ТУНИС – ЕДНО БИЖУ МЕЖДУ МОРЕ И ПУСТИНЯ: 5. Чаровният Сиди Бу Саид

ТУНИС – ЕДНО БИЖУ МЕЖДУ МОРЕ И ПУСТИНЯ

Вижте всички статии от поредицата „ТУНИС – ЕДНО БИЖУ МЕЖДУ МОРЕ И ПУСТИНЯ тук.

5. Чаровният Сиди Бу Саид

На около 20 км от столицата Тунис и почти редом с Картаген се намира едно от най-очарователните за туристите места в Тунис – арт градчето Сиди Бу Саид, обект на ЮНЕСКО. Ако сте ходили в Андалусия, не може да не откроите удивителната прилика с тази прекрасна южна част на Испания. Достатъчно е да забележите двата водещи „андалуски” цвята в сградите на Сиди бу Саид – синьото на вратите и прозорците, бялото на фасадите.

През 1920 година един барон на име Рудолф Д’Ерланже успява да издейства нещо като днешните наредби, с която андалуският стил в синьо и бяло става задължителен за всяка нова сграда, която се строи в града, както и ограничението във височината й – не се допускат повече от два етажа. Днес тук постоянно живеят около 5000 души, а посетителите му са най-малко… 30 пъти повече. И това е обяснимо – потокът от туристи е буквално нескончаем.

Градчето е основано през 1207 година, когато един арабски проповедник на име Абу Саид ал Беджи се връща от Мека и, впечатлен от красотата на това място, остава тук и влага средства за строителството на селището. Ценен е като свят човек и когато умира, е погребан тук. Всъщност името на градчето означава Сиди (господин) Бу (татко) Саид (Абу Саид). Разположено е на 130 м надморска височина. 180 стъпала, наричани Стълбището на влюбените, пък водят до кея с яхтеното пристанище. От високото панорамата е забележителна – при ясно време може да се види остров Сицилия.

Сиди Бу Саид е средище на хората на изкуството: художници, писатели, музиканти, бохеми, разбира се и на богати бизнесмени. Счита се за престижен район, което личи и от луксозните жилища. Между другото тъкмо тук финикийската царица Дидона е купила първото парче земя за заселване на сънародниците й, от което се ражда и великият Картаген. Днес тук се намира и резиденцията на тунизийския президент.

Истинска наслада носи разходката из уличките на градчето, по тротоарите на които растат естествени украшения: кактуси и портокалови дръвчета. Наоколо е пълно със сергии за сувенири и всякакви източни стоки и лакомства, малкиш ресторанти и кафенета. Може да намерите прекрасни репродукции и оригинални платна, защото в Сиди Бу Саид художникът е властелинът на изкуството. Неслучайно наричат градчето Тунизийският Монмартър. А ако пожелаете да се снимате на улицата с кралски сокол на рамото, ще ви струва само 1 тунизийски динар (националната валута в страната).

(Следва)

Асен Бояджиев

Продуктов мениджър в Туристическа компания Бояна-МГ
Дългогодишен журналист, посетил над 70 страни с фотоапарат и бележник. Автор на серия пътеписи и статии за различни дестинации, сред които и поредицата "Записки на пътешественика". Поредицата излезе като електронна книга и може да бъде безплатно изтеглена оттук: http://zapiski.boiana-mg.bg/
13/03/2018

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*