Прага – Градът на 100-те златни кули

praga-01
Eдни наричат чешката столица „Златна Прага”, други – „Градът на 100-те златни кули”, макар че са… 550! Но малцина знаят, че повече от 40 години на пражкия герб е изписано определението „Майката на градовете”.

За Прага няма мъртъв сезон. Целогодишно тук се стича поток от туристи, привлечени от очарованието на града, от жизнения му дух, който винаги е бил запазена марка, от славното минало, запечатано през вековете в многобройните исторически паметници от различни епохи. От романтиката на Старе место, Мала страна, крайбрежието на Вълтава и други подобни кътчета в града, които радват влюбените. И естествено – бирариите, където е истинско удоволствие да отпиваш в приятна компания от пенливата течност, на която чехите са големи, ама наистина големи майстори.

Още през VІ век тук се заселват славяни. Сто години по-късно се установява родът на Пржемисловичите, който всъщност основава града. От двете страни на река Вълтава се появяват две крепости – Храдчани и Вишеград. Старе место обаче е първообразът на Прага. Тук, по настояване на братята Кирил и Методий, се изгражда първата църква в града, посветена на Дева Мария. По-късно, на хълма Храдчани, е построена най-внушителната църква в Прага на името на Св.Вит.

През Х век Хенрих ІV, предводител на Свещената Римска империя, признава кралския сан на тогавашния чешки владетел Вратислав ІІ и Прага достига голям разцвет с развитието на търговията и местните занаяти. Златното време на града настъпва през ХІV век при управлението на Карл ІV, който е провъзгласен за император на Свещената Римска империя и Прага става главен град и императорска резиденция. През тази епоха е построен Пражкият замък като част от днешния огромен комплекс на хълма Храдчани – на западния бряг на Вълтава, където е обособен и историческия център на града, обявен за обект на ЮНЕСКО. Векове наред тук са били коронясвани чешките крале. По това време израства Новият град, започва строителството на църквата Св.Вит. През 1348 година е основан Карловият университет. Възникват множество манастири. През 1356 година Карл ІV издава златна була, с която обявява независимостта на чешкото кралство от Римската империя. През 1357 година е построен и най-забележителния мост над река Вълтава, свърващ двата й бряга – Карловият мост.Това е едно от най-посещаваните от туристите място в Прага, с 36 барокови статуи на светци (сред които Кирил и Методий!), с магазинчета за сувенири и неизменните улични художници и музиканти. Карловият е най-големият мост не само сред 14-те моста в Прага, но и в цяла Европа.

През Средновековието Прага се превръща и в най-голямото еврейско средище в Европа след Пиренейския полуостров. При наследника на Карл ІV – Вацлав ІV, градът преживява упадък. Християните започват да преследват евреите, сочейки ги за виновни за ширещата се тогава чумна епидемия. По това време се появява и Ян Хус, един от големите национални герои на Чехия, когото католическата църква изгаря на клада като неразкайващ се еретик.

По-старото поколение по-добре познава новата история на Прага като столица на бившата Чехословакия. Още е жив споменът за Пражката пролет от 1968 година, когато мечтата за демокрация беше убита от войските на Варшавския договор, с прякото участие и на нашата армия. Както и „нежната революция” в края на миналия век, когато паднаха оковите на тоталитаризма. Гражданите на Прага винаги си били пример за чест, достойнство и свободолюбие, от тях можем да се учим на политическо поведение.

А сега – да се поразходим из града, считан за един от най-красивите в света. Можем това да сторим с някое от многобройните туристически корабчета, кръстосващи Вълтава. Но май по-добре ще е пешком из калдаръмените улици, наследство от средновековната епоха. Да се отправим към Старе место – площадът, за който казват, че е сърцето на Прага. Тук, край кафенетата с чадъри на открито, е постоянно гъмжило от туристи. С щръкнали фотообективи те очакват церемонията, която се повтаря всеки час с участието на апостоли и метафорични фигури над циферблата на 600-годишния пражки астрономически часовник. По Коледа тук става още по-оживено, когато под гигантската коледна елха се вихри поредният предпразничен панаир. А опрем ли до подаръци, Прага е много щедра за шопинг: домашни облекла, порцелан, дизайнерски изделия, но преди всичко визитката на чешкия производител е Бохемският шлифован кристал.

Накрая отново напомням за бирата. Тук се пие бира от векове. „У Флеку” или в друга колоритна бирария , с наденички, патешко бутче или кнедли за мезе. Не пропускайте да се насладите на тази традиция в Прага. Иначе все едно не сте били в „майката на градовете”…

Асен Бояджиев

Продуктов мениджър в Туристическа компания Бояна-МГ
Дългогодишен журналист, посетил над 70 страни с фотоапарат и бележник. Автор на серия пътеписи и статии за различни дестинации, сред които и поредицата "Записки на пътешественика". Поредицата излезе като електронна книга и може да бъде безплатно изтеглена оттук: http://zapiski.boiana-mg.bg/
17/12/2013

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*