В родината на Вашку да Гама

В историята на света има няколко страни, които през вековете са достигнали славата на морски империи. Една от тях е Португалия, колкото и малка да изглежда днес на картата в най-западната част на Европа. През ХV век, когато на трона е принц Енрике Мореплавателя, португалците изпращат първите си експедиции по протежението на африканския бряг, а по-късно знаменитият Вашку да Гама открива морския път до Индия. Този път, който Христофор Колумб искаше да намери, а попадна в предверието на Новия свят.

Това е времето на Великите географски открития! Шест века по-късно пък ние, българите, имаме шанса да станем откриватели на родината на Магелан и Вашку да Гама. Не се шегувам – Португалия все още е малко позната на българските туристи в сравнение с комшийските ни страни и топ дестинациите в Европа като Франция, Испания, Италия…

Защо Португалия? Страната има не само славно наследство, което пази ревниво, но и щедро представя на своите гости. Тя е и много красива,чаровна, доброжелателна и гостоприемна. Става лесно достъпна с директен чартърен полет, какъвто предлага нашата компания БОЯНА-МГ от Варна и София.

Ще кацаме и излитаме обратно за България от Порто. Че как без Порто? Та това е вторият по големина град в Португалия, едно от най-старите пристанища в Европа, известен не само с едноименния си футболен тим (пак шампион на страната!). Разположен между двата бряга на река Дору, Порто се гордее с историческия си квартал Рибейра , поставен под закрилата на ЮНЕСКО, където фасадите на старинните сгради са цяло изложбено пано с рисувани керамични плочки; с площада Либердаде, където пред паметника на крал Педро ІV туристите най-често се снимат за спомен; с фантастичните керамични фрески в сградата на ж.п. гара Сао Бенто; със 76-метровата кула Торе душ Клеригуш, която самотно стърчи над околните сгради; с двореца на стоковата борса, Катедралата и квартала Вила Нова де Гайа с многобройните винарни, където се произвежда прочутото порто. Виното, запазена марка на Португалия. Като минем по моста Луи І над сините води на Дору, ще стигнем и до една от най-известните местни винарни. Това е Тейлърс (основана през далечната… 1692 година!), където ще дегустираме три вида порто – бяло, розе и червено, отлежало 4, 10 и 20 години. Пие се като диджестив, обикновено със сладкиш или друг десерт, но не върви да се консумира както сме си свикнали в България по познатата „формула” свинско и винско.

От Порто до Лисабон са три часа път, но не се усещат. Перфектна пътна инфраструктура, за която направо да завидиш! Но нека не забравяме, че Португалия е член на ЕС от 1986 година. Златното време, когато нямаше в Европа дългова криза, пари се изсипваха на корем за държавите-членки.

Избрали сме много приличен хотел в курортната зона Коща да Капарика, близо до брега на океана и на около 15 км от португалската столица. През октомври, когато ще лети чартърът, времето е приятно, не е горещо, но температурата на морската вода е ниска за топлолюбивия българин – под 20 градуса. За сметка на това пък в хотела има топъл басейн, СПА, заобиколен е от прекрасно голф игрище, където може да се вземе и първия урок по този все повече набиращ популярност и у нас аристократичен спорт.

Лисабон е морско и търговско пристанище от 1500 години пр.н.е. Столица на Португалия е от ХІІІ век. В първия момент може да го сбъркаш… с Рио де Жанейро заради огромната статуя на Исус. Изглежда досущ като знаменития бразилския оригинал – символ на южноамериканския колос. Тази статуя е подарък от Рио и представлява страхотна гледка в съчетание с моста „25 април”, разпънат като платно на яхта над реката Тежу, широка като нашия Дунав. Тя прорязва града и се влива в Атлантика, също като Дору в Порто. И тук край голямата река се нижат най-интересните забележителности на португалската столица: Паметникът на откривателите със статуите на Магелан и Вашку да Гама, кулата Белем, площадът Комерсиу – един от най-красивите в Европа, старинната част на Лисабон Алфама с малки тесни улички и средновековни сгради, където историята е съхранена в автентичен вид. Там са и ресторантите, където вечер може да чуете меланхоличните напеви на изпълнителите на фадо. Горе, на високото на хълма, е замъкът Сан Жоржи, откъдето се открива панорамна гледка към Тежу и целия Лисабон. Тук още стоят оръдията, отбранявали крепостта на замъка от нашественици, жадни да плячкосат града. По хълма пролазват и емблематичните лисабонски трамваи – достоен конкурент на сродния им еквивалент в Сан Франциско.

Португалия е малка страна и за няколко дни лесно може да се обходи. А какви прекрасни места ще открие любознателният турист! Например Обидош – домът на кралиците. През 1282 година крал Диниш дарява кралица Изабела с имение (въпросното прелестно градче) като сватбен подарък и оттогава в продължение на 600 години Обидош носи славата на зестра на португалските кралици. Обект е на ЮНЕСКО. Обидош е забележителен със своите писани и накичени с цветя старинни къщи, с кралския дворец от ХІV век. Често може да се видят и дворци, старинни крепости и къщи от далечното минало, превърнати в хотели – нещо обичайно за португалския туризъм. В красивата Синтра лятно време е отсядало за почивка цялото кралско семейство. Байрон ласкаво нарича селището „райска градина” и човек трудно скрива възторга си от плетеницата дворци и градини, издигащи се сред скали и водопади, от манастирите, построени на умопомрачителни височини, от зашеметяващите гледки към океана. Такава тръпка ни предлага и най-западната точка на Европа – Кабо да Рока, скалист нос на 140 метра над морското равнище, откъдето прекрасно се наблюдава яростната схватка на вятъра и океанските вълни.

Португалците преобладаващо са католици. И неслучайно в тази страна се намира едно от най-големите в света поклоннически средища – прочутата Фатима. На 13 май 1917 година Дева Мария се явява на три пастирчета и оттогава това място се превръща в светилище, което се посещава от над 4 милиона туристи годишно! Тук е построена базиликата на Богородица, а огромният площад пред нея събира при различни поводи може би над 10 000 души.

В обиколката на Португалия ще видите още любопитни неща като например техните морски курорти, на първо място Кашкаиш, Назаре и Ещорил с местното казино. Евора предлага истински микс от различни култури, над 4000 са ценните сгради, станали причина този прекрасен град-музей да бъде включен в Списъка на ЮНЕСКО за световно културно и природно наследство. А една от вечерите отделете за фадо.

В музикалната култура на Пиренеите има два феномена: испанското фламенко и португалското фадо. Фламенкото е познато на българите, то кипи от страст. Докато фадо носи друго настроение – китарата и певците ни вплитат в поредната история за несподелена любов и горчиво вино. През 50-те години на миналия век една от легендарните изпълнителки в Португалия – Аманда Родригеш, измъква фадо от малките запушени кръчми и го прави достояние на света. В някой от ресторантите на стария Лисабон може да се насладите на това специфично изкуство.

И така – доскоро. На път за Португалия…

Асен Бояджиев

Продуктов мениджър в Туристическа компания Бояна-МГ
Дългогодишен журналист, посетил над 70 страни с фотоапарат и бележник. Автор на серия пътеписи и статии за различни дестинации, сред които и поредицата "Записки на пътешественика". Поредицата излезе като електронна книга и може да бъде безплатно изтеглена оттук: http://zapiski.boiana-mg.bg/
23/05/2013
Comments
  1. Анонимен

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*