Low Cost полетите – да летиш изгодно

Low Cost

Low Cost

Wizz Air, Еasy Jet, Fly Niki, Air Berlin , Ryan Air, Germanwings и др. станаха за няколко години синоним на едно ново явление в пътническите въздушни превози – т.нар. low cost или нискотарифни авиокомпании. Те бързо разбутаха установения от десетилетия ред сред класическите авиопревозвачи, наложиха с цените си убийствена конкуренция и въпреки опитите на „класиците” да им пречат и подлагат динена кора, те вече са безспорен фактор в международния въздушен транспорт.

Това са динамични, съвременни авиокомпании, чиято основна цел е да предлагат по–евтини самолетни билети от традиционните им конкуренти. Low cost обаче съвсем не означава ниско качество. Атрактивните цени се дължат на изцяло новата концепция за управление, която залага на максималното съкращаване на разходите и пълното използване на капацитета на самолетите.

С КАКВО СЕ ОТЛИЧАВАТ LOW COST ПОЛЕТИТЕ ?

  • Евтини самолетни билети, чиято най-ниска цена започва от 0.01 евро без летищни такси и се покачва с приближаване датата на пътуване и запълване на полета.
  • Една класа на пътуване, при което отпада разделението на икономична и бизнес класа, така че се постига по-голяма натовареност на самолета.
  • Нови и големи самолети, най-често с по 150 – 250 места, което сваля разходите за един пътник и за поддръжка.
  • Само директни полети от типа „точка до точка”, като не се предлагат трансфери или прехвърляне на трансферен багаж.
  • По-ниски цени на летищните такси, тъй като нискотарифните авиокомпании ползват най-често второстепенни летища и по-ненатоварени часове на полетите.
  • Ниска основна цена и възможност за доплащане на допълнителните услуги: храна, напитки, пренос на багаж и т.н.

КАКВИ СА ПРЕДИМСТВАТА НА LОW COST ПОЛЕТИТЕ?

  • Ако се закупят достатъчно време преди полета или при обявяване на промоции, цените на самолетните билети са чувствително по-ниски от тези на стандартните авиокомпании.
  • Low cost превозвачите изпълняват директни полети до най-търсените дестинации като Лондон, Виена, Барселона, Милано, а оттам до над 300 града в цяла Европа.
  • Няма изискване за минимален или максимален престой в мястото, на което отивате – може да останете само една вечер или няколко часа, като билетите са еднопосочни.
  • Позволени са промени на имената на пътниците до 3 часа преди излитане на самолета, срещу допълнително заплащане.

КАКВИ СА НЕДОСТАТЪЦИТЕ НА LOW COST ПОЛЕТИТЕ?

  • В повечето случаи в цената на билета се включва само ръчния багаж, така че допълнителния багаж за чекиране се заплаща според тарифите на съответната нискобюджетна авиокомпания.
  • Тъй като полетите са от точка до точка, трябва да се предвиди достатъчно време за прекачване и продължаване на пътуването към следващата дестинация. Пътникът трябва да мине граничен и митнически контрол, получаване на багаж, придвижване до терминал „Заминаване”, ново чекиране на багажа, отново граничен и митнически контрол. Ако изпусне втория си полет, пътникът губи билета си за него, защото авиокомпанията не носи отговорност.
  • Някои от летищата, използвани за low cost полетите, може да са различни от тези на традиционните авиокомпании, да се окажат доста отдалечени от града. Затова е добре да се провери предварително дистанцията и цената на транспорта от летището до града.
  • Цената на билета е валидна към момента на закупуване. Ако впоследствие се наложи да промените датата на пътуване, освен глобата ще трябва да доплатите и разликата в тарифите.
  • Понякога, при незапълване капацитета на самолета, полетът може да бъде отменен, а това си е сериозен риск при планирано мероприятие. През топлите месеци, когато честотата на low cost полетите е по-голяма, има най-малък риск за отмяна на полет

Практиката показва, че обикновено при закупуване на самолетен билет 3-4 месеца по-рано, цената на low cost полета е най-атрактивна. Все пак вие решавате какъв вариант да изберете – полет с редовна, с low cost авиокомпания или комбинация между тях. Ако имате колебания, ние сме на ваше разположение – фирмата ни разполага с отлично подготвени специалисти, способни да ви дадат най-добър  професионален съвет.

29/01/2010
Comments
  1. Дионисий Михов
  2. Бояна-МГ

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*