Ретро музеят във Варна – „Рестарт” на… социализма

moskvich-retro-museum

 

Епохата на социализма, на която България сложи кръст преди 25 години, възкръсна във Варна. Не мислете обаче, че върху сградата на кметството вместо националния трибагреник се вее червеното знаме със сърпа и чука. Просто времето на соца е темата на най-новия музей в морската ни столица – Ретро музеят на социализма. Разположен е на площ от 4000 кв.м в най-големия търговски център на града – Гранд МОЛ Варна.

Поколенията, които живяха през онази отминала епоха, може отново да събудят спомените си. Над 50 е броят на старите, но много добре реставрирани и докарани на собствен ход автомобили, произведени между 1944 и 1989 година. Може да се видят вече архаични екземпляри като гордостта на бившата ГДР Трабант и Вартбург, съветските Москвич и Жигули, мъниците Фиат (произведен в Полша) и руския Запорожец, Варшава, че и Чайка-та,  в която се возеше съветският велможа Леонид Брежнев в компанията на българския му колега Тодор Живков. 27 са восъчните фигури на топ комунистическите вождове, ръководили години наред страните от социалистическия лагер: Живков, Брежнев, румънеца Чаушеску, полския ген. Ярузелски, чехословакът Хусак, шефът на ГДР Хонекер, кубинския команданте Фидел Кастро и др. Тук са идеолозите на комунизма: Ленин и Сталин, Маркс и Енгелс, китайският диктатор Мао дзе Дун и героят от Лайпциг, нашият Георги Димитров.

Подобие на персонажите от музеите на известната в цял свят Мадам Тюсо са и фигурите на едни от най-популярните български артисти, на руския бард Владимир Висоцки и сънародникът му, знаменития комедиант Юрий Никулин.

За да е пълна картината на някогашната социалистическа действителност, музеят показва многобройни предмети на бита, които бяха неразделна част от дома и живота на българите преди  четвърт век, социалистически лозунги, които днес будят само ирония, фотоси от онова време, както и стоки от „империалистическия” Запад, каквито можеше да се намерят само в специализираните валутни магазини с марката „Кореком”.

Тук са и компютрите „Правец”, които се изнасяха и в Япония и съставляваха основната и най-печеливша продукция на българската „силиконова долина”.

Без съмнение тази нова атракция на варненска територия ще привлече интереса както на местните жители и летуващите българи от страната, така и на гостуващите чуждестранни туристи, записали ваканция в Златни пясъци, Св. Св. Константин и Елена, Чайка, Слънчев бряг, Обзор, Св. Влас, Несебър и други курорти по българското Черноморие. Особено от бившите социалистически страни.

Работното време на музея е всеки ден от 10.00 до 22.00 часа.

 

ПРОГРАМИ НА БОЯНА-МГ С ТРЪГВАНЕ ОТ ВАРНА:

Асен Бояджиев

Продуктов мениджър в Туристическа компания Бояна-МГ
Дългогодишен журналист, посетил над 70 страни с фотоапарат и бележник. Автор на серия пътеписи и статии за различни дестинации, сред които и поредицата "Записки на пътешественика". Поредицата излезе като електронна книга и може да бъде безплатно изтеглена оттук: http://zapiski.boiana-mg.bg/
13/05/2015

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*