СИНГАПУР – ЛЪВ, РИБА ИЛИ ПО МАЛКО ОТ ДВЕТЕ: 1. С дъвката дотук

СИНГАПУР – ЛЪВ, РИБА ИЛИ ПО МАЛКО ОТ ДВЕТЕ

Сингапур на езика санскрит означава „град на лъва”. Основан е през 1819 година като британско търговско пристанище. Но историята му започва далеч по-рано, някъде около ІІ век, когато се появява на картата, създадена от древногръцкия астролог и географ Птоломей.Оскъдни исторически свидетелства посочват, че в следващото хилядолетие територията на днешния Сингапур била тясно свързана с кралството, разположено на остров Суматра . Легендата разказва, че когато на тази земя за първи път стъпил кралят на Суматра Санг Нила Утама, зърнал странно същество – с глава на лъв и тяло на риба. Затова и селището, което възникнало тук, било назовано „град на лъва”, а митичната фигура с името Мерлион днес е символът на най-развитата островна държава в Югоизточна Азия. Държава и същевременно град, станал симбиоза на колониалното минало и свръхмодерния свят, класиран в топ 5 на най-посещаваните места в света.

Вижте всички статии от поредицата „СИНГАПУР – ЛЪВ, РИБА ИЛИ ПО МАЛКО ОТ ДВЕТЕ“ тук.

singapur-1-06

1. С дъвката дотук

Сингапур е на плюс 6 часа разлика от България. Намира се почти на екватора, затова тук постоянно е топло и влажно. Често вали – особено през периода между октомври и март. Средната температура на въздуха почти не се променя през цялата година и варира между 28 и 30 градуса. Топлината и влагата са една от причините в сингапурското законодателство да фигурира забраната за продажба и консумация на… дъвка поради опасността след изхвърлянето й в почвата да не проникнат бактерии. Има култ към стерилността по отношение на хигиената и глобите в това отношение са жестоки. Само за хвърлен фас на улицата наказанието е глоба от минимум 500 сингапурски долара! Пушенето на обществени места се допуска само там, където е определено. И това се спазва безпрекословно – времето през което този град-държава е направил истински скок, за да се мери днес с развитите страни по света, е научило хората на дисциплина, самоконтрол и спазване на правилата. Неслучайно Сингапур е третата страна в света след Дания и Нова Зеландия по показателя „сведена до минимум корупция”.

Примери за това колкото искаш. При продажба на имоти, особено такива с участието на крупни суми, задължително се изисква информация за произхода на парите. Ако са от наркотици или други забранени от закона източници, сделката се разваля. Ами да вземем за пример трансфера на нашата българска група от международното летище Чанги до хотела ни в центъра на града. Пътуваме в обичайния за всеки мегаполис натоварен трафик. Но това не е проблем, защото всичко е под контрол. Подобно на билбордове край пътя – да кажем булевард като Орчард Роуд с 5 платна в едната посока, се излъчва електронна информация за състоянието на трафика, за паркингите, в които още има места, има ли някъде задръстване. Колите карат с 50-60 км/час, няма да видиш да се върти наоколо пътна полиция, защото камерите вършат нейната работа. Това кара шофьорите да бъдат много внимателни, защото тук глобите са не само много солени, но и се събират безкомпромисно!

Строгостта на закона държи на много ниски нива престъпността. Тук е напълно безопасно да се движиш из улиците. На 100 човека се пада 1 полицай, който взима достатъчно добра заплата, за да се изкуши от подкуп или друга форма на корупция. Полицаите в Сингапур имат големи правомощия, въоръжени са със специални лазерни пистолети, които на момента може да неутрализират потенциалния престъпник. На сингапурските граждани им е забранено да носят оръжие, дори и нож. За стрелби по улиците на града, каквито си спретва нашият ъндърграунд, тук дават до…30 години затвор! За разпространение на наркотици пък присъдата е само една – смърт! Затова когато има да се решават проблеми във вътрешната структура на организираната престъпност, работата я вършат адвокатите, а не огнестрелното оръжие.

