Холивуд на … бургаския плаж

Кинг Конг - пясъчни скулптури

От началото на юли тази година на бургаския плаж е истинско стълпотворение от холивудски герои. Чарли Чаплин, Джак Спароу, Шрек, Хари Потър, Кинг Конг и редица други любимци на кинозрителите от целия свят привличат многобройните гости на морския град.

Може би второ издание за тази година на наградите „Оскар”? И то при домакин България? О, не – 25 огромни пясъчни скулптури, издялани върху площ от цели 5 декара, са поредната атракция на българското Черноморие, която ще продължи до средата на месец септември.

„Пришълецът”, „Гладиатор”, „Междузвездни войни” „Аватар”, „Карибски пирати”, „Властелинът на пръстените”… Това са само част от 19-те касови холивудски продукции, по фигурите на чиито герои са работили 22-ма скулптори от 8 страни: България, Русия, Полша, Чехия, Украйна, Латвия, Холандия и чак от Австралия.

Фигурите на прочутите киногерои са издялани за по-малко от месец и въобще не са заплашени от капризите на времето. Те са изработени от пясък, но примесен с глина и подсилен с вграден  дървен материал и желязо. Използвани са над 3200 тона пясък!

Изложението се прави като част от втория най-популярен фестивал в морския град след Spirit of Burgas. Само за двадесетина дни след откриването му този уникален арт форум е привлякъл почти 20 000 посетители.

Асен Бояджиев

Продуктов мениджър в Туристическа компания Бояна-МГ
Дългогодишен журналист, посетил над 70 страни с фотоапарат и бележник. Автор на серия пътеписи и статии за различни дестинации, сред които и поредицата "Записки на пътешественика". Поредицата излезе като електронна книга и може да бъде безплатно изтеглена оттук: http://zapiski.boiana-mg.bg/
19/07/2011

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*