ТУНИС – ЕДНО БИЖУ МЕЖДУ МОРЕ И ПУСТИНЯ: 2. Президентът – реформатор

ТУНИС – ЕДНО БИЖУ МЕЖДУ МОРЕ И ПУСТИНЯ

Вижте всички статии от поредицата „ТУНИС – ЕДНО БИЖУ МЕЖДУ МОРЕ И ПУСТИНЯ тук.

2. Президентът – реформатор

Навън е доста хладно за плаж и времето е подходящо да опознаем страната. Иска ми се обаче отново да се върнем на президента Бургиба, за да разберем как този френски възпитаник е превърнал страната си в достойна за живеене държава. Роден е в Монастир през 1903 година. Завършва във Франция две висши образования – по икономика и право. Като адвокат ръководи активно борбата на тунизийския народ срещу френския колониализъм.

След близо три столетия под властта на Османската империя, през 1881 страната е окупирана от французите и става френска колония. През 1956 обявява независимостта си, а година по-късно Хабиб Бургиба става нейният първи президент. В същото време подписва договор за взаимно сътрудничество с вече бившия колониален господар на Тунис и Франция запазва присъствието си както в икономиката, така и в образователната система, градоустройството и инфраструктурата на африканската страна. Ако сте например в столицата Тунис, може би ще ви направи впечатления, че дори кафенетата са досущ като парижките. Както Париж е флагманът на модните дефилета, така и тунизийската столица е домакин на Седмицата на модата с участието на местни и чуждестранни дизайнери и модели.

Президентът Хабиб Бургиба провежда редица демократични реформи, благодарение на които Тунис се приема от световната общност като държава по-скоро с европейски, отколкото с африкански облик. Едни от най-важните промени засягат семейството и свързаните с него вековни традиции. Тунис е мюсюлманска страна и корените на религията са дълбоко вкоренени в живота на местните хора. Известно е, че според Корана многоженството е разрешено, но Бургиба тъкмо тук разбутва статуквото. Приема се закон, според който един мъж не може да има повече от една съпруга! На жената се дава правото на развод, стига само да го поиска, както и да се движи извън дома си, включително и на работа, без задължителната дотогава забрадка на главата. На полицаите е забранено да спират, камо ли да глобяват жена зад волана. Жени стават банкерки и министри – в Тунис, единствено в света, има министерство на жената и семейството! Подобно на международния празник 8 март и в Тунис има Национален ден на жената! В тунизийския парламент 27 % от местата за депутатите се заемат от жени. Майките с малки деца имат правото да работят на половин ден, получавайки две трети от пълната си работна заплата.Проституцията е официално разрешена.

Години по-късно, когато настъпиха промените след „Арабската пролет” в Северна Африка и в Тунис ислямистите от партията „Ан Нахда” спечелиха парламентарните избори, хиляди жени излизат на протест с искане да бъдат запазени светските им права и свободи. Новите управляващи са принудени да се откажат от намерението си отново да върнат забрадките на обществените места.Нещо повече, парламентът на Тунис първи в Арабския свят признава равенството между половете и криминализира всяка форма на насилие над жените. Отменя и закона, приет още през 1973 година, според който жената в Тунис няма право да се омъжи за немюсюлманин. Сега тя има правото свободно да избира своя съпруг!

Запазвайки съществуващата френска образователна система и присъствието на френски преподаватели в училищата и университетите, Бургиба открива широк хоризонт за грамотността и пълноценното обучение. Тунизийците са едни от най-образованите граждани на Африканския континент. Нещо повече, образованието във всичките му степени в Тунис е безплатно, почти 60 процента от националния доход отива за дотации в тази сфера! Образованието до 9 клас е задължително, след което учeникът може да продължи още четири години да се обучава в лицей. Така се събират общо 13 години на училище. Накрая държиш изпит и ако го изкараш, можеш да продължиш образованието си в някое от висшите училища в страната. На талантливите държавата осигурява стипендии за обучение в престижни университети, има дори специализирани училища за талантливи деца. Грамотността дава отражение и върху демографския статус на страната. Марина разказва, че ако в селата все още се раждат по 5-6 и повече деца, в градовете вече спират до второто, все повече намаляват ранните бракове и расте, както в Европа, възрастта за женитба. Все по-често младите свиват собствено гнездо вместо снахата да търпи „игото” на свекървата.

Малко известен факт е, че преди няколко години лично българският премиер Бойко Борисов откри в Тунис Училище за политика, чиято основна цел е да предаде опита на България в изграждането на демократични ценности. Борисов бе и първият европейски политически лидер, който посети Тунис след „Арабската пролет”!

Медицинското обслужване в Тунис е безплатно, като значителна част от цената на лекарствата се поема от държавата. Разбира се, става дума за държавното здравеопазване. В Тунис има и много частни клиники, където според Марина обслужването не е по джоба на всеки.

Независимо, че ислямът е основна религия в страната, по времето на Бургиба съществува пълна толерантност към останалите вероизповедания. В столицата Тунис, например, видяхме както православен, така и католически храм. Освен християни в страната живеят и много евреи. На остров Джерба, например, векове наред е имало голяма еврейска общност и всяка година тук идват на поклонение еврейски граждани от различни страни.

Хабиб Бургиба се жени два пъти. Първата му съпруга е французойка, но по силата на тунизийската конституция е принуден да се разведе и да се ожени за тунизийка. От първата си жена има син със същото име. Умира през април 2000 година, на 96-годишна възраст. Негов наследник става Бен Али, бивш военен, завършил военна аспирантура в САЩ. Стоя на президентския пост почти 23 години, докато не бе пометен от „Арабската пролет” и принуден да се спасява в Саудитска Арабия.

(Следва)

Асен Бояджиев

Продуктов мениджър в Туристическа компания Бояна-МГ
Дългогодишен журналист, посетил над 70 страни с фотоапарат и бележник. Автор на серия пътеписи и статии за различни дестинации, сред които и поредицата "Записки на пътешественика". Поредицата излезе като електронна книга и може да бъде безплатно изтеглена оттук: http://zapiski.boiana-mg.bg/
2/03/2018

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*