ПРИКАЗКАТА КЕФАЛОНИЯ: 3. Каменните плажове и заливите с 50 нюанса в синьо

ПРИКАЗКАТА КЕФАЛОНИЯ
(или из Южна Гърция преди „потопа”)

Вижте всички статии от поредицата „ПРИКАЗКАТА КЕФАЛОНИЯ (или из Южна Гърция преди „потопа”) тук.

3. Каменните плажове и заливите с 50 нюанса в синьо

Кефалония не разполага с археологическо богатство, подобно на това в континентална Гърция. Но природата е фантастична, морето през септември е топло и естествено плажовете привличат най-много туристи.

Първият, на който стъпихме да посъберем още малко от горещото, но вече ранноесенно слънце, е Антисамис. Като повечето гръцки плажове е постлан с дребни светли камъчета и изисква, както правят повечето туристи, да си сложиш на краката специалните за тази цел обувки. За шезлонг и чадър тук не платихме, но местният персонал ни предостави веднага менюто с напитки. Повечето българи са наясно, че на плажовете в южната ни съседка чадър и шезлонг се ползват безплатно, но пък това се компенсира с консумация на кафе, разни напитки или нещо друго. В Кефалония само на Антисамис,както се казва, минахме тънко. На всички останали по това време на сезона ни искаха по 7 евро за два шезлонга и чадър. У нас на едни места е по-скъпо, на други по-евтино. На този плаж има център за водни спортове, който предлага много забавления сред морската вода.

На рекламни брошури бях виждал страхотни плажове в Гърция. Един от тях, може би в топ 10, е плажът Миртос. Погледнете го на снимката, направена от птичи поглед – невероятно красив, морската вода е наистина с „50 нюанса в синьо”! От такава височина обаче човек може и да се подлъже, че бялата на цвят плажна ивица е като тази по екзотичните азиатски или карибски дестинации. Сиреч с фин пясък, бял като брашно. Нищо подобно: като слезете на плажа, ще стъпите на безброй и различни по големина мраморни камъчета и е мъка да шляпаш бос из тях. Щем не щем пребродихме камънака до пещерата в края на плажа, но заради красотата си струваше подобно усилие. Пък и все пак взехме пример и от хората, които се бяха отказали от шезлонг и лежаха направо на камъните, без да им прави впечатление това неудобство.

Такива се оказаха плажовете и в Порос, и в Асос, и във Фискардо, само в Скала усетихме благодатта на морския пясък. Нещо повече, на този плаж предлагат услугите си китайски масажистки и нашите дами веднага се възползваха от това. И още едно изключение – близо до Сами има плаж с шезлонги на трева, без чадър, тъй като е достатъчна сянката на дърветата.

Край повечето плажове има и къде да похапнеш. Риба, морски дарове, сувлаки (гръцките шишчета), дзадзики (като нашенската салата „Снежанка”), мусака, пържоли, свежа салата, бира… Цените са прилични, обслужването също, ако в това време не се изсипе някоя голяма група туристи. А заведенията не са големи и нямат по 100 човека персонал.

През цялото ни пребиваване в Кефалония сменяхме плажовете всеки ден. Разнообразно е, така и можахме за няколко дни почти да обиколим с колата целия остров. Така правят сигурно и повечето туристи, настанени във вили и хотели, със собствените им коли или с автомобили под наем. В Кефалония масово се предлага услугата рент а кар. Така че ако не биете дългия път с автомобил от България и ползвате самолет през Атина, летището е само на 8 км от столицата Аргостоли. Обществен транспорт не търсете – или такси, или си вземете рент а кар, за да сте свободни в избора си къде да си прекарвате ваканцията през съответния ден. Цената на горивото, на дизела например, се въртеше около 1,46 евро за литър.

(Следва)

Асен Бояджиев

Продуктов мениджър в Туристическа компания Бояна-МГ
Дългогодишен журналист, посетил над 70 страни с фотоапарат и бележник. Автор на серия пътеписи и статии за различни дестинации, сред които и поредицата "Записки на пътешественика". Поредицата излезе като електронна книга и може да бъде безплатно изтеглена оттук: http://zapiski.boiana-mg.bg/
10/10/2018

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*