ТУНИС – ЕДНО БИЖУ МЕЖДУ МОРЕ И ПУСТИНЯ: 3. Древният Картаген

ТУНИС – ЕДНО БИЖУ МЕЖДУ МОРЕ И ПУСТИНЯ

Вижте всички статии от поредицата „ТУНИС – ЕДНО БИЖУ МЕЖДУ МОРЕ И ПУСТИНЯ тук.

3. Древният Картаген

И така, след като решихме да пообиколим насам натам из Тунис, за начало избрахме да надникнем в старата история на тази страна, като посетим останките на древния Картаген. Всъщност, историята на Тунис е проекция на прости и вечни правила и стремежи в живота: да избереш най-хубавото място за живеене, да владееш пространството, за да търгуваш и печелиш повече от другите, да преплиташ в тези геополитически интереси и личните си мотиви: любовта, омразата, съперничеството…

В Тунис първи се заселват берберите – класически номади. Марина казва, че са имали, а навярно така е и днес, много красиви жени: с големи очи, леко мургава кожа, „средиземноморски емоционални”. После, привлечени от географското положение и плодородната земя, идват финикийците. Тяхната царица Дидона основава Картаген – град-държава, купувайки земя за заселване от местен берберски предводител. Легендата разказва, че според уговорката им Дидона имала право да купи толкова земя, колкото покрие… волска кожа. Хитрата царица обаче нарязала кожата на тънки ивици и оградила много по-голяма територия. Благодарение на своето стратегическо разположение, Картаген бързо става център на високоразвита цивилизация и столица на огромна империя, която включва и островите Сицилия, Сардиния и Корсика. Разполагайки с многоброен и бързоходен флот, Картаген успява да се наложи в морската търговия в западната част на Средиземноморието и да се превърне в основен конкурент на Рим. Това е и причината съперничеството между двете цивилизации да прерасне в трите, т.нар. Пунически войни. Те се водят с променливо надмощие ту на едната , ту на другата страна. По време на Втората пуническа война през 216 година пр.н.е.картагенският предводител Ханибал провежда с тежковъоръжена армия и бойни слонове безпрецедентен поход през Алпите до Италия, където при Кана разгромява римската войска. В Третата пуническа война (149-146 г.пр.н.е.) все пак могъщият Рим надделява, разрушава града, жителите му са отведени в робство, а Картаген става римска провинция. Римляните обаче възстановяват града по свой образ и подобие и връщат старата му слава. Изникват пищни храмове и обществени сгради, терми, амфитеатър, арена за 60 000 зрители- тогава тук живеели близо 300 000 души. Докато през V век , времето на Великото преселение на народите, не нахлуват вандалите, подлагайки града на поредното опустошение. Век по-късно тук стъпват византийците, предвождани от пълководеца на Юстиниан I Велизарий, а през VII век арабите слагат окончателно края на Картаген , останал и до ден днешен в руини.

Когато стъпихме сред останките на Картаген, се оказа, че не са се съхранили кой знае колко археологически паметници от античния град. От великия за времето си град –държава потекли „строителни материали” за изграждането на днешната тунизийска столица, както и към Европа за построяването на катедралите в Пиза и Генуа. След вандалите много от съществувалите тогава колони са били отнесени от арабите във вътрешността на страната за изграждането на джамии. Намерени са монети с изображение на кон. Известно е, че освен силна флота, картагенците са имали много добри коне, високо ценени в античността. Нещо повече, конят е бил символ на града-държава и затова е бил изобразяван на сечените по онова време монети. Един от екскурзоводите ни сподели, че голяма част от това, което е останало след разграбването на града, лежи под земята и трябват много пари, за да започнат мащабни проучвания.

От римския период на Картаген най-добре запазени са амфитеатърът на Адриан и термите на император Антонин Пий. Антонин, който наследил предшественика си Адриан в периода 138-161 година, останал в историята като мъдър и благочестив държавник. От термите са съхранени много от сводестите помещения, изградени от мрамор и тухли. Най-добра представа като как са изглеждали те дава макетът, който възпроизвежда оригиналния им вид. Имало е басейни с топла вода и със студена за охлаждане след горещата баня, открит басейн с изглед към морето., както и специално обособени места за релакс след къпането с масажи, мазане с благовонни масла и пр. Баните се намират непосредствено до оградата на президентската резиденция и охраната много строго следи в каква посока се правят снимки от туристите. Естествено резиденцията не трябва да попада в кадър, ако не искаш да загубиш камерата си.

Останките от древния Картаген днес са под закрилата на ЮНЕСКО.

(Следва)

Асен Бояджиев

Продуктов мениджър в Туристическа компания Бояна-МГ
Дългогодишен журналист, посетил над 70 страни с фотоапарат и бележник. Автор на серия пътеписи и статии за различни дестинации, сред които и поредицата "Записки на пътешественика". Поредицата излезе като електронна книга и може да бъде безплатно изтеглена оттук: http://zapiski.boiana-mg.bg/
6/03/2018

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*