Ваканция в Тайланд: Пукет в годината на Петела

thailand-puket-godina-na-petela-04

Според източния хороскоп в края на януари навлязохме в годината на Петела, по-точно на Огнения петел. Символ на слънцето, зората, новото начало, а според астролози и време за пътуване. Там, където те тегли не само сърцето, но и естественото любопитство да откриеш нови светове и преживявания.

И докато у нас зимата се развихри както не го е правила повече от три десетилетия, когато още не ще да отстъпи след временното затопляне през последните дни, далеч оттук, в Тайланд, туристическият сезон е в разгара си. С отлични хотели, много слънце, топло море, прекрасни плажове, уникална природа и много усмивки от местните хора, пословични със своята доброжелателност и гостоприемство. Така ще е до края на април, след което идва времето на дъждовете…

Къде в Тайланд? Изборът е голям, но ви препоръчвам остров Пукет. Топ дестинацията в Страната на усмивките! Райско място за почивка! И още по-конкретно – районът на плажа Патонг бийч, може би най-хубавият плаж на острова, ако не и в цял Тайланд.

Пред полета с парашута

Пред полета с парашута

Плажът е дълъг няколко километра, с широка пясъчна ивица, извит като дъга, с понтон навътре в морето, по който като войници се точат туристи от акостиращите край брега круизни кораби – да разгледат Пукет и след това да продължат презокеанския си преход. За празненствата по случай Новата година на Огнения петел имах чувството, че в Пукет е пристигнал половината китайски народ! Патонг бийч е покрит с много ситен пясък и отличен за ходене, джогинг, за игри с топка. Предлага всякакви водни забавления: парасейлинг, банан, надуваем ринг, джетове. За около трийсетина евро може да се рееш над морето с парашут, но за не повече от 2-3 минути – толкова трае едно кръгче из крайбрежния залив. На плажа има достатъчно свободно място, неангажирано с чадъри и шезлонги. Може да се търкаляш по средата на плажа, дори и да си поспиш без някой да ти пречи. Има всякакви образи и ще ги видите на снимките, заснети там. Морският изглед – със закотвените кораби, бързите яхти и традиционните тайландски лодки, е много привлекателен и е истинско наслаждение за окото. Но като дойде отливът, картината рязко се променя, морето остава без грим и сами преценете дали ще ви хареса…

По крайбрежната улица, край обичайния за азиатските страни шпалир от скутери на пътното платно, много често ще срещате коли с накачулени по тях момчета с боксови ръкавици. Те рекламират поредната битка по тай бокс на местния Boxing Stadium. Улични търговци пък предлагат екзотични плодове и печена царевица, шишчета на скара и други лакомства. Плодовете тук са в изобилие: страхотно сладки дини, ананас, папая, манго, пъпеш, гуава, драконов плод, кокосови орехи. В Тайланд съществуват специални „училища”, в които маймуни се обучават да берат кокосовите орехи!

И в Тайланд няма да ви липсва киселото мляко от България

И в Тайланд няма да ви липсва киселото мляко от България

На улицата се намират и няколкото магазина на Family mart – една от най-разпространените вериги малки супермаркети, в които освен бира и други дреболии може да се намери и… кисело мляко с надпис Bulgaria! На всяка крачка има чейндж бюра – еврото върви за около 37 бата (националната тайландска валута), доларът за около 35. Няма комисиона! Само за 50 бата за килограм в т.нар. laundry service могат да ви изперат дрехи, стига да имате нужда от това. В луксозните хотели само за една дрешка ще ви вземат поне пет пъти повече! На улицата ще ви ухажват и местните таксиджии. Такситата им са наследници на едновремешните мототриколки „тук тук”, пак носят същото име, но сега са с шест места за сядане, с пъстро боядисани купета и тарифа по устна уговорка. Но винаги с поне 100 бата разлика през деня и вечерта! А ако искате да сте независими с транспорта, да щъкате из острова където пожелаете, без проблем може да си наемете какъвто искате скутер.

Ресторантите в Пукет са дюшеш за любителите на рибата и морските дарове. Пред повечето от тях, в засипани с лед сергии, надвечер лежат готови за консумация поне няколко вида риба, лобстери, големи и малки скариди, миди и стриди. Ще ви ги приготвят както поискате, особено на барбекю. Има страхотно вкусни супи, малко пикантни като цялата тайландска кухня. Но домакините са се научили да щадят стомасите на гостите си и обикновено предлагат лютивите сосове отделно. Ако пък прекалите с лютото, бирата ви е насреща – вкусна и добре изстудена. Singha и Chang са най-популярните местни марки бира, като последната освен наливна се предлага и в бутилки от 600 мл. Върви чудесно и с ядки. Оказа се, че в Пукет се намира една от най-големите в страната фабрики за кашу. Екскурзоводът, който ни заведе в нея, ни показа как тази вкусна ядка расте на овощно дърво в торбичка с формата на круша, подобно на какаовите зърна. От една торбичка излиза …само една ядка. При добра реколта от едно дърво се добиват до 2000 ядки, при лоша – може и по-малко от 20! Ядката е в черупка и се вади ръчно от нея. След това ръчно се обелва и се отправя за обработка – да се пече, да се пържи или да остане сурова. Във фирмения магазин на фабриката има купища пакети и кутии с кашу, резултат на тази ръчна работа. Колко ли време и къртовски труд отиват за това?