Законът поставя и под особена закрила жените, особено при посегателства над тях. Разказваха ни случай със стюардеса по време на полет със самолет на Сингапурските авиолинии – една от водещите авиокомпании в света. На борда пътували от Москва няколко руски семейства. И както обикновено, мъжете се наквасили обилно с алкохол още в самолета и хвърлили око на една от стюардесите. Тези момичета са много красиви, на ръст са еднакви , сякаш са подбрани за балетен състав. Когато пътувахме с жена ми с тази авикомпания бяха облечени с дълги рокли с цепка откъм бедрото, която сигурно им започваше от сливиците. Затова вероятно са се наслюнчили и пияните братушки. По правило стюрдесите на тази авиокомпания общуват с клиентите клекнали на коляно, за да бъдат очите ми на нивото на тези на пасажерите. Така в една подобна поза стюрдесата явно е изкушила някой от руснаците и той я плеснал по задника под одобрителните възгласи на своите другари по чашка. Веднага след кацането на самолета обаче полицията арестувала руснаците, след което последвало бързо съдебно производство. Отчитайки настойчивите молби на семействата им, а вероятно и натиска от руското посолство, съдията се смилил над виновниците и вместо да ги натика в дранголника, им наложил тежки глоби от по няколко хиляди долара на калпак и ги екстрадирал от страната.

Между другото, като стана дума за красотата на сингапурските девойки, тук имат различни методи да я подчертаят. Един от тях е… избелването на кожата. Колкото по-светъл изглеждаш, толкова повече се смята, че нямаш проблеми с материалната си положение. Това важи особено за булките преди сватбата – обезателно трябва да се избелят, за да изглеждат привлекателни. Нали куп гости ще се взират в тях.

Да се върнем отново на пътя. Из града щъкат много таксита. Цели 8 таксиметрови компании се конкурират помежду си, но всички коли са с броячи, а за „копърки” като у нас и дума да не става. Не взимат скъпо, но пък има шофьори като олигофрени – едно му обясняваш, на друго място те кара! В Сингапур обаче общественият транспорт е добре развит и удобен, прави често пътуването с автомобил излишно. Вследствие на активната пропаганда на местните власти и медиите над 52 % от работещите се придвижват до работното си място с обществения транспорт, това правят и 42 % от учениците, когато пътуват за училище. Освен автобуси има и метро – работят 126 станции по протежението на четири метролъча.

Често сравняват Сингапур с Америка. Едно от тези сравнения касае населението на острова-държава. През вековете тук са се изредили да господстват португалци, холандци, от 1819 година стъпват за дълго време англичаните, през Втората световна война за няколко години Сингапур е и под ботуша на японците. Но твърде рядко се говори за заварено от завоевателите местно население от мащаба на индианците в Америка, маорите в Нова Зеландия, аборигените в Австралия. Може би донякъде това се отнася до малайците. Сингапур по-скоро става страна на имигрантите. Особено по време на британския колониализъм пришълците от Азия са били основният доставчик на работна ръка. Ами съдете сами: когато на 6 февруари 1819 година англичаните под командването на сър Томас Стамфорд Рафълс пристигат в Сингапур и основават поредната британска колония, на острова имало не повече от 150 човека. Новата колония бързо започнала да привлича търговци от Азия, Близкия Изток и Европа. Само за пет години населението достигнало 10 000 души, мнозинството от които били китайци, малайци и индуси, съставляващи и днес основните етнически групи в Сингапур.

Днес населението на Сингапур е пъстра смесица от различни етноси: 77% китайци, 20% малайци, 7% индуси и то главно тамили от Южна Индия, 2% европейци, японци и други националности. Тези етноси живеят заедно в дух на взаимна толерантност и зачитане на религиозните вярвания. Затова в Сингапур без проблем съжителстват индуски, будистки и даоистки храмове, джамии и християннски църкви. Президентите на града-държава също произхождат от тези общности и са на ротационен принцип, избирани на всеки 6 години. Основният език е малайският, на него се изпълнява и националният химн. Но се говори и английски, мандарин сред китайската общност и пр. По време на националния празник – 9 август, когато през 1965 година окончателно е признат суверенитета на Сингапур, президентът държи реч на минимум три езика – езиците на трите основни етнически общности. Започва на един, продължава на втори, завършва на трети!

Сингапур е разположен на малка територия, а е една от най-гъсто населените страни в света – 6489 души на кв. километър! Затова расте… нависоко и това е видно от многобройните небостъргачи, каквито продължават да се строят с ударни темпове. Може би и една от причините е, че в Сингапур, за разлика от близкия остров Суматра, земетресения няма, нито пък цунамита. Прави се обаче всичко възможно да се усвояват нови територии от морето. Тази нова земя се добива от хълмовете на града-държава, от морското дъно, а и от преработката на боклука, както това се извършва в Япония. Статистиката показва, че през 1960 година територията на Сингапур изкуствено се е увеличила с над 580 кв.километра, през 2003 година е достигнала 697 кв.километра, а прогнозата е да се увеличи с още 100 кв.километра през 2030 година!

