Маракеш – перлата на юга

marakesh01
Сигурен знак, че наближаваме Маракеш, е гората от финикови палми. На фона на огнения африкански залез пейзажът просто плаче за четката на художник. А палмите са някъде около 150 000 и съставляват огромния, разгърнат на 1300 хектара оазис, край който се намира градът.

Маракеш е последният голям урбанистичен център в югозападната част на Мароко, разположен в предмостието на пустинята Сахара. Наброява 1,5 милиона жители, но сигурно са повече заради постоянно приждащите имигранти. Тук живеят бербери и заселили се по-късно европейци – главно французи и испанци, които населяват новата част на града – Ville Nouveaux. Маракеш е четвъртият по големина град в Мароко след Казабланка – романтичната „бяла къща”, столицата Рабат и средновековния Фес.

Маракеш е стар имперски град. Основан е през 1062 година от династията на Алморавидите. Наричат го Перлата на юга или Розовият град заради „пинковия” цвят на сградите – традиция, която продължава и в новата част. Тя е огледало на модерното развитие на мароканската държава. Луксът е отличителна черта и тя отчетливо се вижда в построените през последните години бизнес сгради, банки, жилища, заведения, хотели, където съвременната архитектура с подчертано френско влияние (44 години Мароко е протекторат на Франция!) въплъщава във форми и детайли и духа на местната строителна традиция. Тук непрекъснато се строи, а напливът на желаещи да се заселят и потърсят препитание не секва.

maroko-bannerГолямо значение за това има и местоположението на Маракеш. Градът се намира само на 170 км от Атлантическото крпайбрежие, на 300 км от пустинята. Климатът е поносим – през лятото например температурата стига и до 45 градуса, но въздухът е сух и астматиците се чувстват добре. Не са далеч и масивите на Атласките планини, където мароканците имат удоволствието и да покарат… ски. На път за Маракеш минахме през зимния курорт Ифран, на 1600 м над морскоко равнище. Наричат го „Мароканската Швейцария” и тук пейзажът няма нищо общо с традиционната представа за африканска страна. Въздухът е кристално чист, наоколо – гори, малко по-нататък – прилична писта за ски, хотелите – алпийски тип и сравнително нови. Зимният сезон в Ифран е около 3 месеца, като у нас, а във Високия Атлас – до шест. Идват на подготовка и доста спортни отбори. Пред един от хотелите видяхме и статуя на прочутия атласки лъв, който отдавна е изчезнал от тези места. За сметка на маймуните, които въобще не се стряскат от снега.

Туристите, които идват от Европа в Маракеш, логично не се удивляват чак толкова от новата част на града. Другаде е тръпката и тя се крие в стария град, в Медината, както обикновено се нарича на арабски. Такава вече бях виждал във Фес и стъпвах на почти позната територия. Прекрачвайки портата Баб Агнау, попадаш в съвършено друг свят, където сякаш времето от векове насам е спряло. На площ от приблизително 600 хектара е събран целия колорит на Ориента. СЕРГИИТЕ- отрупани с какво ли не: пресни и сушени плодове и ядки, подправки, сладкиши, грънци, платове, килими, кожени торби и чанти, фенери, наргилета, всякакви домашни потреби, евтина бижутерия, обувки с типичната за мароканската традиция форма на цървул, ковашки изделия и пр. Не липсва и месо, окачено на кука и полазено от десетки мухи, включително и камилско… УЛИЦИТЕ – криви, тесни, буквално сокаци, където може да мине само човек или магаре, е – и малка каруца, но за автомобили движението не е възможно. СГРАДИТЕ – стари, олющени, опушени, често на длан разстояние една от друга, някои с размери колкото на трафопост. УХАНИЯТА – миризми, които не всяко обоняние понася, но и такива – на печено месо и топъл хляб,които пък пораждат оживление и радост в очите. ХОРАТА – всякакви: от хитри търговци до сръчни занаятчии, от ловки мошеници до агресивни просяци, от гласовити до мълчаливо дърпащи поредната цигара…

Сред целия този ориенталски букет се открояват и някои от важните забележителности, които формират културно-историческото наследство на града през миналите столетия. Джамията Кутубия е най-големия мюсюлмански храм в Маракеш. Построена е през ХІІ век по поръчка на Якуб ал Мансур, управлявал имперския град 15 години. Минарето й е четириъгълно, високо 69 метра, широко над 12 м и по-късно става прототип на кулата Хасан в Рабат, на севилската Хиралда и на втората по големина джамия в света след тази в Мека – Хасан ІІ в Казабланка. В нея не е позволено да влизат немюсюлмани. Формата на минарето е важен отличителен белег на исляма в Мароко –тук изповядват т.нар. западен ислям, който има известни различия с традиционната мюсюлманска религия и затова минарето не е кръгло, а четириъгълно. Да припомня, че заедно с Либия, Алжир, Тунис и Мавритания Мароко влиза в състава на т.нар. Магреб.

