СИНГАПУР – ЛЪВ, РИБА ИЛИ ПО МАЛКО ОТ ДВЕТЕ: 3. Градината на орхидеите

СИНГАПУР – ЛЪВ, РИБА ИЛИ ПО МАЛКО ОТ ДВЕТЕ

Вижте всички статии от поредицата „СИНГАПУР – ЛЪВ, РИБА ИЛИ ПО МАЛКО ОТ ДВЕТЕ“ тук.

singapur-3-orhidei-08

3. Градината на орхидеите

В непосредствено съседство със зоопарка се намира Ботаническата градина. Тя обхваща площ от 74 хектара, открита е през 1822 година лично от основателя на Сингапур сър Томас Стамфорд Рафълс, за когото ще пиша малко по-нататък. Най-привлекателното място в този прекрасен ароматен кът сред природата е Националната градина на орхидеите. Сингапур е голям производител на екзотични цветя и най-големият износител в света на орхидеи.

Орхидеята е национален символ на островната държава. Отглеждането на тези красиви и много трайни цветя се е превърнало в изключително доходен бизнес. Годишно от търговията с орхидеи Сингапур печели по 29 милиона долара! В градината има научно-изследователска лаборатория, която се грижи за непрекъснатото обновяване на видовото разнообразие. Едно от последните творения на тази лаборатория са т.нар. светещи орхидеи, които излъчват светлина в тъмнината.

В градината са инсталирани видеокамери, които строго следят за поведението на посетителите и особено влюбените, които могат да се изкушат и да откъснат някое цвете. Следи се дали стопанинът на кучето, което е извел на разходка, му е почистил, ако животното точно тук реши да се облекчава.

В Националната градина на орхидеите се отглеждат над 1000 вида – истински празник за окото благодарение на невероятното разнообразие от багри и цветови съчетания и нюанси. Покрай традиционните видове има и цял раздел VIP орхидеи, обособени в отделен павилион. Това са цветя, които носят имената на популярни дами,свързани с политиката, изкуството и др. Може да се видят орхидеи с името на британската кралица Елизабет ІІ, на покойната министър-председателка на Великобритания Маргарет Тачър, на снахата на японския император Акихито, на съпругата на султана на Бруней и др.

В Градината на орхидеите се предлагат великолепни сувенири. В специална стъклена опаковка се поставя орхидея, въздухът вътре е изтеглен и цветето изглежда така, сякаш е откъснато преди минути. Трябва само да се пази от директна слънчева светлина. Така може да изкара много години. У дома имаме такъв сувенир, краси ни стаята вече повече от 10 години!

Първият директор на градината е бил известен с прозвището Лудия Ридли. Носела му се славата на смел експериментатор и като такъв засява семена от каучуково дърво в Сингапур и Малайзия. Много скептично гледали на това негово начинание,но след 5 години каучуковото дърво става неизменна част от ландшафта на този регион. Добивът на естествен каучук днес заема водещо място в стопанството на Сингапур заедно с кокосовата палма,тютюна, производството на цветя, отглеждането на ананаси.

(Следва)

Асен Бояджиев

Продуктов мениджър в Туристическа компания Бояна-МГ
Дългогодишен журналист, посетил над 70 страни с фотоапарат и бележник. Автор на серия пътеписи и статии за различни дестинации, сред които и поредицата "Записки на пътешественика". Поредицата излезе като електронна книга и може да бъде безплатно изтеглена оттук: http://zapiski.boiana-mg.bg/
25/11/2014

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*