Показаха ни един от небостъргачите в центъра на града, който изцяло се отдава под наем. Собственикът бил бизнесмен от Хонг Конг, но много ексцентричен. Офисът му бил на върха на билдинга, само с… 1 стол и 1 маса! Други два небостъргача, като някогашните кули-близнаци в Ню Йорк, имат много странна форма – стените им образуват силно скосени остри ръбове. Казват, че източната философия отрича тези форми, смята, че не носят добро и затова около тази двойка ново строителство няма. Все едно да се пазиш от прокажен…

В Сингапур обаче земята не се продава – нито на местните, нито на чужденците. Арендува се за период от 99 или… 999 години. Строят се много жилища, едни за богати, други – икономични, за хора под средна ръка. Но по принцип те са скъпи. Един апартамент с площ 90 квадрата струва между 8-9 милиона сингапурски долара! Много високите цени на жилищата карат чужденците да мислят за настаняване под наем. Близо 80% и от местните жители живеят по този начин. И това не ги притеснява благодарение на високия им стандарт – средна заплата около 3500 сингапурски долара, широко използване на кредитната система. Това се отнася и за чужденците, които работят в Сингапур. По-изявените мениджъри получават много повече от посочената средна заплата. Освен това компаниите им поемат разноските за жилищата (плаща се и месечен наем от порядъка на 8-9000 сингапурски долара!), осигуряват им кола, обучение на децата, гувернантки. Най –добре заплатени са гувернантките от Филипините, които говорят и английски език. Привличат се елитни специалисти във всички перспективни области на икономиката и социалния живот: медицина, фармацевтика, високи технологии, електроника и др. Броят на чужденците в Сингапур вече надхвърля 1,3 милиона души, които пристигат от Индия, Шри Ланка, Австралия и от Европа. Много работници от Малайзия, заети главно в строителството, пътуват всяка сутрин на работа в Сингапур. Автобусите им са жълти, по това се познават, че идват от Малайзия, а вечер се връщат обратно.

Само за периода на едно поколение – от 1959 до 1990 година, Сингапур се превръща в страна със силно развита икономика и влиза в тима на т.нар. азиатски тигри. Брутният вътрешен продукт на града – държава е един от най-високите в света. В най-голяма степен това се дължи на благоприятния инвестиционен климат, конкурентната среда,ниските данъци, доброто образование на персонала във фирмите. Това е дало възможност да работят спокойно големи международни корпорации и банки, а да не забравяме, че Сингапур е и световно признат финансов център. Корабостроене, електроника, електротехника, нефтохимическа промишленост, риболов, туризъм – това са отраслите, които очертават облика на една процъфтяваща индустрия в Сингапур. Много силни позиции например има преработката на нефт. Карат го с танкери от чужбина и от този бизнес Сингапур печели по над 10 милиарда долара годишно. Сингапур е един от най-големите производители на компактни дискове – CD, в света. Контейнерното пристанище е най-голямото в света по броя на обработените товари. Портът обслужва годишно по 10 милиона контейнера от всякакъв стандарт. Разполага с 6 терминала, на които работят над 3000 души. Всичко е автоматизирано и компютризирано. Международното летище Чанги е едно от най-модерните и попада сред 10-те световни топ аерогари. Високото ниво на обслужване, спазването на стандартите за качество, удобствата и възможностите за всякакви забавления на пасажерите – от кинотеатър и градина с орхидеи до плувен басейн и масажни кабинети, превръщат летището в световен лидер. Само за 2013 година оттук са преминали над 57 милиона пътници. Чанги обслужва над 100 авикомпании, които летят от и до 270 града в повече от 60 страни!

(Следва)

Асен Бояджиев

Продуктов мениджър в Туристическа компания Бояна-МГ
Дългогодишен журналист, посетил над 70 страни с фотоапарат и бележник. Автор на серия пътеписи и статии за различни дестинации, сред които и поредицата "Записки на пътешественика". Поредицата излезе като електронна книга и може да бъде безплатно изтеглена оттук: http://zapiski.boiana-mg.bg/
18/11/2014

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*