СИНГАПУР – ЛЪВ, РИБА ИЛИ ПО МАЛКО ОТ ДВЕТЕ: 4. Чудесата край Марина Бей

СИНГАПУР – ЛЪВ, РИБА ИЛИ ПО МАЛКО ОТ ДВЕТЕ

Вижте всички статии от поредицата „СИНГАПУР – ЛЪВ, РИБА ИЛИ ПО МАЛКО ОТ ДВЕТЕ“ тук.

singapur-4-marina-bay-12

4. Чудесата край Марина Бей

Неотдавна имахме група българи, работещи във фирмата на наш корпоративен клиент, които поискаха да посетят Сингапур и да им посочим какво не бива да пропуснат при гостуването си в тази страна. Ами да започна тогава с колониалната част и най-напред с паметника на сър Томас Стамфорд Рафълс, издигнат край брега на река Сингапур. Наричат го „основателят, бащата на Сингапур”. Бил е представител на Британската източноиндийска компания и в качеството си на такъв през 1819 година стъпва на острова, основава тук нейно представителство и на практика поставя началото на нова британска колония.

Името на сър Томас С. Рафълс носи един от най-шикарните хотели в Сингапур – „Рафълс хотел”, построен във викториански стил преди повече от 100 години. Впрочем, за да бъда точен, откриването на хотела е станало на 1 декември 1887 година. Това е една от най-значимите забележителности от колониалната епоха не само в Сингапур, но и в цяла Югоизточна Азия. Днес хотелът е и туристическа дестинация, и любимо място за отдих и забавления на местния и чуждестранния хайлайф. Хотелът впечатлява с просторните си апартаменти, подовете от тиково дърво, високите до 4 метра тавани. И разбира се с отличната кухня, която също е причина да привлича знаменитости от целия свят.

Вече близо 100 години в един от баровете на хотела , наричан „Старата дама на Изтока”, се предлага знаменитият коктейл „Сингапур слинг”. Негови ревностни почитатели са били световноизвестни интелектуалци като Съмърсет Моъм, Ръдиърд Киплинг, Джоузеф Конрад. Коктейлът представлява микс от джин, лимонов сок, захарен сироп, сода, ликьор „Бенедиктин”, чери бренди и вишня. Това е сегашната рецепта, а каква е била в действителност първата, по която се е появил оригиналът, има само догадки. Тъй или иначе, когато този култов бар в хотел Рафълс е изпълнен с клиенти, на ден може да се изпиват и до 2000 коктейла слинг!

Холдингът „Рафълс” е собственик и на световната верига хотели Swissotel. Такъв хотел има в Сингапур, той е на 33 етажа и със своите 307 метра е най-високата сграда в града. Близо до този хотел , в сърцето на Сингапур, където се намира гигантският търговски комплекс Сънтек сити, бликат водите на най-големия фонтан в света. Вписан е в Книгата на Гинес, висок е 28 метра и представлява огромно бронзово колело, във вътрешността на което се спускат тонове вода. Тази феерия може да се наблюдава от подземен ресторант, разположен на нивото на основата на фонтана. Наричат го Фонтанът на богатството, построен е в духа на философията Фън Шуй. Казват, че ако искаш да се заредиш с позитивна енергия, трябва… да го обиколиш три пъти в кръг.

Река Сингапур, която пресича града по протежение на 3 км и се влива в океана, също предлага забавления за туристите. Круизи с корабчета или с традиционните китайски лодки сампани, разходки по вода и суша с кола-амфибия, която ту се гмурва в реката, ту излиза от нея, за да се насочи към центъра на града.Екскурзиите по вода обикновено започват от крайбрежната улица Clarke Quay. Откъм реката ракурсът към града и небостъргачите е впечатляващ, особено гледката към чудесата край залива Марина бей, за които предстои да разкажа.

