. Климатът тук е много приятен, дъждове валят през една трета от годината и засушливостта е очевидна, през септември се радвахме на температури от 28-30 градуса, но през юли и август казват, че надхвърлят числото 40!

На острова се срещат и много пещери. Една от най-известните е Дрогарати, с уникална по акустиката си подземна зала на площ от 1000 кв.м, в която се провеждат концерти. До нея не успяхме да стигнем, но пък преди да се отпуснем на плажа Антисамис, влязохме в друга подобна атракция – пещерата Мелисани, на 2 км от град Сами. Дължината й е 150 метра, дълбока е 36 метра. Част от свода й е открит към небето, а забавлението в нея идва от езерото, сред което се разходихме с лодка. Местните жители обясняват името й с това на пастирка, която тръгнала да търси загубена от стадото овца и паднала в езерото. Други пък свързват името на пещерата с нимфата Мелисани, сложила край на живота си тук от мъка по несподолената й любов към бога Пан.Според изследователи това място е имало ритуален характер. Прониквайки с лодката навътре в пещерата човек остава с усещането за докосване до тайнство, което е способна да създаде единствено природата.

Ровейки се за повече информация, попаднах на уникални явления, които са превърнали Кефалония в истински феномен. Има едно езеро, казва се Авифос, което от векове се е считало, че… няма дъно. Самото му име означава това – „бездънно”. Северно от столицата на острова Аргостоли се намират подземните тунели „Катовофрес”. На входа на красив залив морската вода изведнъж изчезва, попадайки в големи скални цепнатини. За да се проследи къде излиза след това водата, са правени многобройни експерименти с масла и оцветяващи вещества, но природата ревниво пазела тайна. Нещо подобно на опитите да се види къде изчезва реката в родната ни пещера Дяволското гърло край родопското село Триград. Едва през 1963 година група австрийски геолози постигат успех,когато чак 15 дни след началото на пробите съзират как оцветената вода излиза край брега на залива Сами, близо до селището Каравомилос.

В Маркопуло, село в югоизточната част на Кефалония, местните змии показват удивително поведение. Обикновено те се появяват през август, когато се отбелязва празникът на Света Богородица. Години наред влечугите излизали на улиците и се насочвали към… местната църква, пропълзявали към иконата със сребърния образ на Девата и изчезвали след края на богослужението! Днес местните жители ги събират в нещо като стъклен сандък, носят ги в църквата и ги пускат обратно като приключи литургията. Наричат ги „Змиите на Пресвета Богородица”.

В планинския район Агия Динати пък някои кози и зайци имат… сребърни или златни зъби! Учените обясняват това с веществата в почвата на региона, които тези животни поглъщат при пашата и покриват зъбите им с тези скъпоценни метали.

И още един феномен: козите в Кефалония имат навика да не пият вода в течение на… половин година! Ха сега де – кози или камили са! Местните пастири потвърждават това и в периода от октомври до май не водят животните на водопой. Обяснението? Дишайки влажния морски въздух от духащите ветрове, козите не изпитвали жажда.

Ще завърша с чудесата в Кефалония с най-тежката природна катастрофа, сполетяла острова през 1953 година. Тогава се случва силно земетресение, което разрушава почти цялата му инфраструктура и де факто днес всичко: пътища, жилища, хотели и пр., е ново. Сред малкото оцелели е градчето Фискардо, също и пещерата Дрогарати. В морето, край брега южно от градчето Ликсури, се намира огромна скала на име Кунопетра, която представлява уникално геоложко явление. Столетия наред тази скала непрекъснато се повдигала в определен ритъм. След земетресението през 1953 година движението на Кунопетра престанало. Разказват, че много години преди това кораби на британския флот пускали двигателите си, за да разхлабят скалата и да я откъснат от мястото й, за да престане да „танцува”, но без успех.

Историята на Кефалония е низ от митове и легенди, от нашествия на какви ли не завоеватели: римляни и византийци, франки и венецианци, французи и англичани. Всеки е оставил „почерка” си в хилядолетното минало на този апетитен остров. И разбира се в архитектурния облик на градчетата, пръснати по крайбрежието и във вътрешността. И днес, покрай характерния за континентална Гърция стил, може да се забележи прилика с италианските или испанските архитектурни образци, въобще с тези на страните от Средиземноморския басейн. Поне ние останахме с такова впечатление и може да направите сравнение чрез снимките към тази част на пътеписа.

Най-популярната легенда засяга името на острова, а то произхожда от това на митичния герой цар Кефал, син на богинята Диомеда. Неговата история е свързана със съпругата му Прокрида и богинята Еос, влюбила се нещастно в него. Отхвърлена от Кефал, Еос пуска отровата на ревността в сърцето на Прокрида. Съмнявайки се в неговата вярност, Прокрида започва да следи мъжа си, но по време на един лов загива нелепо от ръката му. Мислейки, че в храстите се крие дивеч, Кефал насочил стрелата си натам, но вместо сърна, поразява жена си. Разбит от мъка, той се оттегля в изгнание. Години по-късно помага в една от битките на друг митичен герой – Амфитрион, считан за основател на свободната борба. В знак на признателност, той отстъпва на Кефал един от своите завоювани острови , назовавайки го в негова чест Кефалония. Сюжетът с „любовния триъгълник” между Кефал, Прокрида и Еос намира широко приложение в античното изкуство чрез изображенията върху вази, монети и др., както и в произведенията на знаменити древни творци като Овидий и Софокъл.

Столицата на острова е Аргостоли. С този статут се появава на картата през 1757 година. Колоритен град, с широки улици и атрактивна крайбрежна алея. На пристанището му често може да се видят големи круизни кораби. Преди земетресението се отличавал с красива архитектура, за съжаление пометена от природната стихия. Сред днешните забележителности се открояват централният градски площад, възстановеният градски театър „Кефалос”, Археологическият музей, кметството, Дворецът на правосъдието, главната търговска улица „Лифострото” с многобройни ресторанти, кафенета, хотели и зеленчуков пазар, стадионът „Андреас Верготис” – едно от най-големите провинциални спортни съоръжения в Гърция, и др. Мостът „Драпанос”, построен през 1813 година, съединява града с противоположния бряг на на залива. В Аргостоли се намира и историческият архив на Кефалония с документи още от времето на венецианското владичество през XVI век.

(Следва)

Асен Бояджиев

Продуктов мениджър в Туристическа компания Бояна-МГ
Дългогодишен журналист, посетил над 70 страни с фотоапарат и бележник. Автор на серия пътеписи и статии за различни дестинации, сред които и поредицата "Записки на пътешественика". Поредицата излезе като електронна книга и може да бъде безплатно изтеглена оттук: http://zapiski.boiana-mg.bg/
8/10/2018

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*