Доминиканска република – Карибски купон. 1 ден: Добре дошли в Доминикана!

Да стъпя на някой от карибските острови ми е стара мечта. Още от времето, когато като малък жадно, поглъщах романите за морски разбойници и пиратът адмирал Морган ми беше любим литературен герой. Мечтата ми се сбъдна, както се казва, на стари години и то съвсем случайно. С жена ми Мария бяхме решили да посрещнем новата година в Рим. Но след като разбрахме, че две приятелски семейства – Ева и Жоро от Варна и Василка и Динко от Стара Загора, са готови да се запишат на новогодишна екскурзия до Доминиканската република, приехме и ние да отидем с тях.

Пътуването ни до Карибите се оказа … голяма тегоба. От София до Мадрид пътувахме с България ер за около три часа и половина. На летище „Барахас“ обаче направо се отчакахме. Трябваше местно време да излетим за Пунта Кана в 15.35, но още на чекина ни предупредиха, че самолетът ще закъснее минимум… 5 часа! За компенсация другата авиокомпания, с която трябваше да пътуваме – Air Europa, ни даде безплатен обяд и допълнителна закуска. Докато чакахме, търкайки пейките на летището в Мадрид, изчетохме всички български вестници, които бях накупил, а лично аз се справих с дебелата книга на Георги Атанасов „Заговорът срещу ЦСКА“. В крайна сметка излетяхме в 21.15 и след 8 часа кацнахме в Пунта Кана. Простата калкулация показва, че сме митарствали от София до Доминиканската република цели 25 часа! За сведение часовата ни разлика през зимния период с Доминикана е 6 часа (те са назад), а през лятото трябва да прибавим още 60 минути. Най-хубаво е времето през т.нар. сух период (от декември до април), разбира се в кавички, тъй като всеки ден повалява тропически дъждец, но за много кратко време, след което светва отново горещото слънце.По това време температурата на въздуха варира между 27-30 градуса.През останалите месеци казват, че вали много повече, често бушуват и урагани.

Летище Пунта Кана е малко, залата за пристигащи е приютена под огромен дървен покрив, покрит с палмови листа – нещо като голяма колиба. Веднага ни дръпнаха по 10 долара на човек входна такса. На излизане ще ни трябват двойно повече. Наоколо са разположени десковете на различни туристически фирми: Club Caribe, Travelplan и др. Втората щеше да ни бъде обслужваща фирма. Когато се обадихме на техния представител, той ни посочи с кой автобус ще пътуваме до хотела. В него бяхме само българи – ние и още 7-8 човека. Хотелът ни се казва Punta Cana Princess All Suites Resort &SPA 5*. Тия звезди после май се оказаха повече, отколкото трябва. На рецепция ни обясниха къде сме, къде ще се храним, как ще се придвижваме до други хотели от същата верига и пр. Тъй като не ни придружаваше гид, Мария се зае да превежда от английски инструкциите на рецепциониста. Когато се добрахме до стаята, на секундата се метнахме в леглата – от дългото пътуване направо бяхме гроги.

Карибите, респективно Доминиканската република, станаха много популярни в България след телевизионното риалити шоу „Сървайвър БГ“. Когато тръгнахме в тази посока, знаехме, че това райско кътче няма да ни предложи лишения и шанс за оцеляване, а тъкмо напротив – един безкраен купон в епохата на… Великите географски открития. Христофор Колумб е акостирал с кораба си тук по време на своето легендарно пътешествие към Новия свят.

Доминиканската република е съсед на Хаити и заедно образуват остров Испаньола – вторият по големина от архипелага на Големите Антилски острови (след Куба). Населението на страната възлиза на 9,7 милиона души. Гъсти тропически гори, величествени планини и шеметни водопади се редуват със стотици километри бели пясъчни плажове, коралови рифове, прозрачни лагуни. Самият Колумб е бил възхитен от чара на острова.Тепърва и ние щяхме да гребем с пълни шепи от тази неземна красота.

(Следва продължение!)

Асен Бояджиев

Продуктов мениджър в Туристическа компания Бояна-МГ
Дългогодишен журналист, посетил над 70 страни с фотоапарат и бележник. Автор на серия пътеписи и статии за различни дестинации, сред които и поредицата "Записки на пътешественика". Поредицата излезе като електронна книга и може да бъде безплатно изтеглена оттук: http://zapiski.boiana-mg.bg/
5/11/2012

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*