Ниш – люлката на Константин Велики. Манастирът Раваница – бастион на православиието

Ниш – люлката на Константин Велики

Малцина може би знаят, че град Ниш в съседна Сърбия е родно място на римския император Константин Велики. Точно преди 1700 години той издава прочутия Милански едикт, с който християнството става официална държавна религия в Римската империя.

По този повод под егидата на местната власт в Ниш предстоят много културни прояви за ознаменуване на забележителната годишнина: изложби, концерти, театрални представления през цялата 2013 година. Така че ако посетите този град навярно ще имате възможност да проследите някои от местните културни инициативи.

Между другото ще завърши и предвидената за юбилея реконструкция на археологическия резерват Медиана – лятна резиденция на императора, който включва вилата на владетеля, терми, водни кули и складове за жито. Има и разкошни мозайки, като например Горгоната Медуза. Още на входа на комплекса ще ви посрещне внушителен бюст на императора, за който легендата разказва,че сънувал „христовия монограм” и самия Исус с думите му: ”Под този знак ще победиш”.

На гостите си Ниш предлага и други забележителности: например Нишката крепост, строена от турците край река Нишава в периода 1719-1723 година. Запазените стари сгради като джамията Бали Бега, някогашния затвор и др. са приспособени за съвременни нужди. Tук има и театър, в който се провеждат традиционни празници и фестивали. Най-голям интерес предизвиква т.нар. Челе кула, издигната след кървавата битка между сърби и турци по време на сръбското въстание за независимост през 1809 година. Командващият турската войска Хушид паша нарежда да бъдат одрани грлавите на всички убити сърби и напълнени със слама да се изпратят на султана в Истанбул. А черепите им да бъдат вградени в кула, която да служи за назидание на всеки, опитал да се противопостави на Османската империя с оръжие в ръка. В тази кула са вградени 852 черепа, но днес са запазени само 52.

От площад Освобождение тръгват пет улици, около които през ХІV век се е развивал Ниш. Една от тях е главната търговска улица „Обреновичева”, а на „Казанджийско сокаче” са разположени многобройни кафенета и ресторанти, които са истинска стръв за любителите на сръбската скара.

Манастирът Раваница – бастион на православиието

Малко над 90 км от Ниш, в посока Белград, и близо до градчето Чуприя се намира манастирът Раваница. Той е построен през ХІV век от княз Лазар – предводителят на сърбите в драматичната им битка с турците на Косово поле. Манастирът е ограден с крепостни стени, имал е седем кули, бил е нападан от турците многократно, докато не опустява напълно през 1690 г. По-късно монаси се заселват тук отново.

В манастира са положени мощите на княз Лазар. След дълго митарстване в Унгария и Белград, те са окончателно върнати в Раваница през 1989 г.

Манастирът е истински бастион на православието, а стенописите в главната църква ракриват високото художествено майсторство на средновековните зографи от Моравската живописна школа. Най-известни са стенописите „Богородица с Христос” в апсидата на олтара и цикълът „Чудесата Христови”.

Можете да посетите Ниш и манастира Раваница с великденската програма на Бояна-МГ: Великден в Ниш – Белград – Сремски Карловци – Нови Сад

7/03/2013

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*