НЕПОЗНАТИЯТ МАДАГАСКАР – част 3

НЕПОЗНАТИЯТ МАДАГАСКАР


Погледнете снимките от разкошните пясъчни плажове на Мадагаскар – не е ли това кътче от рая? Когато с жена ми Мария проучвахме къде точно да изберем място за нашата ваканция в Мадагаскар, нямахме и миг колебание – Носи бе. На час и нещо път със самолет от Антананариво, попадаш на живописен малък остров сред Мозамбикския проток, където туристическата индустрия е построила истински оазиси сред природата. Да, извън тях отново се сблъскваш с мизерията, но пътувалите из екзотичните страни по света знаят много добре, че така е навсякъде. Изключенията са твърде малко.

Вижте всички статии от поредицата „НЕПОЗНАТИЯТ МАДАГАСКАР тук.

Част 3

Един ден в Рая

За да влезеш в Мадагаскар се изисква виза. Плащат се 10 евро на летището и местните власти ти издават входния документ. Можеш още там да обмениш пари в местната валута, която за няколкостотин евро ще те направи милионер. Курсът е приличен: 1 евро = 4420 ариари, а с тези милиони в местни купюри ще се разплащаш на пазарите, в малките магазини и на сергиите със сувенири, защото иначе в евро или долари очаквай „трънски курс“, а кредитни и дебитни карти вървят на много малко места, основно в хотелите и банките. Можеш на летището да си купиш и местна сим карта, която все пак е буфер на излишните от роуминга разходи. Така ще имаш интернет и не само в хотела, където Wi-Fiе безплатен. Електричеството е като у нас – 220 V, 50 Hz, контактите също и не изискват адаптер. През зимните месеци часовата разлика с България е плюс 1 час в Мадагаскар, през лятното часово време такава няма.

В Антананариво нощувахме след пристигането ни в Мадагаскар в хотел Радисон Блу 5*, един от най-представителните в столицата. От терасата му направих няколко снимки, част от които уловиха и дърветата с цикламени листа джакаранда, които обикновено се внасят от Бразилия. В Носи бе хотелът ни се случи чисто нов и е първият петзвезден хотел на острова, открит тук през юли тази година!

Построен с естествени материали – камък и дърво, с отлично поддържана инфраструктура, разкошен парк, собствен плаж с безплатни чадъри и шезлонги, няколко басейна, два ресторанта и пул бар, хранене три пъти дневно на Soft All Inclusive, СПА център, анимация с ежедневни занимания по йога, водна аеробика, дартс, плажен волейбол, тенис и водни спортове.

Храната е много разнообразна, предлагат се ястия с риба, скариди и други морски дарове, пилешко и свинско месо, месо от зебу, много салати, ориз, боб и картофи, приготвени по различен начин, няколко вида пици, а за пресните тропически плодове, фрешовете и сладкишите просто нямам думи! Дано не пропускам нещо, но давам тези детайли, за да подчертая възможностите за отдих при висок стандарт, какъвто изисканите пътешественици търсят, когато гостуват в страни като Мадагаскар.

Акцентирам на плажния отдих, защото това и търсехме с нашите приятели от малката ни българска група. По това време – втората половина на октомври, температурата на въздуха тук се върти около 30 -те и плюс градуса, морската вода е даже много топла – около 28 градуса и повече. Дъното на океана е пясъчно и полегато, има ги и неизбежните отливи, които гонят морската вода доста навътре. Добре е да се знае, че за подобна ваканция не са подходящи месеците януари, февруари и март, когато вали дъжд и дори повечето хотели не работят.

За да не скучаете като стоите само в хотела, може да се включите в някои от традиционните екскурзии, предлагани в Носи бе. В една обиколка на острова ще видите повечето неща, които разказах в предните части на пътеписа. Интересни са и морските екскурзии – до Носи Комба при черните лемури, до Носи Таникели – национален подводен резерват, истинска райска зона за гмуркане и шнорхелинг, където любителите на тези удоволствия могат да се възхищават на многоцветната гледка към кораловите рифове и пасажите от риби.

Черешката на тортата обаче е морската екскурзия до Носи Иранджа – две островчета с общ плаж, свързани с тънка пясъчна ивица. Името на този природен уникат, на 50 километра по вода от Носи бе, означава бял пясък и той наистина е такъв. Плажът е дълъг около километър и половина и могат да се видят десетки туристи, които шляпат ту по пясъка, ту по водата, за да изминат разстоянието между двете островни части. Водата обаче не само е топла – не знам колко нюанса на синьото може да се видят, но основният цвят е тюркоазеният и гледката направо е неповторима. Затова се счита, че Носи Иранджа е най-красивото място за посещение в Носи бе, а самото пътешествие дотук – един паметен ден в рая!

На всяка от тези екскурзии организаторите поднасят за обяд барбекю с риба (баракуда) и морски дарове, салата и неизменният ориз. С него трябва да се свиква, защото по думите на един от нашите гидове в Мадагаскар оризът е основно ядене и се консумира, поне от местните жители, сутрин, обед и вечер. Осигурява се и минерална вода, защото другата, чешмяната, просто не става за пиене и я забравете. Може да си поръчате срещу доплащане местната бира с марката ТНВ, в бутилки от 600 мл, много добра. А вечер в хотела приключвахме вечерята с шотче местен ром с ванилия, също с висока оценка от мен. Бутилки с този ром се продават и на сергиите за сувенири.

На всеки от островите в морските екскурзии има истинско стълпотворение от сергии за сувенири. Виждах, че жените налитат най-много на памучните шалове във великолепни разцветки, най-често с апликации на лемури. Те носят и логото на фирмата Мора Мора, която е световен холсейлър на стоки, свързани с морския отдих. Интерес представляват подправките, особено ванилията на пръчици, дърворезбованите сувенири и маски, бижута, каквито е най-добре да се купуват от бижутерийни магазини, даващи за тях сертификат. Но такива има само в Антананариво. И още – чанти, тениски с марката Макi, магнити, картини с пейзажи от великолепната мадагаскарска природа. Специално в Носи Комба най-търсени са бродираните покривки за маса „Сакалава“. Тук златно правило е пазарлъкът! А със сувенири ще ви изкушават и на плажа пред хотела, не липсват и предложения за…масаж.

Ами толкова за ваканцията ни в Мадагаскар. Готова ни е програмата за пролетта на идната година, може да я видите на сайта ни www.boiana-mg.bg и при интерес да ни потърсите за подробности в офисите на БОЯНА-МГ в София и Варна.
А в заключение още нещо – избрахме международният полет до Мадагаскар да бъде с Етиопските авиолинии. Пътувахме с Мария за първи път с тях и сме респектирани от сервиза на тази авиокомпания. Имат флотилия от 150 боинга, от Адис Абеба, етиопската столица – летищен хъб, покриват десетки линии в различни континенти. През тази година са носители на престижната международна награда SKYTRAX 2023 World Airline Awards.

Край

АСЕН БОЯДЖИЕВ

Асен Бояджиев

Продуктов мениджър в Туристическа компания Бояна-МГ
Дългогодишен журналист, посетил над 70 страни с фотоапарат и бележник. Автор на серия пътеписи и статии за различни дестинации, сред които и поредицата "Записки на пътешественика". Поредицата излезе като електронна книга и може да бъде безплатно изтеглена оттук: http://zapiski.boiana-mg.bg/
5/12/2023

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*