ТУНИС – ЕДНО БИЖУ МЕЖДУ МОРЕ И ПУСТИНЯ: 4. Музеят на мозайките „Бардо”

ТУНИС – ЕДНО БИЖУ МЕЖДУ МОРЕ И ПУСТИНЯ

Вижте всички статии от поредицата „ТУНИС – ЕДНО БИЖУ МЕЖДУ МОРЕ И ПУСТИНЯ тук.

4. Музеят на мозайките „Бардо”

В съседство с Картаген са намира може би един от най-интересните туристически обекти в Тунис – Музеят на мозайките „Бардо”, станал за съжаление години по-късно арена на кървав терористичен атентат. Музеят разполага с най-голямата колекция от римски мозайки в Африка.

Най-ранната истинска мозайка в света, датирана от периода между V и IV век пр.н.е., е била открита именно близо до Картаген. Експозицията е разгърната в сградата на бивш бейски дворец (бар означава бей) и независимо, че са изложени и статуи на богове и барелефи, интересът на посетителите подчертано е насочен към мозайките.

Има наистина уникални образци на това древно изкуство, в което картините се „рисуват” с дребни разноцветни мраморни късчета. Само в мозайката, изобразяваща римския поет Вергилий с нимфите, са вложени цели 22 нюанса на цветовете! Тази мозайка се намира в харема на бея, където всяка от четирите му жени е имала отделна стая.

Много интересна е мозайката на Одисей. Известна е легендата, според която Одисей единствен от екипажа на кораба му не си е запушвал ушите по време на плаване в морето, за да слуша музиката на сирените. И докато тя замайвала моряците и ги водила към корабокрушение, хитрият Одисей се е ориентирал коя е вярната посока, която ще изведе кораба му от капана на сирените. В тази мозайка сирените са изобразени с женски тела до кръста, но вместо надолу да са риби, както обикновено, те са представени с…кокоши крака.

Любопитство събужда мозайката на годишните времена, представена от четири жени (четирите сезона). Една е облечена (зимата), друга напълно гола с пшеничен клас в ръка (лятото), трета полусъблечена с цвете (пролетта), четвърта полугола с грозде (есента).

Една от мозайките представя сюжет на хазартна игра с разиграване на ашици върху килимче вместо жетони върху обичайната маса за залагания. Може да се видят двамата съперници и съдията на играта. Фрагмент в тази мозайка показва и как един от играчите се опитва да измами другия!

Сред останалите мозайки се отличава тази със зодиака и дните на седмицата, а друга мозайка подсказва, че римляните са знаели за съществуването на…Бермудския триъгълник!

В една от залите на музея са изложени и маски, които древните слагали на гробищата да пазят спокойствието на мъртвите. Тук видяхме и лампа с формата на човешка глава. Ако тази глава се обърне на 45 градуса, се получава муцуната на…жаба. Според древните разбирания, това не говори добре за нейния собственик. Очевидно не е бил добър човек и след смъртта му това превъплъщение е специфична форма на наказание.

И още нещо от музея „Бардо” – изложбата на инкрустирани бижута. Има страхотни образци и домакините са поставили лупи, за да се видят детайлите възможно най-добре. От инкрустациите в сребърната бижутерия много често се използва формата на ръка. Петте пръста на ръката в ислямската религия символизират петте основни правила в битието на всеки мюсюлманин: да се моли по пет пъти на ден; да дава на бедните, ако е богат; да ходи на поклонение в Мека поне един път в живота си; да знае, че Аллaх е един, а Мохамед е неговият пророк; да пости по време на Рамазана. Колкото по-голям и тежък е накитът на шията на невестата, толкова това звучи по-добре за нея.

(Следва)

Асен Бояджиев

Продуктов мениджър в Туристическа компания Бояна-МГ
Дългогодишен журналист, посетил над 70 страни с фотоапарат и бележник. Автор на серия пътеписи и статии за различни дестинации, сред които и поредицата "Записки на пътешественика". Поредицата излезе като електронна книга и може да бъде безплатно изтеглена оттук: http://zapiski.boiana-mg.bg/
8/03/2018

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*