СИНГАПУР – ЛЪВ, РИБА ИЛИ ПО МАЛКО ОТ ДВЕТЕ: 5. Островът на забавленията

СИНГАПУР – ЛЪВ, РИБА ИЛИ ПО МАЛКО ОТ ДВЕТЕ

Вижте всички статии от поредицата „СИНГАПУР – ЛЪВ, РИБА ИЛИ ПО МАЛКО ОТ ДВЕТЕ“ тук.

singapur-5-sentosa-08

5. Островът на забавленията

Да си в Сингапур и да не прескочиш до съседния остров Сентоса, си е направо недопустимо! За местните жители това е едно от най-популярните места за развлечения.Заради многото атракции, които се предлагат тук, Сентоса е познат и под името Островът на забавленията. А в буквален превод Сентоса означава мир и покой. Някога тук е била база на военните, но след като те го напускат, от 1985 година насам островът се изпълва с атракции, които привличат и семейства с деца от града, и много чужди туристи. Управлява се от консорциум, в който участват бизнесмени от Сингапур, Европа и Япония, под наем за срок от 99 години.

До Сентоса може да се отиде както по суша и вода, така и по въздух с кабинковата въжена линия. От станцията в комплекса Vivo City може да се вземе супермодерната железница Сентоса Експрес, с която да се стигне до острова. От въпросния МОЛ са както се казва само няколко крачки до моста, който свързва Сингапур със Сентоса.Преди няколко години на този мост е изградена покрита улица на два етажа, която отделя пешеходците от автомобилното движение. Само за нейното модерна инфраструктура са вложени 70 милиона долара! Лифтът обаче си остава най-предпочитан заради красивата панорама към града и пристанището. Построен е от швейцарци през 1974 година, но периодично се обновява. Най-високата точка на острова е на 166 метра височина, а лифтът стига до 118. Кабинките са с по 8 места. Освен стандартни, има и VIP кабинки, с кристали Сваровски. За 10-минутния кеф да бъдеш в такава кабинка с чаша марково френско шампанско може да се изръсиш до 888 сингапурски долара! В деня, когато тръгнахме за острова, имаше и такива клиенти. Но докато очаквах това да са руснаци, се оказа, че баровците са жълтури: сингапурец, филипинец и турист от Виетнам.

От кабинката на лифта за Сентоса Сингапур се вижда прекрасно. Отдолу е големият контейнерен порт, за който вече стана дума, панорамата хваща и пристанището за круизни кораби. Наближавайки острова, може да се види и втората статуя на митичния Мерлион (освен тази в града). Тя е висока 30 метра, във вътрешната й част има асансьор, който отвежда посетителите до две наблюдателни площадки – едната е… между зъбите на лъва-риба, другата в короната на главата му.

Историята на Сингапур е кратка, но съдържателно и много атрактивно представена в музея на восъчните фигури на остров Сентоса. Главните действащи лица: исторически личности или обикновени хора, са експонирани подобно на героите в Музея на мадам Тюсо. Може да се види например как сър Рафълс и представителите на няколко етнически общности подписват документа за обособяването на Сингапур като британска колония. Има много сцени от „старата икономика” на островитяните, свързана с риболова, търговията, старите занаяти и др., от бита им – устройството на дома,сватбените традиции, живота в семейството, отглеждането на децата, духовното им развитие с влиянието на религията в различните етнически общности и т.н. Пресъздадена е дори атмосферата на джунглата с типичната гъста растителност и звуците, издавани от нейните обитатели. Има и табели, които предупреждават за повишено внимание поради „опасност” от агресивни маймуни или от змии.

