Националният събор за фолклор в Копривщица – с 50-годишен юбилей

koprivshtica-3

На 7 август, точно след половин век, в Копривщица се открива 11-тият поред Национален събор на народното творчество. Местността Войводенец край града ще бъде арена на най-голямото в страната представяне на автентичен български фолклор, което традиционно се провежда на всеки 5 години.

Тук, на седем сцени, и на още две допълнителни в града, ще се изявяват народни певци и инструменталисти, танцьори, самодейни състави, представящи местни обичаи, народни сладкодумци и пр. Очакват се около…18 000 изпълнители от всички краища на страната, като всеки от тях ще представлява своята географска и фолклорна област. Заедно с българските участници ще видим и  чуждестранни изпълнители. Американци и японци ще демонстрират уменията си в българските народни танци.

За този забележителен народен празник копривщенци очакват над 400 000 гости. Кметът Генчо Герданов ги покани по възможност да пристигат на събора в…народни носии.

В същото време, в Националн5ия дворец на културата в София, ще се проведе международна кръгла маса на тема „70 години ЮНЕСКО – мир чрез образование,наука и култура”. Участие в този престижен форум ще вземат членове на Секретариата на ЮНЕСКО представители на правителствени и неправителствени организации, учени, експерти в областта на културата.

Кръглата маса и националния събор на народното творчество в Копривщица ще бъдат открити официално от генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.


7/08/2015

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*