СИНГАПУР – ЛЪВ, РИБА ИЛИ ПО МАЛКО ОТ ДВЕТЕ: 6. Рай за гастрономите

СИНГАПУР – ЛЪВ, РИБА ИЛИ ПО МАЛКО ОТ ДВЕТЕ

Вижте всички статии от поредицата „СИНГАПУР – ЛЪВ, РИБА ИЛИ ПО МАЛКО ОТ ДВЕТЕ“ тук.

singapur-6-gastronomiya-01

6. Рай за гастрономите

Кухнята на Сингапур го е превърнала в кулинарен рай. Малко са местата в света, където кулинарията е издигната в култ и се радва на огромно разнообразие. Нещо повече, Сингапур се счита за кулинарната столица на Азия! Ако в друга страна при среща е нормално да те питат как си, в Сингапур първо ти задават въпрос… дали си обядвал!

Меката на гастрономическите изкушения се казва Clarкe Quay – една дълга улица по протежението на река Сингапур, изпълнена с всякакви заведения за хранене, където любителите на рибните специалитети и морските дарове ги очакват щастливи часове.Там може да се опита прочутия сингапурски чили краб – цял сготвен рак с чили сос, който се сервира с престилка и клещи. Този местен специалитет, сътворен още през далечната 1960 година, се е превърнал във визитна картичка на Сингапур! Казват, че сосът е изключително вкусен и за да се обере до шушка в чинията, е добре на помощ да се включат китайските хлебчета ман тоу, пържени или приготвени на пара. Чикън райс – пилето с ориз, е неофициално национално ястие на Сингапур. Начинът на приготвяне идва от Китай, провинция Хайнан.Пилето (понякога и патица) се обработва на пара и после се изпича. Виси на кука и месото му е толково крехко, че само се отделя от костите. Поднася се на резени върху ориз, с нарязани краставички, соев сос и вместо пръчици – вилица и лъжица в ролята на…нож. Може да спомена и други рецепти, но в крайна сметка това ще е като капка в море.Безкрайното море от вкусове, което поставя под един знаменател всичките различия по етнос, религия и обичаи в Сингапур.

Къде да се хапне е много сложен въпрос в Сингапур. По простата причина, че изобилието от ресторанти е еневероятно. С индийска, малайска, китайска, пакистанска, корейска и всякаква друга кухня. И все пак, един от най-качествените ресторанти не само в Сингапур, а и в Азия, е Iggy’s, класиран сред топ 20 на ресторантите на континента и сред 50-те най-добри заведения от този тип в света. На Clarke Quay е ресторантът Coriander Leaf, собственост на г-жа Самиа Ахад, един от най-успелите шеф-готвачи в Сингапур. Всички най-известни китайски, малайски и индийски блюда може да се опитат в Straits Kitchen в хотел Grand Hyatt, където основна атракция за гостите на ресторанта е откритата кухня . Може да продължа до безкрайност. Но няма да пропусна емблематичния хокър – количките за продажба на готова храна, олицетворение на сингапурския модел на уличното хранене. Те предлагат буквално цялата гама на азиатската кухня, благодарение на жестокия контрол от местните власти не поставят под никакво съмнение хигиената при подготовката на храната. Затова доверието към тях е огромно.

Преди да седнете на масата и да се отдадете на гастрономически преживявания, може би ще хвърлите и повече сили за шопинг в Сингапур. Какво да се купи оттук е въпрос абсолютно излишен. Без преувеличение в Сингапур има всичко. Булевардът (нека да го наречем така) Орчард Роуд е центърът на търговията с многобройните бутици, магазини, ресторанти, художествени галерии. Тук се намират магазини на най-известните в света брендове от рода на Cartie, Dior, Dolche & Gabbana, Armani, Prada, Car Shoe, Church’s, Louis Vuitton и др. Louis Vuitton притежава и огромен бутик, разположен направо във водата около Marina Bay Sands, като целият му интериор е на морска тематика и посветен на Великите географски открития. Vivo city е един от най-големите търговски центрове с причудлив дизайн, разработен по проект на японския архитект Toyo Ito. Намира се близо до моста за остров Сентоса. Неговите футуристични форми в черно и бяло са приютили на три етажа куп магазини и ресторанти, кинотеатър, СПА клубове за жените. В Мarina Square оживяват мечтите на шопинг маниаците в над 300 заведения – магазини за стоки на достъпни цени и бутици. Сувенирите са приоритет на Китайския квартал и на Dempsey Road. Изискани женски обувки предлага сингапурският бренд Charles & Keith. Ювелирни изделия с високо качество носят марките на Lee Hwa Jewellеry и Risis.

А след шопинга и отличната кухня, може да помислите и за нощния живот в Сингапур, който е не по-малко динамичен от маратона из магазини и бутици. Най-престижни се смятат нощните клубове Pangaea и Avalon, разположени край Marina Bay Sands на вода в прозрачни павилиони със сложни геометрични форми. За чужденците бренда на Pangaea е познат от модните клубове в Ню Йорк, Лондон и Маями. Avalon е суперклуб от холивудски тип и казват, че с него се поставя нова ера на развлеченията в Азия. Zouk се смята за „гранд дамата” на нощния живот в Сингапур и един от най-добрите нощни клубове в света, където гостуват всички знаменити ди джеи на планетата. St. James Power е клуб „по интереси” със залите си на различна тематика: за всякакви танци, за любителите на горещите латино ритми, за почитателите на китайската култура и т.н. Ku De Ta е клуб на „поднебесната” тераса Скай парк на Мarina Bay Sands, на 200 метра над земята, със завладяващ дъха 360-градусов панорамен изглед към града, с интериор (ресторант, клуб лаундж и тераса на басейна) на площ от над 14 000 кв. метра! И още едно предложение за забавление от птичи поглед: двуетажният бар Helipad, разположен на вертолетна площадка, с прекрасен изглед към нощния град, река Сингапур и кулинарните изкушения на Clarke Quay.

***

Една от екскурзоводките в Сингапур ни сподели на сбогуване: „Тук новостите бързо остаряват. Изникват други и ако искате да сте актуални, идвайте в Сингапур по-често. Поне на 3-4 години…” . Като гледах пръснатите из 5-милионния град строителни кранове,не се усъмних и на йота, че новини от пейзажа на Сингапур отново ще има. При това ги очаквайте скоро…

(Край)

Асен Бояджиев

Продуктов мениджър в Туристическа компания Бояна-МГ
Дългогодишен журналист, посетил над 70 страни с фотоапарат и бележник. Автор на серия пътеписи и статии за различни дестинации, сред които и поредицата "Записки на пътешественика". Поредицата излезе като електронна книга и може да бъде безплатно изтеглена оттук: http://zapiski.boiana-mg.bg/
4/12/2014

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*