Да се пренесем в света на морските обитатели. Аквариумът Underwater World – Подводен свят, е един от атракционите, които привлича най-много посетители. Те имат пряката възможност да наблюдават отблизо десетки представители на морския свят. Голямото зрелище е от стъкления тунел с подвижна пътечка, която се движи в кръг и от нея може да се наблюдават всякакви морски екземпляри – от хищните акули до раци-страшилища. И докато тук стъклените прегради отделят човека от животните, в един от откритите басейни можеш да пипнеш с ръка и дори да нахраниш скатове. Тези истински морски убийци са напълно обезвредени, държат се приятелски за радост на цяла сюрия деца, които този ден бяха дошли да се срещнат със своите морски любимци. През 2012 година на остров Сентоса е открит и гигантският Marine Life Park, вписан в Книгата на Гинес, който се счита за най-големия океанариум в света. Инвестиция за над 7 милиарда долара е събрала под един покрив повече от 100 000 морски обитатели от над 800 вида! В морския аквариум Open Ocean , който също държи първенство на планетата, може да се наблюдават през огромен стъклен прозорец 36 х 8 метра небивало разнообразие от морски видове – само акулите са около 200! На фона на иновационния дизайн на парка, неговите създатели са отделили голямо внимание за съхраняване и защита на морските обитатели, поощрявайки в развлекателните програми прекия контакт на посетителите с тях. Може да поплуваш в басейна заедно с делфините, да опознаеш отблизо морските корали с техните неотменни обитатели – рифовите риби. Лагуната на делфините пък е своебразно продължение на запознанството с морския свят. Тези умни представители на морската фауна са невероятни актьори. Но ако сте посещавали Варненския делфинариум и наблюдавате спектакъла на делфините в Сентоса, едва ли ще намерите съществена разлика. Може би само в това, че делфинчетата на острова са… розови за разлика от нашите.

След Делфинариума може да се посети и Паркът на пеперудите. Колекцията е огромна, за пръв път виждах и много големи пеперуди, чийто произход може да се проследи на картата, която показва разпространението на отделните видове в целия свят.

Стигаме и до танцуващите фонтани. Е, не са с мащабите на шоуто пред хотел Беладжио в Лас Вегас или в Дубай, нито пък в Барселона. Но тъкмо влиянието на каталунската прима с почерка на нейния знаменит архитект Антонио Гауди се открива във визията на Алеята на танцуващите фонтани. Едно от приятните места за разходка на острова.Тя е дълга около 200 метра, намира се зад статуята на Мерлиона. Проектът й е дело на последовател на Гауди, като самото архитектурно оформление с характерните мозайки и фигури се доближава до шедьоврите на барселонския гений в парка Гюел. Голямото шоу на фонтаните, които танцуват и сменят цветовете си в такт с музиката, е запазена марка на атракциона Songs of the Sea. Намира се на самия бряг на морето и представлява амфитеатър за 2500 зрители и сцена, изградена директно в морето под формата на дървени къщички. Шоуто, което трае около 30 минути, е съпроводено с лазерни и пиротехнически ефекти, височината на водните стълбове, изтласквани от фонтаните, достига 40 метра! Музиката, която ги „кара” да танцуват, може да е най-различна – от класическа до модерна и дори закачлива, когато спектакълът е за деца. Наблюдавахме една такава детска програма с главен герой маймунката Кики, като водната завеса от фонтаните играе ролята на екран, а действието се развива като холограмно изображение.

За любителите на по-екстремните преживявания бих препоръчал супермодерният Аквапарк. Съоръжен е със специална техника, която постига значително увеличение на скоростта при спускане по водните пързалки. Най-интересно е пътешествието по Реката на приключенията, която прекосява куп водни и скални препятствия. Между другото, ако за миг се върнем обратно в града, ще спомена още една екстремна атракция за хората, които не се страхуват да си изтърсят адреналина. На крайбрежната улица Clarke Quay, за която след малко ще пиша по-подробно, е разположен атракционът 6 Max Reverse Bungy Singapore. Това не е обикновено бънджи, а капсула за 3-ма или 5 човека, която се изстрелва във въздуха със скорост от… 200 км/час. Мога само да си представя как човек се чувства при такова изпитание – навярно като… космонавт! Затова не се допускат хора със слаби нерви или здравословни проблеми, както и деца под 12 години.

И Холивуд присъства на остров Сентоса. С поредното издание на Universal Studios като най-големия от този род увеселителен парк в Югоизточна Азия. Разделен е на 7 тематични зони: Ню Йорк, Мадагаскар, Древният Египет, Холивуд, Изгубеният свят и т.н.

(Следва)

Асен Бояджиев

Продуктов мениджър в Туристическа компания Бояна-МГ
Дългогодишен журналист, посетил над 70 страни с фотоапарат и бележник. Автор на серия пътеписи и статии за различни дестинации, сред които и поредицата "Записки на пътешественика". Поредицата излезе като електронна книга и може да бъде безплатно изтеглена оттук: http://zapiski.boiana-mg.bg/
2/12/2014

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*