Нощният живот e концентриран на улицата Бангла роуд, която вечерта се затваря за автомобилното движение и става пешеходна. От многобройните барове звучи оглушителна музика, но това на никого не прави впечатление. Изкусителни девойки и травестити предлагат всякакви интимни услуги, момичета в оскъдно облекло танцуват на пилони, на баровете върви обичайният пазарлък на компаньонки. Да не забравяме, че Тайланд е страната, широко отворена за секс туризма.

Ако не ви е интересно или сте се наситили на Бангла роуд, не пропускайте възможностите за приличен ШОПИНГ. Магазините и сергиите за сувенири, за облекла и обувки, за кожени изделия и за какво ли не работят до късна доба. Специално текстилът в Тайланд е с добро качество и на прилични цени. На кратко разстояние от Бангла роуд се намира и най-големият търговски център на Патонг бийч – Jungceylon Mall. Освен многобройни магазини, каквито има във всеки МОЛ по света, на територията му са разположени и много ресторанти с разнообразна тайландска и международна кухня, на много добри цени. В аптеките пък ще намерите масла на кокосова основа, алое вера и др.,подходящи за кожата на плажа, както и за масаж.

А МАСАЖ да искаш! Навсякъде ще намерите салони за масаж и момичета, готови да ви доставят това удоволствие. Цените са повече от приемливи: 300 – 350 бата (около 8 евро!) за час масаж на цялото тяло с масло, около 250-300 бата за точков масаж на ходилата, толкова върви и класическият тайландски масаж – запазена марка на страната! Освен в салоните на улицата ( цените тук са несравними с тези на СПА услугите в луксозните хотели), масаж се предлага и на крайбрежната улица. Там масажистките не са девойки с апетитна външност, а възрастни жени, но ръцете им правят вълшебства!!

Ако ви омръзне да се печете на плажа и имате очи и желание да видите нещо повече извън курорта, запишете се на някоя от многото екскурзии, които се предлагат в Пукет. Ето едно хубаво предложение: Andaman Sea Kayaking. Морска екскурзия, която ще ви пренесе сред разкошната природа на един от най-красивите заливи в Андаманско море – Панг Нга. Корабче, заредено с плодове и напитки (после ще хапнете на блок маса пилешко и риба за обяд), ще ви отведе до залива, а там ще се прекачите на гумени надуваеми лодки – каяци. Всяка от тях има по един тайландски гребец, а останалите две места в нея са за туристите.

Неканен гост позира за снимка на каяка

Неканен гост позира за снимка на каяка

Пригответе си фотокамерите и смартфоните, за да запечатате неповторими кадри: от крайбрежните скали, раздърпани като…парцали, от скалните сводове и ниши, които ще ви отведат в приказни лагуни, от пещери на милиони години, в които висят на гроздове прилепи, от обичайните обитатели на бреговете около залива – маймунките макаци… Някоя от тях ще ви дойде на гости направо на лодката, знае, че все нещо ще се намери за хапване, а ако не – ще позира за снимка. Ще остане време да поплувате в топлата морска вода ( 27-28 градуса). А накрая, преди да отплавате с корабчето за курорта, ще зърнете и Острова на Джеймс Бонд, където в далечната 1974 година британският актьор Пиърс Броснън е заснел част от ролята си на Агент 007. Тук се намира и прословутата скала, станала символ на рекламата на Тайланд.

Има и още една много популярна морска екскурзия – до небеизвестния тропически остров Пи Пи. Тук, на плажа Мая бей, е сниман филмът „Плажът” с Леонардо ди Каприо. Островчето беше почти погубено след цунамито, връхлетяло Тайланд през 2004 година, но бързо се възстанови и отново привлича туристи. Тайландците обаче си взеха поука от природното бедствие. Днес във всички тайландски курорти има указателни табели как да се действа при евентуално цунами. Въведена е и система за ранно оповестяване на населението, на базата на непрекъснато наблюдение върху поведението на морето.

И на финала – нещичко за шоу програмите като част от забавленията на туристите в Пукет. Най-известната от тях е Саймън кабаре – шоуто на лейди бойс, както тук наричат травеститите. Спектакъл с изключителни художествените качества и драматизъм, венец на който са и неизменните снимки накрая с участниците в представлението. Не по-малко пищен е и спектакълът FantaSea, разказ за съдбата едно древнно царство и неговия принц, наситен и с много пиротехника, уникална сценография и истинско нашествие на…домашни животни. Само слоновете на сцената наброяват 16! Това представление се провежда в т.нар. Дворец на слоновете, част от огромен развлекателен парк, където фантазията да забавляваш деца и възрастни съвсем спокойно би съперничела на самия Холивуд!

Да се отиде в Тайланд в най-хубавото за почивка време не е проблем. Просто влезте в нашия сайт boiana-mg.bg или потърсете офисите на БОЯНА-МГ. Оттам нататък е наша работа… да ви заведем на този истински остров на наслажденията…

Асен Бояджиев

Снимки: Мария Янкова, Асен Бояджиев<

Асен Бояджиев

Продуктов мениджър в Туристическа компания Бояна-МГ
Дългогодишен журналист, посетил над 70 страни с фотоапарат и бележник. Автор на серия пътеписи и статии за различни дестинации, сред които и поредицата "Записки на пътешественика". Поредицата излезе като електронна книга и може да бъде безплатно изтеглена оттук: http://zapiski.boiana-mg.bg/
9/02/2017

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*