В съседство с паметника на сър Рафълс са още няколко забележителни сгради от колониалния период: Виктория театър, старият парламент, бившето кметство, Върховният съд. В сградата на съда през 1945 година е подписана капитулацията на Япония след края на Втората световна война, тук е парафиран и още един важен документ – за отделянето на Сингапур като независима държава. На площада пред бившия сингапурски съд, в който днес се помещава кметството, се провеждат военните паради и официалното отбелязване на националните празници. В Сингапур има 12 национални празника – по 2 за всяка етническа общност. Толкова дни е и годишния отпуск на редовия сингапурец при 6-дневна работна седмица. На въпросния площад се намира и най-големият местен крикет клуб, един от най-старите в Сингапур. Тук жени не се допускат, изключение се прави само по Рождество Христово и Великден. Ръгбито и крикета са основни национални спортове , но прави впечатление колко много затревени игрища за футбол са се появили тук през последните години. Футболът мощно навлиза в живота на местните жители – навсякъде по ресторантите са монтирани плазмени телевизори, които редовно предават мачовете от английската Висша лига.

Пренасяме се в друг район на града, край залива Марина бей, където е най-голям напливът на туристи. Тук е статуята на Мерлиона, символът на Сингапур, полулъв, полуриба, бълващ от устата си мощна струя вода. От другата страна на залива е огромният фундамент на най-скъпото бижу на Сингапур – 5- звездният комплекс Marina Bay Sands, построен по проект на израелския архитект Моше Сафди. Казвам най-скъпото, защото в него са инвестирани над 4 милиарда британски паунда. Три грамадни кули подпират конструкция, подобна на надуваема лодка, издигната на височина над 200 метра, която представлява огромно открито пространство с басейн и цяла изкуствено засадена тропическа гора с десетки растения и дървета. „Скайпарк” е названието на това архитектурно чудо в общия футуристичен образ на целия комплекс. Само теглото на скайпарка надхвърля 7000 тона! Тук може да се поберат едновременно 4000 души! Или да бъдат на стоянка 4 ербъса А 380!Трите гигантски кули всъщност са хотелската част с 2560 хотелски стаи и апартаменти. Басейнът на покрива е дълъг 150 метра и широк 15, наричат го Infinity – безкрайност, и оправдава името си с визуалната илюзия, че водата прелива през ръба му и изчезва в нищото. Гледката от басейна е страхотна и хваща в „обектива” си върховете на кохортата небостъргачи,скупчени в центъра на града около река Сингапур, и небето. Тази мода на оптичната илюзия в строителството на луксозни басейни се пренася и у нас, в България. Например бих посочил басейна на третия етаж, Скай фолс, в емблематичния за курорта Златни пясъци хотел „Интернационал” или един от басейните на комплекса „Топола скайс” край Каварна. За мащабите на Marina Bay Sands свидетелства и фактът, че разполага с десетки ресторанти и барове, кино, театър, дискотека, огромен шопинг център, изкуствен канал за разходки с лодка, огромно казино с 2500 игрални автомата ! Като серпантина от метал е изграден подходът към този невероятен гигант. Край Марина бей е израстнал и уникален, разделен на три части тропически парк Gardens by the Bay – Градините на залива, със стотици изкуствено засадени екзотични растения от различни краища на планетата. Най –зрелищната част е градината с 18 гигантски метални „дървета”, високи от 25 до 50 метра, които имат и чисто функционална роля да събират в широките си корони…дъждовна вода и да акумулират енергия, необходима за нуждите на парка. Сред тези гиганти са намерили място ресторанти, кафета и барове, а интересът на ресторантьори от цял свят да открият тук заведения не секва. Най-необикновеният бар в Градините на залива – Supertree Bar, е „кацнал” сред короната на едно от 50-метровите „дървета” и предлага на клиентите си изключителна панорамна гледка към залива и града.

Около Марина бей са пръснати и други чудеса на съвременната архитектура: огромният стъклен музикален театър „Еспланада” с 2000 места, със страхотна акустика и странната форма на тропическия плод дуриан. Таксиджиите в Сингапур така и го наричат – Дуриановия театър. Или лотосът с разтворени бетонови листа, символизиращ отворения към света Сингапур. Тук, на площ от 50 000 кв.м, на 3 етажа и в 21 галерии, се помещават експозициите на Музея на модерното изкуство и науката. В съседство с тях пък е „Сингапурският летец” – най-голямото виенско колело в света, което е високо 165 метра или с 30 повече от Лондонското око. Има 28 кабини и прави едно пълно завъртане за 30 минути. По-романтичните натури могат да си поръчат „ полет с шампанско”. За тях в кабинки с прозрачно дъно, украсени с цветя, се сервират закуски и изискани напитки.