Джамията е заобиколена от портокалови дръвчета, чиито плодове обаче не се ядат. От тях се приготвят масла и екстракти за лечение на някои заболявания, включително псориазис. Край тази портокалова „градина”, с цял шпалир от файтони, се издига дворецът Бахия. Построен е в края на ХІХ век по времето на великия везир Бахмат, който по това време е изпълнявал ролята на регент – султанът Мулай Абдул Азис все още бил непълнолетен. След смъртта на везира, при установяването на френското господство на мароканска земя, дворецът става резиденция на френския губернатор. Строен е цели 14 години, разполагал е със 150 стаи, но днес на туристите се показва само малка част от тях. Архитектурата е в характерния мавритански стил, постигнато е прекрасно съчетание на дърворезба, керамика и класическа ислямска орнаментика.

Дворецът е имал разкошна градина, наричана риад, в която везирът, а после губернаторът, са посрещали своите гости. Такива градини имат и много от богаташките къщи в страта част на града, които днес са превърнати в бутикови хотели или резиденции за богати туристи. Като стана дума за хотели, край палмовия оазис се намира най-шикарният от тях, 5-звездният „Ла Мамуния”, флагманът на хотелите в цяла Северна Африка. Построен е през 1923 година върху останките от султански дворец, изцяло реновиран преди около 28 години. Популярността му се дължи и на знаменитостите, отсядали тук: американските президенти Ричард Никсън и Джими Картър, британският премиер Уинстън Чърчил и други.

В историческата част на Маракеш е и Кралският дворец. За съжаление туристи тук не се допускат, защото днес дворецът е действаща резиденция на мароканския крал. Не са разрешени дори снимки и на дворцовата стража.

В туристическите програми често включват Гробницата на Саадините. Това е поредната мароканска династия от ХVІ век. На това място са погребвали принцовете на династията и съобразявайки се с традицията на предците си султан Ахмад ал Мансур построява този мавзолей през 1591 година. Седемдесет и шест години по-късно около гробницата били издигнати стени. Мавзолеят бил открит чак през 1917 година. До гробницата султанът е стигал през главната градска порта – Баб Агнау, където обикновено излагали за назидание главите на екзекутираните престъпници.

В Медината гостувахме в малка манифактура за килими. Градът е известен с този бранш, в който са заети преди всичко жени. Собственикът, който говореше и малко английски, ни показа прекрасни модели на местното килимарство. Това са ръчно изтъкани килими , майсторска изработка на жени от над 40 берберски племена, населяващи пустинната част на страната. За да улесни задължителния пазарлък, собственикът нареди на момчетата от магазина си да донесат по-голямо количество килими: големи, малки, повече или по-малко шарени. И предложи, за да отсяваме кое е интересно за покупка и кое не, да използваме древната римска практика, позната от… гладиаторските борби. С палеца нагоре (на арабски халле) – килимът остава. С палеца надолу (на арабски ижма) – приберете килима. Докато отпивахме от ментовия чай, една дама от групата ни се нае да вдига и сваля палец. Но в крайна сметка покупка не стана – нещо не се разбраха за цената. Но пък се забавлявахме, оценявайки по достойнство труда на тези бедни жени, изкарали часове и дни над стана.

maroko-bannerГолемият символ на Маракеш обаче си остава уникалният площад Джамаа Ел Фна, обявен от ЮНЕСКО за паметник на световното нематериално наследство. Някога на това място са извършвали екзекуции и затова се е наричало Площадът на мъртвите. Сега тук освен традиционната търговия с плодове, подправки, билки и всякакви лакомства, надвечер площадът се превръща в сцена на уличния артистичен свят. Джамаа Ел Фна оживява с изпълненията на змиеукротители, разказвачи на истории и приказки, фокусници, музиканти, танцьори, гълтачи на огън и носачи на вода, гадатели, жонгльори, дресьори на маймуни, въжеиграчи и всякакви други екземпляри в този истински театър на открито. Ако искате да усетите духа на 1001 нощ, елате на Джамаа Ел Фна!

Най-популярното вечерно забавление за туристите е спектакълът „Фантазия”. Всъщност това е типична за региона фолклорна програма, съчетана с традиционната за берберите конна надпревара. Място на действието е бутафорен дворец с хиподрум, разположен на 18 км от града. Представят се танцови, певчески и музикални състави от различни берберски селища. За вечеря се предлага обичайния марокански специалитет – тажин с кус кус и пилешко, приготвен в конусовиден керамичен съд, като нашия кален гювеч. За оплакване на очите не липсва и кючекчийка. Обикновено това са чужденки, защото ми е трудно да приема, че певиците, които се представиха, биха показали такава гъвкавост на тялото. Обичайно е да са по-тромави заради големите обеми под кръста, но бъдещият младоженец точно това цени. Казват, че за да се налеят на това деликатно място, момите ги захранват с камилско мляко. Явно рецептата върви…

Асен Бояджиев

Продуктов мениджър в Туристическа компания Бояна-МГ
Дългогодишен журналист, посетил над 70 страни с фотоапарат и бележник. Автор на серия пътеписи и статии за различни дестинации, сред които и поредицата "Записки на пътешественика". Поредицата излезе като електронна книга и може да бъде безплатно изтеглена оттук: http://zapiski.boiana-mg.bg/
1/04/2014

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*