ПРИКАЗКАТА КЕФАЛОНИЯ: 4. Градчета – бижута

ПРИКАЗКАТА КЕФАЛОНИЯ
(или из Южна Гърция преди „потопа”)

Вижте всички статии от поредицата „ПРИКАЗКАТА КЕФАЛОНИЯ (или из Южна Гърция преди „потопа”): тук.

4. Градчета – бижута

Обикаляйки из Кефалония, спирахме не само на плажовете, но и за разходка из малките и кокетни градчета на острова. Истински бижута! Асос, например е едно от тях. Това малко и идилично градче се е сгушило в подножието на планински възвишения и вдаден в морето нос, на върха на който през XVI век венецианците са построили мощна крепост за защита на населението от пиратски набези.

Крепостта била издигната през 1593 година и успяла дълги години да запази стратегическото си значение, почти до навлизането на французите в Кефалония през 1787 година. От руините на крепостта се открива страхотна гледка към околните хълмове и залива Миртос. Асос е типично туристическо средище, с много атрактивни ресторанти, където приготвят великолепна риба и морски дарове, с магазини за сувенири и плажни принадлежности, а къщите, малките хотелчета и вилите, накацали амфитеатрално и обкичени с цветя, придават изключително приветлив колорит и атмосфера на градчето.

Фискардо е най-северното пристанищно градче на Кефалония. Носи името на един от най-известните авантюристи през XI век, подвизавал се по тези земи – нормандецът Робер Жискар, намерил смъртта си на острова по време на последния си рейд на Изток през 1085 година. Още по времето на венцианците градът е функционирал като пристан и база на венецианския военноморски флот. Фискардо е единственият град в Кефалония, останал незасегнат от катастрофалното земетресение на острова през 1953 година. Още през XIX век пътешественикът Хенри Милер описва градчето като „едно от най-очарователните и интересни места на земята”. Неотдавна пък екип от археолози под ръководството на професора от Атинския университет Георгос Кавадиас открива в околностите на Фискардо находки от палеолита, а в селище на дъното на залива са намерени останки от базилика и фар, датирани от VI век. Иначе разходката из крайбрежната улица на Фискардо, обърната с лице към пристана, от който потеглят фериботите за Лефкада, е повече от приятно преживяване. Тук туристическият бизнес е вложил много въображение и естетика – снимките ни достатъчно доказват това.

Кръстосвайки из острова спряхме за кратко и в Порос – селище, възникнало в днешния си вид след земетресението. В него са се преселили много от жителите на околните планински села. В древни времена тук е съществувало пристанището на античния град Прони. Векове по-късно англичаните докарали малтийци и основали малтийска община, а новите заселници се захванали да учат местните жители на селскостопанско производство. Една от забележителностите на Порос е и манастирът, посветен на рождението на Пресвета Богородица. Той е разположен само на километър от Порос и е най-старият манастир в Кефалония. За него се споменава в протокол на Латинската епархия на Кефалония през 1264 година. Днес пристанът на Порос е важен транспортен възел, съединяващ Кефалония с континентална Гърция. Интересно е, че както тук, така и по плажната ивица на градчето Сами се срещат морски констенурки, а в крайбрежните води – тюлени.

Що се отнася до Сами – този град, възстановен след земетресението, е не само един от най-известните морски курорти в Кефалония. Той е разположен край добре затворен залив с дълбочина от 20 до (140 метра, изключително подходящ за акостиране на кораби, особено при буря. Сами е отворена врата за връзка на Кефалония с италианските пристанища в Бари, Венеция, Бриндизи и Анкона, както и с гръцките в Патра, Итака, Лефкада, Корфу, Игуменица и Закинтос. По крайбрежието на Сами има добре организиран туристически къмпинг. А самият град е свидетел на важни исторически събития. Преди знаменитото морско сражение при Лепанто през 1571 година, когато корабите на обединените в свещен съюз европейски католически държави разгромяват армадата на Османската империя, именно в залива на Сами флотата на християните се подготвила за решителната битка. Както е известно от историята, след това сражение османците престават да бъдат доминираща сила в Средиземно море. И още нещо интересно: в подножието на един от хълмовете над Сами археолозите са открили красива мозайка и бронзов бюст от римската епоха, които днес са сред едни от най-ценните експонати в Архелогическия музей в столицата Аргостоли.

Толкова за Кефалония. Ще напомня само, че ако се връщате с кола за България, бензиностанции ще срещнете по-начесто до Йоанина. След това до Солун по магистралата възможностите за зареждане на гориво, както и за някаква храна и напитки, са силно ограничени. Така че преди обратния път дайте си сметка и за това…

(Край)

Асен Бояджиев

Продуктов мениджър в Туристическа компания Бояна-МГ
Дългогодишен журналист, посетил над 70 страни с фотоапарат и бележник. Автор на серия пътеписи и статии за различни дестинации, сред които и поредицата "Записки на пътешественика". Поредицата излезе като електронна книга и може да бъде безплатно изтеглена оттук: http://zapiski.boiana-mg.bg/
12/10/2018

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*