Прелестният Айвалък

Турският курорт Айвалък е разположен край живописен залив на Егейско море, срещу гръцкия остров Лесбос. В древността се е наричал Кидонай и тук са живеели гърци и турци. Днешният град е основан през 1929 година. Тогава, по силата на подписания в Лозана договор, двете страни – Турция и Гърция, разменят свои граждани и така в Айвалък попадат турци, които са израснали в областта Македония, на островите Крит и Лесбос. Затова днес в градчето може да се чуе както турска, така и гръцка реч.

Сегашното име на града означава „мястото на дюлята“, но всъщност гордостта на Айвалък са многобройните градини с маслинови дръвчета. Тук се произвежда най-добрия зехтин в цяла Турция!

Освен това Айвалък се слави и с високото съдържание на кислород във въздуха, което също е причина за интереса на туристи от цял свят.

Градчето има уникална, почти екзотична природа, а историята и времето са оставили отпечатъци от цели мозайки различни култури. Много колоритни са каменните къщи от османската епоха, със старинни порти и метални халки за хлопане по тях, с гравирани върху фасадите фигури.

Това е най-близкият до България турски морски курорт – делят ги само 600 километра.

21/02/2013

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*