Да отидем в етническите квартали – те също са част от колорита на Сингапур. Още с основаването на града-държава Томас Стамфорд Рафълс разработва план за концентриране на новите имигранти, идващи от различните азиатски страни, в етнически обособени територии, да не ги нарека директно гета. Целта е да се избегнат етническите конфликти в приспособяването на заселниците към новите условия, в които са дошли да живеят. В днешно време това са своего рода културни средища, в които съответната етническа общност представя своите традиции в бита, изкуството и националната кухня.

Малка Индия е територията на тукашните индийци, основно тамили, които са били едни от първите заселници след установяването на британците на острова през 1819 година. Този квартал е „консервиран” така, както е изглеждал в миналото : двуетажни шарени къщурки, храмове, ресторанти и дюкяни. Наподобява огромен пазар, в който се продават традиционните за облеклото на жените разноцветни сарита, ароматни подправки, ювелирни изделия – на първо място от злато, морски дарове и др. От многобройните малки ресторанти, изникнали едва ли не на всяко кьоше, се разнася неизменното ухание на къри и с вързани очи да попаднеш тук, ще знаеш, че си в Малка Индия. На туристите обикновено препоръчват Tekka Market & Food Centre, където разнообразието на ястия от тайландската, индийската и малайската кухня е огромно. Вместо в чинии, те се поднасят в…листа от бананова палма. В A.M.Mohamed Haniffa Hot & Cold Drinks предлагат традиционния индийски чай масала. А като знак, че сте пошетали из Малка Индия може да послужи и обичайния гирлянд от благоуханни живи цветя, който може да си занесете в хотелската стая, ако преди това някой любезен индиец ви го е окачил на врата. Някога тук основно занимание на индийците било отглеждането на крави и ананаси. Сега мляко доставят в Сингапур и от Австралия, от Нова Зеландия. От внос е и свинското месо – дори има отделен авиотерминал, наречен „аеропорк”, за доставка на свински разфасовки и живи прасета.

Най-голям и многоброен по понятни причини е Китайският квартал – Чайна таун, създаден още през 1820 година с идването на първия китайски търговец от Ксиамен. Пъстър, ухаещ на всякакви източни миризми, с неизменните гирлянди от червени фенери, разпънати над улиците на квартала, за да пазят местните жители от злите духове, с многобройните магазини и сергии, изпълнени с евтини стоки и сувенири, с масажни те „салони”, зад които всъщност се крият сексуални услуги, с уличните колички, на които се продават лакомства и пресен сок от кокосови орехи. В този квартал се намира един от най-забележителните и богато украсени будистки храмове в града – Храмът на зъба на Буда, с музей и чайна, както и построеният в началото на ХІХ век Храм на небесното блаженство. В квартала обаче са намерили приют и храмове на други етноси: най – големият хиндуистки храм Шри Мариамман, украсен с множество фигури на индуски богове, или Ал Абрар – една от най-красивите джамии в града. Музеят на историческото наследство проследява историята на квартала , миграцията на хилядите китайци, преминали стотици километри, за да стигнат до Сингапур. В пълна мяра може да се запознаете с местната култура и обичаи по време на китайската Нова година. Тогава кварталът е изпълнен с ярки краски, ухания на вкусотии и неподправено веселие. Такъв го видяхме и ние, защото попаднахме в Чайна таун точно през този период .И понеже стана дума за масаж, в китайския квартал са направили пътека с нагъсто подредени обли и ръбати камъчета – събуваш се бос и тръгваш. Ходенето е болезнено и трудно, но много полезно, защото камъчетата масажират биологично активните точки на ходилата.

(Следва)

Асен Бояджиев

Продуктов мениджър в Туристическа компания Бояна-МГ
Дългогодишен журналист, посетил над 70 страни с фотоапарат и бележник. Автор на серия пътеписи и статии за различни дестинации, сред които и поредицата "Записки на пътешественика". Поредицата излезе като електронна книга и може да бъде безплатно изтеглена оттук: http://zapiski.boiana-mg.bg/
27/11/2014

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*